ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βορίδης: Πολιτικός πρόσφυγας ο Γιασάμ Αγιαβέφε - Δεν αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια

Βορίδης: Πολιτικός πρόσφυγας ο Γιασάμ Αγιαβέφε - Δεν αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια
Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης INTIME

Τη θέση ότι ο Γιασάμ Αγιαβέφε που πολιτογραφήθηκε πρόσφατα δεν αποτελεί κίνδυνο για την εθνική μας ασφάλεια, διατύπωσε στη Βουλή ο Μάκης Βορίδης και υπογράμμισε, ότι από έλεγχο προέκυψε, πως το ποινικό του μητρώο είναι λευκό.

Στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του Κώστα Ζαχαριάδη από τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε, πως το συγκεκριμένο πρόσωπο αποτελεί πολιτικό πρόσφυγα διωκόμενο από το τουρκικό καθεστώς.

«Ο συγκεκριμένος πολιτογραφήθηκε τον Ιούλιο του 2016 πολίτης του ψευδοκράτους για να του αφαιρεθεί η υπηκοότητα τον Νοέμβριο του 2016. Το 2022 δεν είχε αυτή την ιδιότητα», είπε απαντώντας στην κριτική πως έλαβε τιμητική πολιτογράφηση αν και είναι υπήκοος του ψευδοκράτους, με βαρύ ποινικό μητρώο και διαβεβαίωσε πως από τον έλεγχο που έγινε από τις υπηρεσίες πληροφοριών διαπιστώθηκε ότι το ποινικό του μητρώο είναι λευκό. Σημείωσε δε, πως δεν επιβεβαιώνονται «όσα δημοσιεύονται στον τουρκικό τύπο για τον Γ. Αγιαβέφε. Το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν αποτελεί κίνδυνο για την εθνική μας ασφάλεια».

Ο Μάκης Βορίδης επικαλούμενος επιστολές του υπουργείου Ανάπτυξης, του Μητροπολίτη Πειραιώς και της Ιεράς Συνόδου, καθώς και των Δήμων Πειραιά, Ραφήνας, Αχαρνών αλλά και της Ελληνικής Αστυνομίας ανέφερε πως οι επενδύσεις και οι δωρεές του Γιασάμ Αγιαβέφε ξεπερνούν τα 17 εκατ. ευρώ

Στα χέρια του υπουργού Εσωτερικών βρίσκεται, όπως ο ίδιος είπε, μια απόφαση του Αρείου Πάγου στο αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοσή του. «Ο Άρειος Πάγος λέει στην απόφασή του ότι αποδείχθηκε για τον Γιασάμ Αγιαβάφε ότι είναι Χριστιανός στο Θρήσκευμα, μέλος ομάδας αντιφρονούντων προς το καθεστώς της Τουρκίας και πως εξαιτίας τις αντιπολιτευτικής του δράσης δέχεται τρομοκρατικές επιθέσεις στο σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη με αποτέλεσμα να έχει καταφύγει η οικογένειά του στην Ελλάδα. Επομένως κινδυνεύει σε περίπτωση εκδόσεως στην Τουρκία να τιμωρηθεί για τα θρησκευτικά και πολιτικά του πιστεύω», είπε και διευκρίνισε πως με το ίδιο σκεπτικό του χορηγήθηκε καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα από το γραφείο Ασύλου της Θεσσαλονίκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ