ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ από την Επιτροπή Θεσμών: Πανικόβλητη η ΝΔ για τις παραδοχές του διοικητή της ΕΥΠ

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ από την Επιτροπή Θεσμών: Πανικόβλητη η ΝΔ για τις παραδοχές του διοικητή της ΕΥΠ
Οι πηγές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν τη ΝΔ πανικόβλητη για τις παραδοχές του διοικητή της ΕΥΠ και ζητά θεσμική και καθαρή ενημέρωση στους πολίτες INTIME

Βολές κατά της ΝΔ εξαπέλυσαν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την διάψευση διαρροών από την κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής . Οι πηγές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν τη ΝΔ πανικόβλητη για τις παραδοχές του διοικητή της ΕΥΠ και ζητά θεσμική και καθαρή ενημέρωση στους πολίτες.

Συγκεκριμένα, οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αναφέρουν: «Στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, ο διοικητής της ΕΥΠ αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ομολογίες, στις οποίες ίσως να μην προέβαινε, αν δεν ήταν δίπλα του ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, ο όποιος δεν ελέγχεται από τη ΝΔ.

»Πανικόβλητη τώρα από τις παραδοχές του εκλεκτού διοικητή της, σπεύδει με "πηγές" να τις διαψεύσει, επικαλούμενη την ισόβια μάλιστα μυστικότητα της διαδικασίας, αν και από νωρίς το απόγευμα βομβάρδιζε με διαρροές τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

»Όμως, δύο αράδες πιο κάτω στο κείμενο των "πηγών" , παραβιάζει η ίδια και πάλι το απόρρητο και επιχειρεί να εμφανίσει όπως την συμφέρουν όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση από τον κ. Κοντολέων.

»Τα πράγματα είναι απλά από την στιγμή που κρατούνται πρακτικά. Ας επιλέξει η ΝΔ τον τρόπο που θα γίνει η διασταύρωση της αλήθειας και αυτή να γίνει γνωστή στους πολίτες. Θεσμικά και καθαρά χωρίς "πηγές" και διαρροές.

Διαψεύδουν τις διαρροές πηγές της ΝΔ

Σε διάψευση διαρροών που αφορούν τα όσα είπε ο διοικητής της ΕΥΠ εντός της κλειστής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προχώρησαν νωρίτερα πηγές της ΝΔ.

Συγκεκριμένα πηγές της ΝΔ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αναφέρουν:

«Είναι αδιανόητο να γίνονται διαρροές σε μία συζήτηση η οποία χαρακτηρίζεται από ισόβια μυστικότητα.

»Ως προς το περιεχόμενο, ο διοικητής της ΕΥΠ σε άσχετο σημείο, μη συνδεόμενο με το θέμα Κουκάκη, είπε ότι αξιολογούνται και πληροφορίες που έρχονται από ξένες μυστικές υπηρεσίες. Δηλαδή το αυτονόητο. Καμία απολύτως σύνδεση με την συγκεκριμένη υπόθεση.

»Πρόκειται για απίθανη μονταζιέρα επειδή ακριβώς ήταν μυστική συζήτηση.»

Τι είπε ο διοικητής της ΕΥΠ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο διοικητής της ΕΥΠ φέρεται να είπε πως η παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη έγινε ύστερα από αίτημα ξένων υπηρεσιών.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων είπε πως ετησίως υποβάλλονται 15.700 αιτήματα για άρση απορρήτου, με την ΕΥΠ να έχει μικρό υποσύνολο από αυτές. Το 2021, φέρεται να είπε, μειώθηκε αυτό το υποσύνολο κατά 40%, ενώ σχετικά με τα χρήματα του λεγόμενου «ειδικού λογαριασμού», αυτά διατέθηκαν σε κατασκευαστικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο διοικητής της ΕΥΠ εξήγησε πως το λογισμικό Pegasus είναι παγκόσμιο φαινόμενο, καθώς ανιχνεύθηκε το 2018 σε 45 χώρες και στην Ελλάδα. Η ύπαρξη μολυσματικού λογισμικού στον ελλαδικό χώρο δεν σημαίνει και δραστηριότητα στον ελληνικό χώρο, φέρεται να τόνισε ο κ. Κοντολέων, υπενθυμίζοντας πως λόγω της αλματώδους τεχνολογικής εξέλιξης, οι απειλές αυτές πλέον δεν συμβαίνουν τοπικά, αλλά είναι διεθνείς.

Ο διοικητής της ΕΥΠ φέρεται να τόνισε πως η Υπηρεσία είναι σε επικοινωνία με την Ευρώπη και πως το καθεστώς των νόμιμων επισυνδέσεων δεν έχει αλλάξει, εκτός από το ότι το 2018 εξαλείφθηκε η έγκριση εισαγγελέα Αρείου Πάγου.

Διαβάστε επίσης:

Επιτροπή Θεσμών: Το ελληνικό δημόσιο δεν έχει προμηθευτεί παράνομο λογισμικό τονίζει η κυβέρνηση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ