ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πυρά» Τσίπρα κατά Μητσοτάκη: Να φύγουν πριν είναι πολύ αργά

«Πυρά» Τσίπρα κατά Μητσοτάκη: Να φύγουν πριν είναι πολύ αργά
© Intime p.a.

Σφοδρή επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπολύει μέσω συνέντευξής του στην εφημερίδα Documento o πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας «την ανάγκη να φύγουν πριν είναι πολύ αργά» για να «αναλάβει την ανάταξη της χώρας μια προοδευτική κυβέρνηση».

Στην εν λόγω συνέντευξη γίνεται λόγος για τις «μαύρες πρωτιές» της χώρας μας, από την ακρίβεια έως τη πανδημία, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη «το μακρύ χέρι της αισχροκέρδειας».

Ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συμμαχία αναφέρει πως «η χώρα και η ελληνική κοινωνία βιώνουν μια δυστοπία. Σπάμε το ένα μετά το άλλο όλα τα αρνητικά ρεκόρ. Στην πανδημία με πάνω από 30.000 νεκρούς είμαστε στην πρώτη θέση στην Ευρώπη. Η τιμή του ρεύματος είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη. Οι τιμές της βενζίνης και των ειδών πρώτης ανάγκης επίσης μας χαρίζουν ευρωπαϊκό μετάλλιο ακρίβειας».

Και συνεχίζει:

«Τόσο για την κυβέρνηση όμως όσο και για την ενημέρωση 108 είναι σαν να ζούμε σε άλλη χώρα, η οποία βρίσκεται στον αστερισμό πολλαπλών success stories. Εκείνο που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι πόσα τέτοια success stories μπορεί να αντέξει ακόμη η κοινωνία μας».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει πως η κατάσταση για την ελευθερία του Τύπου είναι «πολύ άσχημη», κάνοντας παράλληλα λόγο για απόκρυψη γεγονότων και διαστρέβλωση θέσεων της αντιπολίτευσης.

«Βασικό χαρακτηριστικό της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η εχθροπάθεια για τους πολιτικούς της αντιπάλους, το ψέμα και τα fake news. Σιγά μην άφηνε την αλήθεια να χαλάσει το αφήγημά της» τονίζει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην ακρίβεια, ο πρώην πρωθυπουργός διερωτήθηκε πώς θα τα βγάλουν πέρα τα νοικοκυριά ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως «το ρεύμα έχει ακρωτηριάσει όχι εισοδήματα αλλά ζωές».

Ερωτηθείς σχετικά με τις επιδοτήσεις ρεύματος που έχουν ανακοινωθεί, ο κ. Τσίπρας απάντησε:

«Ανακοίνωσε… αλλά ανάμεσα στις ανακοινώσεις και τις πράξεις αυτής της κυβέρνησης υπάρχει το γκρίζο της εξαπάτησης. Το είδαμε με τα διάφορα Fuel και Power Pass, τις επιδοτήσεις για οικιακές συσκευές κλπ».

Έκανε δε λόγο για «φαύλο κύκλο αισχροκέρδειας», υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση παίρνει δισεκατομμύρια από τις τσέπες των καταναλωτών λόγω τεράστιας αύξησης των τιμών από φόρους όπως ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ και στη συνέχεια «επιστρέφουν ένα μέρος των χρημάτων αυτών ως επιδοτήσεις για να απαλύνουν τις πληγές των υπέρογκων λογαριασμών, ποιων; Των μεγάλων παρόχων της ενέργειας, που τα κέρδη τους δεν είναι αυτή την εποχή κέρδη του ρεύματος αλλά επιστρέψτε μου να πω… κέρδη του αίματος».

Χαρακτήρισε δε τον πρωθυπουργό «το μακρύ χέρι της αισχροκέρδειας» λέγοντας ότι αρνείται πεισματικά το πλαφόν στις τιμές.

Ερωτηθείς τι θα έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή φτώχεια, ο κ. Τσίπρας είπε πως θα απαντήσει λέγοντας τι δεν θα έκανε μια κυβέρνησή του.

«Δεν θα κλείναμε άρον άρον τους λιγνίτες για να κάνουμε τα επενδυτικά χατίρια ορισμένων εις βάρος της ενεργειακής ασφάλειας. Δεν θα παραδίδαμε τη ΔΕΗ στην κερδοσκοπία όταν η κρίση χτυπούσε ήδη την πόρτα της χώρας. Δεν θα πετούσαμε σε ροζ σύννεφα αυτοθαυμασμού, όπως ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ που πρόβλεψε μόνο λίγα ευρώ αύξηση στους λογαριασμούς του ρεύματος, την ώρα που έβαζε τη χώρα στη μέγγενη της ρήτρας αναπροσαρμογής» είπε ο ίδιος.

Και συνέχισε:

«Και φυσικά θα επιβάλλαμε πλαφόν στις τιμές ενέργειας, θα περνάγαμε άμεσα υπό δημόσιο έλεγχο τη ΔΕΗ και μη με ρωτήσετε πώς. Όπως πρέπει και όπως γίνεται. Ακόμη και αν έπρεπε να την κρατικοποιήσουμε θα το κάναμε. Εδώ το έκανε ο Μακρόν».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας είπε πως μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επέβαλλε επίσης αυστηρούς ελέγχους στις τιμές όλων των ειδών πρώτης ανάγκης και θα μείωνε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα Καύσιμα αλλά και τον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής.

Τόνισε δε, ότι θα φορολογούσαν τα πραγματικά υπερκέρδη.

Για τις φωτιές

Ο κ. Τσίπρας είπε πως η επαναλαμβανόμενη τραγωδία της φωτιάς είναι εθνική τραγωδία, τονίζοντας παράλληλα πως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με όρους «αυτοθαυμασμού, διχασμού και επικοινωνίας».

Όπως είπε, η κυβέρνησή του μετά από την τραγωδία στο Μάτι κάλεσε έναν από τους κορυφαίους ειδικούς στον κόσμο, τον επικεφαλής του Κέντρου Παγκόσμιας Παρακολούθησης Πυρκαγιών, τον Γιόχαν Γκολντάμερ, για να συντάξει με την ομάδα του μια μελέτη – οδηγό για την Ελλάδα.

Ωστόσο, όπως είπε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να βάλει τη μελέτη του στο συρτάρι.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει πως ο πρωθυπουργός «δεν καταλαβαίνει την πραγματικότητα» ούτε είναι σε θέση να κατανοήσει την κοινωνία και τις ανάγκες της.

Για την εξωτερική πολιτική

Αναφορικά με την Ουκρανία, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως πρέπει να επαγρυπνούμε και να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την ακεραιότητα της πατρίδας και τη διεθνή της θέση, με ψυχραιμία και χωρίς σπασμωδικές κινήσεις.

Κατηγόρησε δε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ανέτρεψε την πάγια θέση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητα και γέφυρα ειρήνης στην περιοχή, με την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία και καταστρέφοντας τις ελληνορωσικές σχέσεις.

«Η Ρωσία μας κατέταξε στις μη φιλικές χώρες, ο Ζελένσκι μας κατηγορεί ότι βοηθάμε τον Πούτιν, αυτό είναι το αξιοσημείωτο κατόρθωμα» είπε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε «πολύ πιο επικίνδυνη» την Τουρκία του Ερντογάν λόγω της δραματικής αναβάθμισης της θέσης της μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς δεν συμμετέχει στις κυρώσεις και παίζει ρόλο διαμεσολαβητή.

«Η ΙΧ εξωτερικη πολιτική του κ. Μητσοτάκη εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Χρειάζεται μια άλλη εξωτερική πολιτική που θα έχει σταθερό πρόταγμα τη σταθερότητα και την ειρήνη. Και θα συνδυάζει την πιο αποφασιστική στάση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις με την πιο συστηματική προσπάθεια να ανοίξουμε δρόμους διαλόγου με την Τουρκία».

Κλείνοντας τη συνέντευξή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ανέφερε πως το «κράτος δικαίου δεινοπαθεί τα τελευταία τρία χρόνια».

Κρατος - τσιφλίκι και λάφυρο

«Σε ποια άλλη χώρα η κυβέρνηση θα απέρριπτε έτσι στεγνά, χωρίς κανένα επιχείρημα, τη σύσταση διακομματικής επιτροπής στη Βουλή για τον έλεγχο, την αξιολόγηση και την εποπτεία των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε ποια άλλη χώρα θα είχε τη δυνατότητα μια κυβέρνηση να επιλέξει διαδικασίες απευθείας ανέθεσης για δαπάνες ύψους 7,5 δισ. σε ενάμιση χρόνο; Σε ποια άλλη χώρα η κυβέρνηση θα διπλασίαζε τους μετακλητούς υπαλλήλους από τη μέρα που ανέλαβε την εξουσία, σπάζοντας κάθε ρεκόρ και προσλαμβάνοντας 50 γαλάζια παιδιά το μήνα; Σε ποια άλλη χώρα θα υπήρχαν επιβεβαιωμένες καταγγελίες για την παρακολούθηση τηλεφώνων δημοσιογράφων και πολιτικών αρχηγών από παράνομο λογισμικό και δεν θα γινόταν πολιτικός σεισμός;».

Και κατέληξε:

«Αυτά γίνονται μονάδα στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, που έταξε επιτελικό κράτος και έφτιαξε τελικά ένα κράτος – τσιφλίκι και λάφυρο. Ιδιωτικο και κομματικό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ