ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχέδιο SOS για την ενέργεια: Πρόγραμμα συσκότισης σε μνημεία και δημόσιους χώρους

Σχέδιο SOS για την ενέργεια: Πρόγραμμα συσκότισης σε μνημεία και δημόσιους χώρους
Η Ακρόπολη σκοτεινή για παλαιότερη ώρα της Γης (AP Photo/Yorgos Karahalis) - Φωτογραφία αρχείου

Το έκτακτο σχέδιο για την αντιμετώπιση των ενεργειακών προβλημάτων που ενδέχεται να δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια του δύσκολου χειμώνα που έρχεται προβλέπει πρόγραμμα συσκότισης σε μνημεία και δημόσιους χώρους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», τα πρώτα φώτα που θα σβήσουν είναι των μνημείων, καθώς ο διακόπτης θα κλείνει στις 3:00 τα ξημερώματα.

Στη συνέχεια, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, οι δήμοι θα σβήνουν την παροχή σε μια στις 10 λάμπες.

Παράλληλα, εξετάζεται δυνατότητα αποζημίωσης της βιομηχανίας, ενώ το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ «παγώνει» για 2 ή 3 χρόνια.

Όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά θα είναι ένα ύστατο μέτρο.

«Βεβαίως, το ύστατο μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης είναι τα διακοπτόμενα φορτία σε οικιακούς καταναλωτές και άρα σε προστατευόμενους καταναλωτές. Τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς όταν μαίνεται ένας πόλεμος δίπλα μας» είπε ο κ. Σκρέκας μιλώντας στην εφημερίδα.

Την ίδια ώρα, εξήγησε πως με τη στενότητα ενέργειας που υπάρχει στη διεθνή αγορά ένα «τυχαίο γεγονός» μπορεί να προκαλέσει σοβαρή διαταραχή και στον εφοδιασμό και στις τιμές.

Με τη σειρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης εκτίμησε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ πως «είμαστε πιο κοντά στο χειρότερο σενάριο, δηλαδή τη διακοπή της παροχής ρωσικού αερίου στην Ευρώπη».

«Η Ελλάδα από πλευράς διαθεσιμότητας ενεργειακών πηγών, επειδή είχε πάντα διαφοροποίηση στο LNG, προστατεύεται από την διαθεσιμότητα ενέργειας, όχι από τις τιμές» είπε και σημείωσε επίσης ότι η χώρα μας αντισταθμίζει τις δυσμενείς εξελίξεις όσον αφορά τις αυξήσεις στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων που προκαλεί η αύξηση στα καύσιμα, με την αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό και την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ