ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρκαγιά στο «Βαλουκλή»: Πώς ξεκίνησε η φωτιά - Τι δηλώνει ο διευθυντής του νοσοκομείου

Πυρκαγιά στο «Βαλουκλή»: Πώς ξεκίνησε η φωτιά - Τι δηλώνει ο διευθυντής του νοσοκομείου
Η πυρκαγιά στο νοσοκομείο «Βαλουκλή» κατέστρεψε τη στέγη και των επάνω όροφο του γηροκομείου Ali Atmaca/Anadolu Agency via Getty Images

Βαθύ τραύμα στην ομογένεια της Κωνσταντινούπλης άφησε η πυρκαγιά που προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές ζημιές στο τμήμα του γηροκομείου του ιστορικού ελληνικού νοσκομείου του «Βαλουκλή».  

Η πυρκαγιά ξέσπασε στην ξύλινη στέγη στο βόρειο τμήμα του κτηρίου, ενδεχομένωςαπό πρόβλημα που εκδηλώθηκε στο σύστημα ηλεκτροδότησης του νοσοκομείου.

Η πυρκαγιά στον οικό ευγηρίας του φιλανθρωπικού ιδρύματος, τέθηκε υπό έλεγχο γύρω στις 14:20.

Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν χερσαίες πυροσβεστικές δυνάμεις και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Όλοι οι ηλικιωμένοι τρόφιμοι του γηροκομείου και οι ασθενείς - συνολικά 104 άτομα - καθώς και το προσωπικό απομακρύνθηκαν με ασφάλεια και δεν υπήρξε κίνδυνος για τη ζωή τους. Στο νοσοκομείο φιλοξενούνταν 62 ηλικιωμένοι και 42 εσωτερικοί ασθενείς.

Τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Βαλουκλή, που περιλαμβάνουν γενικό νοσοκομείο, οίκο ευγηρίας και φημισμένο στην Τουρκία κέντρο απεξάρτησης και εξυπηρετούν την ομογένεια της Κωνσταντινούπολης, αλλά και χιλιάδες Τούρκους ασθενείς, ιδρύθηκαν το 1753.

Διευθυντής του νοσοκομείου: «Ευτυχώς, είναι όλοι καλά»

«Ευτυχώς, είναι όλοι καλά, δεν έχουμε θύματα ή εγκαυματίες» δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου Στάθης Λεάνας σε δηλώσεις του στο ΟΡΕΝ.

Αναφερόμενος στη διάσωση των ασθενών και των ηλικιωμένων, τόνισε ότι έχουν μεταφερθεί όλοι σε ασφαλή σημεία αλλά και σε ένα διπλανό νοσοκομείο, σημειώνοντας πως ορισμένοι ήταν κατάκοιτοι.

«Καθόμουν στο δωμάτιό μου απ’ όπου φαίνεται το γηροκομείο. Είδα καπνό πάνω στην στέγη και αργότερα φωτιά. Αμέσως έτρεξα προς τα εκεί, αλλά ήδη είχαν αρχίσει να μεταφέρουν τους γηροκομημένους και τους ασθενείς. Ορισμένοι είναι κατάκοιτοι» ανέφερε.

«Όλη η στέγη κάηκε αλλά δεν υπήρξε κανένας ασθενής με πρόβλημα» είπε ο διευθυντής του Βαλουκλή. Ο ίδιος παρατήρησε ότι έπνεε ισχυρός αέρας εκείνη την ώρα.

Βαρθολομαίος: Μεγάλο το πλήγμα που δέχθηκε η ομογένεια

Για «μεγάλο πλήγμα» που δέχθηκε η ομογένεια κάνει λόγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, εμφανώς συντετριμμένος για την πυρκαγιά που κατέστρεψε το τμήμα του γηροκομείου στο ελληνικό νοσοκομείο του «Βαλουκλή» στην Κωνσταντινούπολη.

Στο μήνυμα του, ο κ.κ. Βαρθολομαίος δηλώνει πως «η Ομογένειά μας δέχθηκε σήμερα ένα μεγάλο πλήγμα. Ένα από τα σημαντικότερα φιλανθρωπικά ιδρύματά της, στο οποίο έβρισκαν περίθαλψη και ζεστασιά οι ηλικιωμένοι αδελφοί μας, υπέστη σημαντικές ζημιές από καταστροφική πυρκαγιά».

Τονίζει επίσης: «Δοξολογούμε τον Θεό που δεν είχαμε θύματα, και ευχαριστούμε τις Κρατικές και Αυτοδιοικητικές αρχές και τα στελέχη των πυροσβεστικών δυνάμεων, τους εργαζομένους στο γηροκομείο και στο παρακείμενο νοσοκομείο, καθώς και όλους όσοι εθελοντικά βοήθησαν στη διάσωση των τροφίμων, αλλά και στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς».

Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισημαίνει: «Σημασία έχουν οι ανθρώπινες ζωές. Τα κτήρια, οι εγκαταστάσεις, τα υλικά πράγματα μπορούν να αποκατασταθούν. Αισθανόμεθα πόνο για ό,τι συνέβη, αλλά θα ξεπεράσουμε και αυτή την δοκιμασία. Και πάλι, ευχαριστούμε από την καρδιά μας όλους όσοι βοήθησαν αυτή την δύσκολη στιγμή, και όλους εκείνους που δηλώνουν έτοιμοι να μας ενισχύσουν για την αποκατάσταση των ζημιών. Μας συγκινεί το ενδιαφέρον τους, και κυρίως η με κάθε τρόπο συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσιμης κατάστασης. Τους ευχαριστούμε που βρίσκονται στο πλευρό μας. Ο Θεός να τους έχει καλά».

Θλίψη για την καταστροφή του γηροκομείου εκφράζει η ελληνική πρεσβεία

«Θλίψη και συγκίνηση» για την καταστροφή του γηροκομείου του Νοσοκομείου του«Βαλουκλή» στην Κωνσταντινούπολη εξέφρασε η πρεσβεία της Ελλάδας στην Τουρκία με ανάρτησή της στο Twitter, την οποία και αναδημοσιεύει το υπουργείο Εξωτερικών.

Η ελληνική πρεσβεία ευχαριστεί όλους όσοι συνέδραμαν στην εκκένωση και την κατάσβεση της φωτιάς και εκφράζει την ελπίδα το γηροκομείο σύντομα να αναγγενηθεί από τις στάχτες του.

«Θλίψη και συγκίνηση για την καταστροφή του γηροκομείου του Νοσοκομείου του Βαλουκλή, του ιστορικού αυτού ιδρύματος των Ρωμιών της Κων/πολης. Ένα ευχαριστώ σε όσους βοήθησαν στην εκκένωση και στην κατάσβεση. Ελπίζουμε σύντομα να αναγεννηθεί από τις στάχτες του», αναφέρει το μήνυμα της πρεσβείας.

Ερντογάν: Αμέσως οι εργασίες αποκατάστασης

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσω του Γραφείου Τύπου της τουρκικής προεδρίας του Ερντογάν εξέφρασε τη λύπη του για τη μεγάλη πυρκαγιά στο ελληνικό νοσοκομείο.

Επισήμανε ότι από την πρώτη στιγμή παρακολουθούσε τις εξελίξεις και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δεν υπήρξε απώλεια ζώου και περιουσίας. Επιπλέον έλαβε άμεση και λεπτομερή ενημέρωση σχετικά με τους ασθενείς και το προσωπικό αλλά και την γενικότερη κατάσταση του νοσοκομείου και δεσμεύτηκε ότι θα επισκευάσει το νοσοκομείο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο Ερντογάν ανέθεσε στον υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κοτζά να κάνει τις απαραίτητες μελέτες για την ανακατασκευή του νοσοκομείου.

Για το θέμα δηλώσεις έκανε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν. Όπως είπε, οι εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου, θα ξεκινήσουν αμέσως.

Επικοινωνία Μπακογιάννη με Ιμάμογλου

Tη συμπαράστασή του, αλλά και τη διαβεβαίωση ότι ο Δήμος Αθηναίων είναι έτοιμος να συμβάλει με κάθε μέσο, ώστε να αναγεννηθεί ξανά το γηροκομείο του Ελληνικού Νοσοκομείου του «Βαλουκλή» στην Κωνσταντινούπολη, που καταστράφηκε μετά από πυρκαγιά, εξέφρασε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης σε επικοινωνία που είχε με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Κατά την συνομιλία τους ο κ. Μπακογιάννης επισήμανε ότι η καταστροφή του νοσοκομείου από την πυρκαγιά αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την ελληνική ομογένεια. Επισήμανε, όμως, πως το σημαντικότερο όλων είναι ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες.

Επίσης, ο δήμαρχος Αθηναίων ενημερώθηκε από τον Τούρκο ομόλογο του για το μέγεθος της ζημιών, αλλά και για την κατάσταση της υγείας των ασθενών που απομακρύνθηκαν από τις εγκαταστάσεις, προκειμένου να σωθούν από τις φλόγες.

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης ευχαρίστησε τον Κώστα Μπακογιάννη για το άμεσο και έμπρακτο ενδιαφέρον του, καθώς και για την ετοιμότητα συνδρομής του Δήμου της Αθήνας με στόχο την ανακατασκευή του ιστορικού νοσοκομείου.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, κατά την επίσκεψή του στο σημείο της πυρκαγιάς, επανέλαβε πληροφορίες ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από τη στέγη στο βόρειο τμήμα. «Το γεγονός ότι ήταν παλιά ξύλα, επιτάχυνε την πυρκαγιά στο τμήμα της στέγης», πρόσθεσε. Ο Ιμάμογλου διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα από τον καπνό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ