ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ποιες είναι οι σκέψεις Τσίπρα

ΣΥΡΙΖΑ: Έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ποιες είναι οι σκέψεις Τσίπρα
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσηςΑλέξης Τσίπρας δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο ΙΝΤΙΜΕ

«Τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι, όλα θα διερευνηθούν», διαμηνύουν στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, σε σχέση με τις παραιτήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επιβεβαιώνουν, εξάλλου, τις πληροφορίες ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει δεχθεί εισηγήσεις εδώ και ημέρες για να καταθέσει πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής, την οποία ζήτησε χθες Παρασκευή ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ωστόσο, αν κι εξετάζει το ενδεχόμενο χωρίς να το έχει αποκλείσει, ο ίδιος φέρεται να έχει πει σε συνομιλητές του πως ίσως πιο ενδεδειγμένη θα ήταν η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής μετά τις εκλογές, όταν κι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως πιστεύει, προκειμένου να μην εκφυλιστεί η κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως έγινε στην αντίστοιχη περίπτωση της λίστας Πέτσα στην οποία δεν εξετάστηκε καν ο Στέλιος Πέτσας γιατί το μπλόκαρε η πλειοψηφία της ΝΔ.

Όπως κι αν έχει, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ξεκαθαριστεί στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, στις 10.00, με όλα τα ενδεχόμενα να βρίσκονται στο τραπέζι, ακόμα και η κατάθεση πρότασης μομφής.

Aυτό που επισημαίνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους συνομιλητές του είναι πως όλες οι δημοκρατικές– προοδευτικές δυνάμεις, αλλά ακόμα και οι δημοκρατικοί ψηφοφόροι της ΝΔ, βγάζουν τα συμπεράσματά τους κι όλες οι δυνάμεις θα κληθούν να βάλουν το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων.

«Θα είναι αδιανόητο μετά από αυτές τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις, οποιαδήποτε πολιτική δύναμη να σταθεί εμπόδιο στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης κι άρα να λειτουργήσει ως δεκανίκι του κ. Μητσοτάκη την ώρα που βουλιάζει στα σκάνδαλά του», φέρεται να έχει πει στους συνομιλητές του.

Στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία χαρακτηρίζουν ομολογία ενοχής την παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη, υπογραμμίζοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταρρέει από το δικό του Watergate, ενώ αναρωτιούνται πόσους ακόμα και ποιους παρακολουθούσε η ΕΥΠ και η «παραΕΥΠ που είχαν στήσει Μητσοτάκης– Δημητριάδης».

Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, η παραίτηση του κ. Δημητριάδη, του στενότερου συνεργάτη του πρωθυπουργού, αλλά και του επικεφαλής της ΕΥΠ («προσωπική επιλογή Μητσοτάκη που άλλαξε το νόμο για να βάλει τον συγκεκριμένο άνθρωπο, αφού δεν πληρούσε τα κριτήρια», όπως υπογραμμίζουν στην Κουμουνδούρου), αποτελεί ομολογία ενοχής για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που αφορά τουλάχιστον έναν δημοσιογράφο που ερευνούσε σκάνδαλα διαφθοράς κι έναν πολιτικό αρχηγό: «Οι δύο πιο έμπιστοι άνθρωποι του κ. Μητσοτάκη, οι οποίοι δεν έχουν ασυλία, οδηγήθηκαν σε παραίτηση υπό το βάρος των αποκαλύψεων για το ελληνικό Watergate».

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρουν πως δεν είναι σκάνδαλο Δημητριάδη, αλλά σκάνδαλο Μητσοτάκη και πως στο κάδρο των ευθυνών βρίσκεται κι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, αλλά κι ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, «που όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις ψεύδονταν, μαζί με τον παραιτηθέντα κ. Κοντολέοντα, πριν από μία εβδομάδα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο κ. Κοντολέων παραιτήθηκε, αυτοί;», αναρωτιούνται οι ίδιες πηγές.

Στο ίδιο μήκος κύματος, στο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως τόσους μήνες φωνάζουν πως το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων με το παράνομο λογισμικό Predator οδηγεί στο Μέγαρο Μαξίμου και το μόνο που κάνουν είναι να προσπαθούν να το θάψουν: «Οι τελευταίες αποκαλύψεις τούς ανάγκασαν σε παραίτηση, μήπως και διασωθεί ο κ. Μητσοτάκης επειδή καταρρέει υπό το βάρος των αποκαλύψεων».

Πάντοτε κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, η παραδοχή του επικεφαλής της ΕΥΠ πως παρακολουθούσαν τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, η διεθνοποίηση του θέματος από διεθνή πρακτορεία– «σε αντίθεση με τη σχεδόν ανύπαρκτη κάλυψη από μεγάλη μερίδα του εγχώριου Τύπου»-, οι αποκαλύψεις ότι ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού όχι μόνο έχει παρανόμως επιχειρηματική δραστηριότητα, καταστρατηγώντας τον ίδιο το νόμο του επιτελικού κράτους που ψήφισε η ΝΔ, αλλά πως όλες οι επιχειρηματικές συναλλαγές του συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με πρόσωπα της εταιρίας Intellexa, της εταιρείας δηλαδή που εμπορεύεται το λογισμικό παράνομων παρακολουθήσεων Predator, κι ο φόβος για νέες αποκαλύψεις οδήγησαν στην παραίτηση Δημητριάδη: «Οι δικαιολογίες κυβερνητικών πηγών περί κλίματος τοξικότητας δεν πείθουν ούτε νήπια. Με τις παραιτήσεις Δημητριάδη– Κοντολέοντα καταρρέει όλη η γραμμή που είχε η κυβέρνηση κι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ειδικότερα εδώ και μήνες, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με την παρακολούθηση Κουκάκη».

Στο ίδιο μοτίβο, στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν πως η εκ των υστέρων προσπάθεια να παρουσιαστούν οι παρακολουθήσεις ως «νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ» για τις οποίες «δεν είχε ενημερωθεί το Μέγαρο Μαξίμου» αποτελεί γελοία γραμμή άμυνας του κ. Μητσοτάκη υπό το φόβο των ποινικών ευθυνών τους κι ενόψει της διερεύνησης της υπόθεσης: «Προσπαθούν να πείσουν πως δεν έγιναν παράνομες παρακολουθήσεις με το Predator, οι οποίες όμως έχουν επιβεβαιωθεί τόσο στην περίπτωση Κουκάκη όσο και σε αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά νόμιμες ώστε να το έχουν ως υπερασπιστική γραμμή. Γιατί άραγε πριν μία εβδομάδα ο διοικητής της ΕΥΠ δεν είπε στην Επιτροπή Θεσμών πως υπήρχε νόμιμη παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και το θυμήθηκαν τώρα, μετά τις αποκαλύψεις; Επίσης, ποιες είναι οι “ξένες υπηρεσίες” που ζήτησαν την παρακολούθηση ενός δημοσιογράφου που ερευνούσε υπόθεση διαφθοράς κι ο οποίος αποδεδειγμένα παρακολουθείτο με το Predator που δήθεν δεν έχει η κυβέρνηση κι ενός ευρωβουλευτή κι εν συνεχεία πολιτικού αρχηγού; Και η ΕΥΠ υιοθετεί ακρίτως κάθε αίτημα ξένης υπηρεσίας για να παρακολουθεί Έλληνες πολίτες»;

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν στο ΣΥΡΙΖΑ, η παραίτηση Δημητριάδη δεν αναιρεί, αντιθέτως επιβεβαιώνει στο ακέραιο τις ευθύνες Μητσοτάκη, ότι ο νόμος για το επιτελικό κράτος και η υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο πρωθυπουργικό γραφείο δεν ήταν κάτι άλλο από το νομικό πλαίσιο οργάνωσης μίας ομάδας ανθρώπων στη «Μαξίμου ΑΕ» που έφτασαν να λειτουργούν με παρακρατικές μεθόδους ενάντια στη διαφάνεια, τη λογοδοσία κι εν τέλει τη δημοκρατία, ενώ επιβεβαιώνεται πλήρως, πάντοτε κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, κι ο χαρακτηρισμός «καθεστώς» που έχει υιοθετήσει ο κ. Τσίπρας για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ