ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετωπική σύγκρουση για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ - Η κίνηση Ανδρουλάκη και η αντίδραση Μαξίμου

Μετωπική σύγκρουση για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ - Η κίνηση Ανδρουλάκη και η αντίδραση Μαξίμου
Εξεταστική Επιτροπή ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, με την κυβέρνηση να απαντά θετικά, κάνοντας ωστόσο λόγο για προστασία απορρήτων -κάτι που παραπέμπει σε «κλειστές» πόρτες INTIME

«Πολεμικό» το κλίμα που διαμορφώνεται στο πολιτικό σκηνικό μετά την αποκάλυψη για υποκλοπή της ΕΥΠ στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη. Το ΠΑΣΟΚ διαμηνύει ότι θα πάει την υπόθεση «μέχρι τέλους» και ζητά σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Από την πλευρά της η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν επιθυμεί να καλλιεργηθεί συνωμοσιολογία και δεσμεύεται για εξηγήσεις προς την πλευρά Ανδρουλάκη και συζήτηση στα αρμόδια όργανα υπό διαδικασίες εμπιστευτικότητας λόγω του απόρρητου χαρακτήρα των πληροφοριών. Τον τρόπο που θα προσεγγίσει το «καυτό» ζήτημα «ζυγίζει» ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η παρακολούθηση ήταν ολιγόμηνη και πραγματοποιήθηκε πριν ο Νίκος Ανδρουλάκης γίνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο εισαγγελέας έδωσε την άδεια και ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων ενέκρινε την παρακολούθηση. Όπως επισημαίνει και η κυβέρνηση, η διαδικασία είναι νόμιμη, αλλά η παρακολούθηση έγινε με ευθύνη του διοικητή της ΕΥΠ ο οποίος δεν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό.

Κατά τις πληροφορίες, μόλις ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τα γεγονότα ζήτησε την παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ. Ο Παναγιώτης Κοντολέων παραιτήθηκε για «λανθασμένες ενέργειες» το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρεται: «Ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων, υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή.

»Νέος διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής».

«Πόλεμος» διαρροών και ανακοινωθέντων

Ακολούθησε «πόλεμος» διαρροών και ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι αμέσως μόλις έγινε γνωστό το θέμα με τις υποκλοπές της ΕΥΠ στον Νίκο Ανδρουλάκη, η κυβέρνηση προσπάθησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δια του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, ωστόσο ο Νίκος Ανδρουλακης δεν απάντησε στο τηλεφώνημα.

Απαντώντας, κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη που επιβεβαίωσαν το τηλεφώνημα Γεραπετρίτη, τόνιζαν ότι «το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή λειτούργησε απόλυτα θεσμικά και με σεβασμό στη Δικαιοσύνη. Ο κ. Γεραπετρίτης και ο κ. Κοντολέων βρέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και δεν είπαν την αλήθεια. Καλούμε την κυβέρνηση θεσμικά να ενημερώσει άμεσα την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας χωρίς άλλη καθυστέρηση. Όλα στο φως».

Σε ό,τι αφορά τις διαρροές από το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει αποφασιστικότητα «να πάνε την υπόθεση μέχρι τέλους» και εκτιμούν ότι «οι αποκαλύψεις είναι πιθανό να οδηγήσουν σε πολιτικές εξελίξεις και να ανατρέψουν τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη για εκλογές το 2023», κύκλοι της κυβέρνησης απαντούν ότι «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος τετραετίας όπως έχει πει ο πρωθυπουργός».

Ανδρουλάκης: Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές

Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε δήλωση το απόγευμα της Παρασκευής ζητώντας τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές εις βάρος του από την ΕΥΠ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε βολές κατά της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας:

«Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εκθέτουν τη χώρα διεθνώς.»

Παράλληλα, έκανε λόγο για πλήγμα στη λειτουργία των θεσμών και της Δημοκρατίας στην χώρα και τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα της αλήθειας και της Δικαιοσύνης. Όπως είπε:

«Δε θα επιτρέψω σε κανέναν να εργαλειοποιήσει αυτό το μείζον ζήτημα που θίγει τον πυρήνα της λειτουργίας των θεσμών και της δημοκρατίας στην πατρίδα μας. Είναι δημοκρατικό μας καθήκον να προστατεύσουμε τα ανθρωπινά δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών. Σήμερα είναι η ώρα της αλήθειας και της Δικαιοσύνης για όσους η αλαζονεία και η αίσθηση ατιμωρησίας, τους κάνει ικανούς για όλα.»

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη:

«Πριν από 10 ημέρες κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου μου σύμφωνα με τα έγγραφα της αρμόδιας υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

»Όλες αυτές τις μέρες η κυβέρνηση και το Μαξίμου προσπάθησαν συστηματικά να υποβαθμίσουν το θέμα με σωρεία δημοσιευμάτων και ψευδών ειδήσεων ακόμα και από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

»Σήμερα, μετά από όλα αυτά , παραιτείται ο στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού, αλλά και ο Διοικητής της ΕΥΠ.

»Το πέπλο σιωπής και απαξίωσης με το οποίο προσπάθησαν να καλύψουν μία τόσο σοβαρή υπόθεση καταρρέει.

»Είναι απαράδεκτο, σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατία να αποκαλύπτεται πως εκτός της απόπειρας παγίδευσης του κινητού μου τηλεφώνου με το Predator το Σεπτεμβρίου του 2021, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, σήμερα να μαθαίνουμε ότι η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, προχώρησε στην παρακολούθηση μου, κατά τη διάρκεια της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

»Είναι τυχαία όλα αυτά κύριε Μητσοτάκη;

»8 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις για τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας.

»Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές.

»Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών.

»Δε θα επιτρέψω σε κανέναν να εργαλειοποιήσει αυτό το μείζον ζήτημα που θίγει τον πυρήνα της λειτουργίας των θεσμών και της δημοκρατίας στην πατρίδα μας. Είναι δημοκρατικό μας καθήκον να προστατεύσουμε τα ανθρωπινά δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών

»Σήμερα είναι η ώρα της αλήθειας και της Δικαιοσύνης για όσους η αλαζονεία και η αίσθηση ατιμωρησίας, τους κάνει ικανούς για όλα.»

Δύο «ναι» και αιχμές από την κυβέρνηση

Άμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης στις δηλώσεις Ανδρουλάκη. Από κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου είχε ήδη γίνει γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή να χυθεί φως στην υπόθεση και να ενημερωθεί πλήρως και άμεσα ο Νίκος Ανδρουλάκης. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, προσπάθησε -χωρίς επιτυχία- να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Επικρατίας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ενημερωθεί αναλυτικά από τον νέο διοικητή της ΕΥΠ για το πώς προέκυψε η εισαγγελική άδεια για την παρακολούθησή του.

Παράλληλα, η κυβέρνηση απάντησε με δύο «ναι», αλλά και αιχμές στο αίτημα Ανδρουλάκη για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, αλλά και σε άλλες διαρροές από συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου εφόσον ένα τέτοιο αίτημα κατατεθεί, η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά. Παράλληλα, αποδεκτή γίνεται και η εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών -όπως διαρροές θέλουν να ζητά το ΠΑΣΟΚ-, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να καλεί τον κ. Ανδρουλάκη «να παραστεί προσωπικά» αυτή τη φορά.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Αμέσως μόλις περιήλθε σε γνώση του πρωθυπουργού η περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης, κατόπιν και εγκρίσεως εισαγγελικής αρχής, για τον κ. Ανδρουλάκη, η κυβέρνηση επεδίωξε δια του κ. Γεραπετρίτη να τον ενημερώσει πλήρως, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να μην ανταποκριθεί.

»Σύμφωνα διαρροές του ΠΑΣΟΚ, ζητείται η εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η κυβέρνηση απαντά θετικά στο αίτημα αυτό, ελπίζοντας αυτή τη φορά να ανταποκριθεί και ο κ. Ανδρουλάκης, να παραστεί προσωπικά, προκειμένου να ενημερωθεί και να πάρει απαντήσεις για όλα τα σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση που τον αφορά, απαντήσεις που δεν θα αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία.

»Σχετικά με το αίτημα για τη συγκρότηση εξεταστικής, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας, εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά.»

Και στο βάθος... ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ως «ενορχηστρωτή των υποκλοπών» και επισημαίνοντας ότι «τα καθεστώτα πέφτουν με πάταγο».

«Οι παραιτήσεις Δημητριάδη - Κοντολέοντα αποτελούν ομολογία ενοχής του Κυριάκου Μητσοτάκη για το δικό του Watergate, το σκάνδαλο παράνομων παρακολουθήσεων πολιτικών αντιπάλων κι ενοχλητικών δημοσιογράφων. Το καθεστώς Μαξίμου πιάστηκε επ’ αυτοφώρω κι ο επικεφαλής του καθεστώτος, ο κ. Μητσοτάκης, προφανώς όχι μόνο γνώριζε αλλά είναι ο ενορχηστρωτής των υποκλοπών», υποστηρίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επισημαίνουν ότι θα ριχθεί άπλετο φως για τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις. Ο ακριβής τρόπος αντίδρασης του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναμένεται να συζητηθεί ενδελεχώς το πρωί του Σαββάτου, κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι προτάσεις κλιμακώνονται από σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής τώρα ή Προανακριτικής Επιτροπής μετά τις εκλογές όταν κι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως πιστεύει, ή ακόμη και η κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.

Παρέμβαση Αρείου Πάγου

Εν μέσω της πολιτικής σύγκρουσης για τις παρακολουθήσεις σημειώθηκε η παρέμβαση του Αρείου Πάγου.

Όπως έγινε γνωστό, ποινική προκαταρκτική εξέταση θα διενεργήσει προσωπικά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος όχι για την ουσία των καταγγελιών για παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά για τη διαρροή των στοιχείων, που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα που αφορούν, όπως επισημαίνεται από την Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου «τη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας».

Η έρευνα θα διενεργηθεί από τον ίδιο τον εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης, που άπτεται, όπως διευκρίνιζαν ανώτατες εισαγγελικές πηγές, θεμάτων εθνικής ασφάλειας.

Σημειώνεται ότι πέραν του Νίκου Ανδρουλάκη καταγγελίες για παρακολούθηση έχουν υποβληθεί από τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, οι οποίες επίσης θα ερευνηθούν για τη διαρροή των στοιχείων σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ έρευνες για την ουσία των παρακολουθήσεων ήδη διενεργούνται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Αφορμή για την παρέμβαση αυτή του κ. Ντογιάκου στάθηκαν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι στοιχεία από την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη καθώς και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη διέρρευσαν σε πρόσωπα εκτός της ΕΥΠ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ