ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση σε Τσίπρα: Έχει δρομολογηθεί αποκατάσταση των συνεπειών του λανθασμένου χειρισμού

Κυβέρνηση σε Τσίπρα: Έχει δρομολογηθεί αποκατάσταση των συνεπειών του λανθασμένου χειρισμού
O κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει ότι όλες οι απαντήσεις θα δοθούν με θεσμικό σεβασμό και με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος ΙΝΤΙΜΕ

Σε δύο άξονες η απάντηση που έδωσε η κυβέρνηση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Ο Γιάννης Οικονόμου ξεκαθαρίζει αφενός ότι η κυβέρνηση έχει ταχθεί υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης και έχει ήδη δρομολογήσει την αποκατάσταση των συνεπειών του λανθασμένου χειρισμού, αφετέρου επισημαίνει ότι όλες οι απαντήσεις θα δοθούν με θεσμικό σεβασμό και με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

Aφήνοντας αιχμές για επικοινωνιακούς χειρισμούς εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, o κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπληρώνει ότι «στο τέλος της ενδελεχούς διερεύνησης θα γίνει η οριστική πολιτική αποτίμηση και θα φανεί ποιος είναι πραγματικά συνεπής στους θεσμούς -ιδιαίτερα όταν έχει την ευθύνη διακυβερνησης- και υπέρμαχος της αλήθειας».

Αναλυτικά η δήλωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου:

«Η Κυβέρνηση έχει εξαρχής ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης, στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος, και ήδη έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση των συνεπειών του λανθασμένου χειρισμού που επιδείχθηκε. Όλες οι απαντήσεις θα δοθούν με το δέοντα τρόπο: με πλήρη θεσμικό σεβασμό και με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Στο τέλος της ενδελεχούς διερεύνησης θα γίνει η οριστική πολιτική αποτίμηση και θα φανεί ποιος είναι πραγματικά συνεπής στους θεσμούς -ιδιαίτερα όταν έχει την ευθύνη διακυβερνησης- και υπέρμαχος της αλήθειας.»

Τσίπρας κατά Μητσοτάκη: Μέγα σκάνδαλο και ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία

Επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά εναντίον του πρωθυπουργού για την υπόθεση των υποκλοπών εξαπέλυσε με δήλωσή του το απόγευμα του Σαββάτου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

«Αντί για υποκριτικές συγγνώμες και ψέματα, ο κ. Μητσοτάκης να πει ποιοι άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθήθηκαν», ζητά, με on camera δήλωσή του, o Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία υποστηρίζει πως δεν πρόκειται για μέγα κι ασυγχώρητο λάθος, αλλά για μέγα σκάνδαλο κι ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία.

Για «μέγα σκάνδαλο κι ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία, από έναν πρωθυπουργό που νόμιζε ότι κανείς δεν μπορεί να τον ελέγξει», κάνει λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον απόηχο του σκανδάλου των παρακολουθήσεων και των δύο ηχηρών παραιτήσεων, του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, και του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος.

Κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως λέει συνειδητά ψέματα, ο κ. Τσίπρας σημειώνει: «Ο κ. Μητσοτάκης δήθεν δεν ήξερε, ενώ ο ίδιος άλλαξε το νόμο ώστε να μην επιτρέπεται στην ΑΔΑΕ να πει σε κάποιον ότι παρακολουθήθηκε κι αυτό μόλις του έγινε γνωστή η πρώτη καταγγελία».

«Δεν ήξερε, ενώ είχε αναλάβει από την πρώτη ημέρα ο ίδιος την ευθύνη της ΕΥΠ. Δεν ήξερε και τι νομοθετούσε; Ποιος μπορεί να τον πιστέψει;», αναρωτιέται.

«Καμιά υποκριτική συγγνώμη δεν μπορεί να σβήσει το τραύμα που έχει επιφέρει στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος», δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Σε ό,τι μας αφορά, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, σήμερα ως αντιπολίτευση, αλλά κι αύριο ως προοδευτική κυβέρνηση, για να αποδοθούν οι ευθύνες και να υπάρξει δημοκρατική αναμόρφωση του καθεστώτος της ΕΥΠ».

«Με μια πλειοψηφία δημοκρατικής λογικής και θεσμικής ευαισθησίας, που έχει ανάγκη ο τόπος. Γιατί το κράτος δικαίου στην Ελληνική Δημοκρατία, είναι κατάκτηση αδιαπραγμάτευτη», καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας.

Η πλήρης δήλωση Τσίπρα:

«Η κακοποίηση του κράτους δικαίου από το καθεστώς Μητσοτάκη, με τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών, προσβάλλει βάναυσα τη δημοκρατία μας.

Κάτι που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.

Δεν πρόκειται για μέγα και ασυγχώρητο λάθος. Πρόκειται για μέγα σκάνδαλο και ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία, από έναν πρωθυπουργό που νόμιζε ότι κανείς δεν μπορεί να τον ελέγξει.

Και όταν φανερώθηκε, είπε τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του, συνειδητά ψέματα για να καλυφθεί. Και σήμερα συνεχίζει με ψέμα πάνω στο ψέμα.

Ότι δήθεν δεν ήξερε, ενώ ο ίδιος άλλαξε το νόμο ώστε να μην επιτρέπεται στην ΑΔΑΕ να πει σε κάποιον ότι παρακολουθήθηκε κι αυτό μόλις του έγινε γνωστή η πρώτη καταγγελία.

Δεν ήξερε, ενώ είχε αναλάβει από την πρώτη μέρα ο ίδιος την ευθύνη της ΕΥΠ. Δεν ήξερε και τι νομοθετούσε; Ποιος μπορεί να τον πιστέψει;

Αλλά ακόμα και αν κάποιος τον πιστεύει, η ανεπάρκειά του είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία. Δεν είναι απλά πολιτικά υπόλογος, είναι και ηθικά έκθετος. Και καμιά υποκριτική συγγνώμη δεν μπορεί να σβήσει το τραύμα που έχει επιφέρει στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος.

Αντί για συγγνώμες και ψέματα, λοιπόν, ας μας πει έστω και τώρα όλη την αλήθεια.

Ποιοι ακόμα πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθήθηκαν από το καθεστώς που επιχείρησε να στήσει.

Σε κάθε περίπτωση ας γνωρίζει ότι η αλήθεια θα έρθει στο φως.

Είναι θέμα ελευθερίας κι ασφάλειας.

Είναι θέμα δημοκρατίας.

Σε ό,τι μας αφορά, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, σήμερα ως αντιπολίτευση, αλλά και αύριο ως προοδευτική κυβέρνηση, για να αποδοθούν οι ευθύνες και να υπάρξει δημοκρατική αναμόρφωση του καθεστώτος της ΕΥΠ.

Με μια πλειοψηφία δημοκρατικής λογικής και θεσμικής ευαισθησίας, που έχει ανάγκη ο τόπος. Γιατί το κράτος δικαίου στην Ελληνική Δημοκρατία, είναι κατάκτηση αδιαπραγμάτευτη».

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτονόητη η παραίτηση Μητσοτάκη

Νωρίτερα, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως το Σάββατο, στην απόφασή της χαρακτηρίζει ως αυτονόητη την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ενώ δεσμεύεται πως στην επόμενη Βουλή, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πλειοψηφία, θα συστήσει προανακριτική «ώστε όσοι παραβίασαν συνειδητά τις βασικές αρχές της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη»

Δεσμεύονται, επίσης, για την αλλαγή της νομοθεσίας σχετικώς με την ΕΥΠ, με σκοπό την απομάκρυνσή της από το πρωθυπουργικό γραφείο και την ανάθεση της εποπτείας της σε διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας τονίζεται πως «οι παραιτήσεις του πιο στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη και του επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος, κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το «ελληνικό Watergate», δεν μπορούν και δεν πρόκειται να συγκαλύψουν αυτό που όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν αντιληφθεί: ότι ο κύριος υπεύθυνος γι’ αυτή την πρωτοφανή απόπειρα αντιδημοκρατικής εκτροπής είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

«Ο πρωθυπουργός είναι αυτός που μετέφερε την εποπτεία της ΕΥΠ στο Μαξίμου, και μάλιστα αμέσως μόλις ανέλαβε την εξουσία. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο ιδρυτής κι επικεφαλής ενός καθεστώτος εξουσίας που λειτουργεί ενάντια στη διαφάνεια, τη λογοδοσία, ενάντια στο ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πολιτικός υπεύθυνος για την παραΕΥΠ και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων με το παράνομο λογισμικό Predator. Το ελληνικό Watergate έχει την υπογραφή του. Αν, λοιπόν, κάποιος οφείλει να παραιτηθεί για την προφανή δημοκρατική εκτροπή, αυτός δεν είναι ο διοικητής της ΕΥΠ, ούτε ο αντ’ αυτού του πρωθυπουργού, αλλά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Σε οποιαδήποτε δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα, μια τόσο σκοτεινή υπόθεση παρακολουθήσεων, που αφορά τουλάχιστον έναν αρχηγό πολιτικού κόμματος κι έναν δημοσιογράφο, θα ήταν αδιανόητη και θα είχε ήδη οδηγήσει σε παραίτηση της κυβέρνησης», υπογραμμίζει η Πολιτική Γραμματεία.

Την ίδια ώρα, επισημαίνει πως «στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να συγκαλύψουν το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων, λέγοντας συνειδητά ψέματα τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από την αρχή των αποκαλύψεων όσο και οι υπουργοί Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεραπετρίτης και Κυριάκος Πιερρακάκης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής».

«Προσπάθησαν να το αποσιωπήσουν, διά των φιλικών τους ΜΜΕ. Και τώρα, υπό τον φόβο των ποινικών ευθυνών τους, με πλήθος κυβερνητικών διαρροών, κατασκευάζουν διάφορες αστείες και αλληλοσυγκρουόμενες δικαιολογίες. Έφτασαν, μάλιστα, στο σημείο να εμπλέκουν μέχρι και ξένες υπηρεσίες σε μια υπόθεση που αφορά παρακολούθηση Ελλήνων πολιτών. Κάτι το οποίο, ακόμα κι αν ίσχυε, όχι μόνο δεν θα τους δικαιολογούσε, αλλά θα επιβάρυνε ακόμα περισσότερο τη θέση τους. Έχουν δε και το θράσος, να μιλούν για δήθεν κλίμα τοξικότητας, αυτοί που καθημερινά καταστρατηγούν βάναυσα τους δημοκρατικούς θεσμούς. Ματαιοπονούν. Όλα θα έρθουν στο φως και η αλήθεια θα λάμψει. Ο ελληνικός λαός δικαιούται και θα μάθει όλη την αλήθεια για μια από τις πιο σκοτεινές ιστορίες των τελευταίων πολλών χρόνων», σημειώνει η Πολιτική Γραμματεία.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως «το κρίσιμο ερώτημα για κάθε πολίτη τούτη την ώρα, είναι ποιοι ακόμα πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθούνται από το καθεστώς Μητσοτάκη».

Εκτιμούν, συνεπώς, πως για να απαντηθεί το μείζον αυτό ερώτημα κι όχι για το πώς διέρρευσε η αλήθεια, είναι αναγκαία η άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην ΕΥΠ, με στόχο την πλήρη διαλεύκανση της έκνομης λειτουργία της και την επαναφορά της στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία θα αγωνιστεί με κάθε πρόσφορο νόμιμο και κοινοβουλευτικό μέσο για την πλήρη αποκάλυψη των ενόχων, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται», καταλήγει η Πολιτική Γραμματεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ