ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Κινήσεις απεγκλωβισμού και κυριαρχίας στην πολιτική σκακιέρα

Μητσοτάκης: Κινήσεις απεγκλωβισμού και κυριαρχίας στην πολιτική σκακιέρα
Τις επόμενες ώρες θα ξεδιπλώνονται σταδιακά κι άλλες πτυχές του κυβερνητικού σχεδίου ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο πρωθυπουργός με την πρώτη δέσμη μέτρων για την θεσμική θωράκιση της λειτουργίας της ΕΥΠ που εξήγγειλε, εισαγάγει στην επόμενη φάση την κυβερνητική επιχείρηση «όλα στα φως», στην οποία αποδύεται μετά την αποκάλυψη για την υπόθεση της παρακολούθησης των τηλεφωνικών επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Η δε κυβερνητική αντίδραση στην ενέργεια του ΣΥΡΙΖΑ, να εγκλωβίσει την πλειοψηφία στην πολιτική στενωπό που έχει περιέλθει, με το αίτημα για την διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής, φαίνεται να αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου προς την Κουμουνδούρου αλλά και προς την Χαριλάου Τρικούπη ότι διατηρεί την κυριαρχία των κινήσεων στην πολιτική σκακιέρα.

Η διαρροή του ΣΥΡΙΖΑ για την επικείμενη πρωτοβουλία να ζητήσει τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, βρήκε σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ενεργοποιημένα τα κυβερνητικά αντανακλαστικά. Η άμεση επικοινωνία του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δρομολόγησε και τον ταχύτατο επαναπρογραμματισμό των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής, κατά μια εβδομάδα νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό. Από την άλλη βέβαια στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν άφηναν ασχολίαστη τη σπουδή του Αλέξη Τσίπρα να προκαλέσει μια συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη, η οποία όμως αναγκαστικά θα γίνει απόντος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Η επιλογή πάντως του Κυριάκου Μητσοτάκη να σηκώσει το γάντι από τον Αλέξη Τσίπρα προστέθηκε, στην χωρίς καθυστέρηση συμφωνία της πλειοψηφίας με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αλλά και για τη σύσταση Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής για την υπόθεση Ανδρουλάκη.

Σε αυτό το σκέλος η κυβερνητική αποδοχή συνοδεύεται και από θεσμικούς όρους, τους οποίους επανέλαβε και ο πρωθυπουργός:

«Μία τέτοια υπεύθυνη διαδικασία δεν μπορεί, δεν πρέπει να μετατραπεί σε κατασκοπευτικό σήριαλ προς κομματική κατανάλωση. Ούτε, πολύ περισσότερο, να αποτελέσει αιτία υποβάθμισης της εθνικής συμβολής της ΕΥΠ και υπονόμευσης πτυχών της εθνικής ασφάλειας» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε αυτό το φόντο τις επόμενες ώρες θα ξεδιπλώνονται σταδιακά κι άλλες πτυχές του κυβερνητικού σχεδίου. Δεν αποκλείεται εντός της ημέρας να εκδοθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου, με την οποία θα επανέλθει στην εργαλειοθήκη για την λογοδοσία της ΕΥΠ, η πρόβλεψη που είχε καταργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, τα αιτήματα για τις νόμιμες επισυνδέσεις σε ανάλογες περιπτώσεις εγκρίνονται και από εισαγγελέα εφετών, πέραν του εισαγγελέα της ΕΥΠ.

Μέσα στις επόμενες ώρες δε, αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα και ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Η ολοκλήρωση των διαδικασιών ενημέρωσής του από τις εσωτερικές μονάδες της υπηρεσίας, θα θέσει σε τροχιά την επόμενη φάση των κυβερνητικών δεσμεύσεων που αφορά στην ακρόαση του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και εν συνεχεία την παροχή εξηγήσεων προς τα μέλη της για την υπόθεση Ανδρουλάκη.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα εκλογικά σενάρια μπορεί να διαψεύστηκαν άμεσα από την κυβέρνηση, ωστόσο άρχισαν να ανακινούνται άλλα που αφορούν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ