ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμπντουλχαμίτ Χαν: «Θερμό» φθινόπωρο «βλέπουν» στην Κύπρο

Αμπντουλχαμίτ Χαν: «Θερμό» φθινόπωρο «βλέπουν» στην Κύπρο
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τις 7 Οκτωβρίου το γεωτρύπανο θα «μετακομίσει» στην κυπριακή ΑΟΖ Serkan Avci/Anadolu Agency via Getty Images

Κανένας εφησυχασμός στη Λευκωσία για το γεγονός ότι το νέο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας πραγματοποιεί έρευνες ανοιχτά της Αττάλειας, εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Αντιθέτως, στην Κύπρο υπάρχει η εκτίμηση ότι το φθινόπωρο οι έρευνες του Αμπντουλχαμίτ Χαν θα επεκταθούν στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», υπάρχουν πληροφορίες ότι το δεύτερο ταξίδι του πλωτού γεωτρύπανου θα πραγματοποιηθεί στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στα σύνορα των τεμαχίων 6 και 7, στο βόρειο τμήμα τους.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι πληροφορίες φέρουν την Άγκυρα να έχει δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία στην περιοχή αυτή υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως επιδίωξη του Ταγίπ Ερντογάν είναι όντως να εντοπίσει και να αξιοποιήσει κοιτάσματα φυσικού αερίου, πέραν της προβολής του οράματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Βάσει των πληροφοριών αυτών, θεωρείται σαφές πως τα γεωτρύπανα «δουλεύουν» για να εντοπισθούν κοιτάσματα και τούτο γίνεται με βάση ένα οδικό χάρτη, τον οποίο καθορίζουν τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών, που έχουν γίνει στο παρελθόν. Ως εκ τούτου, είναι ξεκάθαρο πως όταν αναφέρεται ο Ερντογάν ότι η Τουρκία θα καταστεί ενεργειακός κόμβος το εννοεί. Κι αυτό σημαίνει ότι αναζητεί και «δικό του» φυσικό αέριο. Πρέπει δε να σημειωθεί πως ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε πρόσφατα στο γεγονός ότι μέχρι το 2023 η Τουρκία θα έχει βρει φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Η αναφορά σε 2023 δεν είναι τυχαία, είναι χρονιά εκλογών και μεγάλων γιορτασμών για τα 100 χρόνια τουρκικού κράτους, αναφέρει ο «Φιλελεύθερος».

Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι η απόφαση να έχει ως πρώτο ταξίδι του το Αμπντουλχαμίτ Χαν την τουρκική θαλάσσια περιοχή έχει ανακουφίσει Αθήνα και Λευκωσία, που ανησυχούσαν για κλιμάκωση της έντασης μέσα από νέες προκλήσεις. Αμφότερες οι κυβερνήσεις γνωρίζουν, ωστόσο, ότι αυτή είναι η αρχή. Το γεωτρύπανο έχει σταλεί σε μια περιοχή, που υπολογίζεται ότι θα βρεθεί φυσικό αέριο. Η κίνηση αυτή, να παραμείνει προς το παρόν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, ενδέχεται να συνδέεται και με την προσπάθεια της Άγκυρας να παρουσιαστεί «συναινετική». Να παρουσιαστεί πως επιδεικνύει «αυτοσυγκράτηση». Κι όλα αυτά φαίνεται να συνδέονται με τα ανοίγματα και τη διατήρηση καναλιών επικοινωνίας με τους Αμερικανούς για την αγορά των μαχητικών F-16.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», η προσοχή θα πρέπει να στραφεί στο επόμενο βήμα των Τούρκων, μετά που θα λήξει η NAVTEX, που έχει εκδοθεί και διαρκεί μέχρι την 7η Οκτωβρίου. Το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν έφτασε, ως γνωστό, στο Γιορουκλέρ 1. Εάν εντοπιστεί εκεί κοίτασμα -όπως όλα δείχνουν-, ενδεχομένως να παραμείνει περισσότερο καιρό.

Ωστόσο, ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός είναι πως μετά τις 7 Οκτωβρίου το γεωτρύπανο θα «μετακομίσει» στην κυπριακή ΑΟΖ. Και μάλιστα σε αδειοδοτημένα τεμάχια.

Συγκεκριμένα, ενημερωμένες πηγές που επικαλείται ο «Φιλελεύθερος» αναφέρουν πως το σκάφος θα σταλεί στα σύνορα των τεμαχίων 6 και 7, στο βόρειο τμήμα τους. Στο σημείο που θα επιχειρήσει υπάρχει εκτίμηση πως θα έχει αποτέλεσμα. Θα εντοπίσει, δηλαδή, κοιτάσματα. Για το μέγεθος των κοιτασμάτων δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει με βεβαιότητα. Είναι, όμως, σαφές πως το καθεστώς Ερντογάν έχει δεδομένα, που συνηγορούν πως εκεί θα βρει φυσικό αέριο.

Η Τουρκία κομπάζει για το Αμπντουλχαμίτ Χαν

Την ίδια ώρα, πανηγυρικά αφιερώματα στο νέο πλωτό γεωτρύπανο και τις τουρκικές έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου που θα έδιναν ελπίδα για «ανάσταση» της κατεστραμμένης τουρκικής οικονομίας προβάλλει ο Τύπος της γείτονος. Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο μέσα από το Αμπντουλχαμίτ Χαν που δημοσιοποίησε το TRT.

Το βίντεο συνοδεύεται από προκλητικές αναφορές στη «Γαλάζια Πατρίδα» και στους σχετικούς «μη νόμιμους ισχυρισμούς Ελλάδας και Κύπρου», αλλά το μεγαλύτερο μέρος του είναι αφιερωμένο στο πλωτό γεωτρύπανο καθαυτό και τον στόχο των ερευνών του.

Στο βίντεο δίνονται απαντήσεις στο ερώτημα γιατί το Αμπντουλχαμίτ Χαν εστάλη στο συγκεκριμένο σημείο ερευνών, δηλαδή στο Yorukler-1 που βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, στα ανοιχτά της Αττάλειας, καθώς και στοιχεία για τις τουρκικές έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Επισημαίνεται, δε, ότι η Τουρκία προστατεύει τα χωρικά ύδατα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά και στο πεδίο και για το λόγο αυτό η Ελλάδα παρακολουθεί το Αμπντουλχαμίτ Χαν.

Στο βίντεο υπογραμμίζεται ότι το πλωτό γεωτρύπανο εστάλη στο Yorukler-1 επειδή το σημείο συγκαταλέγεται μεταξύ των περιοχών όπου -βάσει των διαθέσιμων δεδομένων- μπορεί να βρεθεί το περισσότερο φυσικό αέριο και πετρέλαιο, καθώς και γιατί βρίσκεται κοντά στην Τουρκία και μπορεί να υποστηριχθεί καλύτερα σε ό,τι αφορά τα logistics.

Κατά τη διάρκεια παρουσίασης του εσωτερικού του πλοίου, αναφέρεται ότι «αποτελείται από συνολικά 9 ορόφους, είναι 7ης γενιάς. Το Αμπντουλχαμίτ Χαν, ένα από τα 5 κορυφαία πλοία στον κόσμο, έχει τη δυνατότητα να κάνει γεωτρήσεις σε βάθος 12.200 μέτρων».

Το βίντεο καταλήγει ως εξής: «Η ανάγκη για ενέργεια αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη Γαλάζια Πατρίδα θα μπορέσουν να καλύψουν αυτήν την ανάγκη. Σήμερα, η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να βρει και να εξάγει το δικό της φυσικό αέριο. Το φυσικό αέριο που ανακαλύφθηκε στη Μαύρη Θάλασσα θα αντληθεί το επόμενο έτος. Τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στο Αμπντουλχαμίτ Χαν».

Ερντογάν: Περιμένουμε καλά νέα

Να ενισχύσει τη θέση του στο εσωτερικό της χώρας επιχειρεί μέσω των πανηγυρισμών για τις έρευνες του πλωτού γεωτρύπανου ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε ακόμη μία αναφορά στο Αμπντουλχαμίτ Χαν σε ομιλία του, για να υποστηρίξει ότι θα εντοπιστούν τα κοιτάσματα και όταν το φυσικό αέριο εξαχθεί, τότε η χώρα θα είναι εντελώς διαφορετική και θα υπάρξει θετική επίπτωση στους πολίτες.

«Ενισχύσαμε τη θέση της Τουρκίας στη διπλωματία με τις σχέσεις που δημιουργήσαμε. Αντί να παρακολουθούμε τα γεγονότα από την κερκίδα, εμπλεκόμαστε στις κρίσεις και φέρνουμε κοντά τις αντιμαχόμενες πλευρές», σημείωσε ο Ερντογάν αναφερόμενος στο ρόλο που παίζει η Άγκυρα έναντι της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Μετατρέψαμε τη χώρα μας στη σημαντικότερη ενεργειακή γέφυρα με έργα αγωγών. Πραγματοποιούμε έρευνες και γεωτρήσεις με δικά μας πλοία. Από τη στιγμή που θα εξάγουμε φυσικό αέριο, αυτή η χώρα θα είναι εντελώς διαφορετική. [...] Διαφορετική θα είναι και η αντανάκλασή της στους ανθρώπους μας» υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά το Αμπντουλχαμίτ Χαν, είπε: «Τώρα περιμένουμε καλά νέα από αυτό. Πιστεύω ότι θα έχουμε καλά νέα όπως κι η ανακάλυψή μας στη Μαύρη Θάλασσα».



ΔΗΜΟΦΙΛΗ