ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας για ΤΑΡ: H Eλλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος

Τσίπρας για ΤΑΡ: H Eλλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος
EUROKINISSI

Ο αγωγός φυσικού αερίου TAP αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και καθιστά την Ελλάδα κόμβο στην περιοχή, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην τελετή εγκαινίασης των έργων κατασκευής, στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τον κύριο Τσίπρα ο αγωγός θα έχει ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, καθώς θα δημιουργήσει πάνω από 8000 θέσεις εργασίας.

Την ίδια στιγμή η ελληνική βιομηχανία θα αποκομίσει μεγάλα οφέλη από την προμήθεια κατασκευαστικών υλικών και τη συμμετοχή σε έργα.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κατασκευή του αγωγού συμπίπτει με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και τη συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους, παράγοντες που βάζουν τέλος την αβεβαιότητα για την οικονομία και δημιουργούν ένα σταθερό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε τη γεωστρατηγική σημασία του TAP, επισημαίνοντας ότι μπορεί να λειτουργήσει ως «γέφυρα» για τη σύνδεση των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και ως μέρος ενός παζλ οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας μας μέσω της αγοράς ενέργειας.

Ανάμεσα στα έργα που θα συμπληρώνουν των TAP, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ειδικά στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, τον σχεδιαζόμενο Πλωτό Σταθμό Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, και την αναβάθμιση του Σταθμού LNG της Ρεβυθούσας.

Η σύνδεση μάλιστα του TAP με την ελληνοβουλγαρική κάθετη σύνδεση θα μπορεί να προωθήσει αζέρικο αέριο σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμα:

Σταθάκης: Ο TAP καθιστά τη βόρεια Ελλάδα ενεργειακό κέντρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ