ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ για Έβρο: Απόπειρα της Τουρκίας να δημιουργήσει συνοριακό ζήτημα

ΥΠΕΞ για Έβρο: Απόπειρα της Τουρκίας να δημιουργήσει συνοριακό ζήτημα
INTIME NEWS (Φωτογραφία αρχείου)

«Πυρά» κατά της Άγκυρας εξαπολύει μέσω ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή το πρόσφατο προσφυγικό δράμα στην περιοχή του Έβρου, με την Αθήνα να κάνει λόγο για ακόμη μια απόπειρα της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα και «ενδεχομένως να δημιουργήσει παράλληλα συνοριακό ζήτημα».

«Απέναντι σε αυτήν τη νέα απόπειρα εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων απαιτείται σύνεση και υπευθυνότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας, αντί για προσπάθεια μετατροπής του ζητήματος σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, από μερίδα της αντιπολίτευσης» τονίζει επίσης το υπουργείο Εξωτερικών.

H υπόθεση του Έβρου έχει πάρει διαστάσεις πολιτικής... χιονοστιβάδας, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται πλέον στην κυριαρχία της νησίδας όπου είχαν εγκλωβιστεί τις προηγούμενες ημέρες οι πρόσφυγες και όπου έχασε τη ζωή του -κατα πληροφορίες από τσίμπημα σκορπιού- ένα πεντάχρονο κορίτσι.

Οι ελληνικές Αρχές εντόπισαν τους 38 πρόσφυγες, οι οποίοι φέρονται να προέρχονται από τη Συρία και την Παλαιστίνη, το απόγευμα της Δευτέρας σε ελληνικό έδαφος, τέσσερα χιλιόμετρα μετά τη νησίδα, όπου είχαν εντοπιστεί αρχικά από ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Αφού έλαβαν τις πρώτες βοήθειες κρίθηκαν καλά στην υγεία τους, μεταφέρθηκαν την επομένη στο ΚΥΤ Φυλακίου, για τις διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησής τους, όπου παραμένουν, ενώ μια ετοιμόγεννη γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Οι πρόσφυγες αναμένεται να ξεκινήσουν τις διαδικασίες αίτησης ασύλου, ωστόσο ο εντοπισμός τους με φόντο τις ανακοινώσεις αλλά και τις αναφορές των προηγούμενων ημερών πυροδότησε έντονη πολιτική αντιπαράθεση που αναμένεται να μεταφερθεί στη Βουλή, μετά και την ερώτηση που κατέθεσε το μεσημέρι της Τετάρτης η αξιωματική αντιπολίτευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ