ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H «καυτή» εβδομάδα που έρχεται και τα κρίσιμα επόμενα βήματα για την κυβέρνηση

H «καυτή» εβδομάδα που έρχεται και τα κρίσιμα επόμενα βήματα για την κυβέρνηση
Η αντιπολίτευση συνεχίζει το… πρέσινγκ για τις παρακολουθήσεις ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει ήδη ξεκινήσει την επιχείρηση «αλλαγή ατζέντας» με στόχο να μετατοπίσει το ενδιαφέρον στην οικονομία και τις νέες παρεμβάσεις της για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, η αντιπολίτευση, ωστόσο, συνεχίζει το πρέσινγκ για την υπόθεση των παρακολουθήσεων αλλά και το «θρίλερ» που εκτυλίχθηκε προ ημερών στον Έβρο.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ προετοιμάζονται πυρετωδώς για την πρώτη «μάχη» της υπόθεσης των υποκλοπών, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει να φωτιστούν όλες οι πτυχές της εν λόγω υπόθεσης και μάλιστα σε βάθος, με πληροφορίες να αναφέρουν πως η Νέα Δημοκρατία θα ζητήσει τη διερεύνηση αντίστοιχων πρακτικών από το 2012 έως και το 2022.

Η χρονική αυτή περίοδος περιλαμβάνει τόσο τη συγκυβέρνηση ΣαμαράΒενιζέλου όσο και τη συγκυβέρνηση των Τσίπρα και Καμμένου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, όμως, εξανίσταται, με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ να «βλέπουν» προσπάθεια αποπροσανατολισμού από πλευράς της κυβέρνησης και να διαμηνύουν πως δεν θα συναινέσουν σε μια τέτοια πρόταση.

Ξεκαθαρίζουν, μάλιστα, πως η ουσία της υπόθεσης είναι να «φωτιστεί» το ποιος και γιατί προχώρησε στις τελευταίες παρακολουθήσεις, που έχουν ανεβάσει κατακόρυφα το πολιτικό… θερμόμετρο εν μέσω θέρους.

Κατά πληροφορίες, η Κουμουνδούρου εμφανίζεται έτοιμη να στηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση εξεταστικής, με τη Χαριλάου Τρικούπη ωστόσο να εμφανίζεται προσώρας αρνητική στη διερεύνηση της υπόθεσης από το 2012.

Το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, θεωρεί πως θα πρέπει να διερευνηθούν όλες οι αδυναμίες στη λειτουργία της ΕΥΠ, κάτι που δεν μπορεί να γίνει εάν δεν ανοίξει η χρονικά η «βεντάλια».

Στο πλαίσιο αυτό, θα κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και οι Γιάννης Ρουμπάτης και Θοδωρής Δραβίλλας, επικεφαλής της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, αντίστοιχα.

Η ημερομηνία διεξαγωγής της προημερησίας τοποθετείται για μέσα στην επόμενη εβδομάδα, χωρίς, όμως, να έχει γίνει καθοριστεί η ακριβής ημερομηνία.

Άγνωστη, παραμένει, επίσης η έναρξη των εργασιών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας -κάτι που έχει προκαλέσει δυσφορία στην αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμάται πως μέχρι το τέλος του Αυγούστου θα έχει διαφανεί το «πολιτικό αποτύπωμα» της εν λόγω υπόθεσης στη συνείδηση των ψηφοφόρων.

Εκτιμάται δε, πως η φθορά της Νέας Δημοκρατίας δεν θα είναι τελικά τόσο μεγάλη, καθώς πάγια πεποίθηση είναι ότι η οικονομία αποτελεί τελικά το «βαρόμετρο» για τους πολίτες.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι συσκέψεις για το οικονομικό πακέτο της ΔΕΘ είναι συνεχείς στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού και το οικονομικό επιτελείο να σταθμίζουν προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις.

Εκφράζεται, μάλιστα, μια συγκρατημένη αισιοδοξία πως το γεγονός ότι το Σάββατο λήγει το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας για τη χώρα θα δώσει μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων στην κυβέρνηση.

Φθηνή στέγη και παρεμβάσεις για τους οικονομικά ασθενέστερους

Ο Άκης Σκέρτσος επιβεβαίωσε και επίσημα χθες τις πληροφορίες που έλεγαν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στέγασης που έχουν παρουσιαστεί το τελευταίο διάστημα.

Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε πως οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

Παράλληλα, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως τα επόμενα μέτρα στήριξης θα περιλαμβάνουν την απορρόφηση της ρήτρας αναπροσαρμογής μέχρι και τα μέσα του 2023, ένα fuel pass 3 αλλά και ενισχυμένη -και ενδεχομένως με διευρυμένα κριτήρια- επιταγή ακρίβειας.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, εξετάζεται το ενδεχόμενο παροχής αυξημένου επιδόματος θέρμανσης για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται αλλά και ενίσχυσης των χαμηλών και μεσαίων συνταξιούχων.

Τέλος, στο «τραπέζι» βρίσκεται και η αύξηση του κατώτατου μισθού, που δεν αποκλείεται να επιστρέψει στα προμνημονιακά επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ από τα 713 που βρίσκεται αυτή τη στιγμή.

Σε περίπτωση που το επιτρέψουν οι συνθήκες, τότε το 2023 θα φέρει και ορισμένες νέες φοροελαφρύνσεις που θα έχουν ως στόχο να ενισχύσουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ