ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εν αναμονή του μηνύματος Μητσοτάκη για το τέλος του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας

Εν αναμονή του μηνύματος Μητσοτάκη για το τέλος του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας
Στις 10:00 σήμερα το μήνυμα του πρωθυπουργού ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME (Φωτογραφία αρχείου)

Μήνυμα θα απευθύνει στις 10 το πρωί σήμερα, Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το τέλος του καθεστώτος της ενισχυμένης εποπτείας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να μιλήσει για δικαίωση των θυσιών που έκαναν οι πολίτες και θα τονίσει πως η οικονομία της χώρας εισέρχεται σε νέα εποχή.

Παράλληλα, θα αναφέρει και τις προκλήσεις που έχουν προκύψει λόγω του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία, ενώ όπως φαίνεται βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, κάτι που επίσης θα τονίσει.

Σημειώνεται πως στη χώρα μας θα γίνεται μία αξιολόγηση ανά εξάμηνο (αντί ανά τρίμηνο που ίσχυε σήμερα), παρόμοια με αυτή που εφαρμόζεται σήμερα σε Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρο και Πορτογαλία.

Η παρακολούθηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα συνεχιστεί έως το 2059, δηλαδή έως ότου η χώρα εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε στο πλαίσιο των μνημονίων. Ωστόσο, η χώρα θα περάσει σε στάδιο απλής μεταπρογραμματικής παρακολούθησης.

Θα υπάρχει και μία αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ανά τρίμηνο, όπως ισχύει για όλες τις χώρες που δανείστηκαν από την ESM, η οποία, όμως, δεν δημοσιοποιείται, αλλά καταγράφει την ευστάθεια των οικονομιών των κρατών- μελών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ