ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Με το όπλο παρά πόδα» στο ΠΑΣΟΚ για την «επισύνδεση» Ανδρουλάκη

«Με το όπλο παρά πόδα» στο ΠΑΣΟΚ για την «επισύνδεση» Ανδρουλάκη
Αίτημα για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής που θα ερευνήσει την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη αναμένεται να καταθέσει το ΠΑΣΟΚ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME

Σε θέση μάχης βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ την εβδομάδα που ξεκινάει αύριο Δευτέρα, με μείζον θέμα την παρακόλούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει δώσει εντολή στους συνεργάτες του αλλά και στους νομικούς του συμβούλους Μιχάλη Καλατζόπουλο, Χρήστο Κακλαμάνη και Δημήτρη Μάντζο, που γνωρίζουν τη νομική τεκμηρίωση, να συγκεντρώσουν όλα τα στοιχεία που απαιτεί η έρευνα σε συνδυασμό με το Predator, ώστε να κατατεθεί το αίτημα για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής που θα ερευνήσει όχι μόνο την «επισύνδεση» του τηλεφώνου του, αλλά και τη χρήση του παράνομου λογισμικού.

Δεν αποκλείεται το αίτημα να κατατεθεί τη Δευτέρα το πρωί, κερδίζοντας έτσι το ΠΑΣΟΚ πολιτικό «μομέντουμ», αλλά και αναδεικνύοντας τη σοβαρότητα της υπόθεσης. Έτσι αναμένεται το «πράσινο φως» από τον κ. Ανδρουλάκη για να ξεκινήσει η θεσμική μάχη που θα έχει πολιτικό αντίκτυπο και θα επεκταθεί μέχρι και τις εκλογές.

Για την κατάθεση αιτήματος για Εξεταστική Επιτροπή από το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την αναθεωρητέα διάταξη του 2020, δεν χρειάζεται πλέον διευρυμένη πλειοψηφία, αλλά αρκούν μόνο δέκα βουλευτές να συνυπογράψουν το αίτημα για να κατατεθεί στο Πρόεδρο της Βουλής, Σύμφωνα με το νέο κανονισμό, η διαδικασία προβλέπει μόνο δύο Εξεταστικές Επιτροπές μέσα στο ίδιο έτος. Η πρώτη είχε κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για άλλο θέμα άσχετο, και η δεύτερη αναμένεται να κατατεθεί επίσημα τα επόμενα 24ωρα από το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να χρειάζεται πλέον να ζητήσει υπογραφές και από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αρκούν.

Αύριο, Δευτέρα, δύο από τους συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ευαγγελία Λιακούλη, θα ζητήσουν στη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, που θα συνεδριάσει για τα διαδικαστικά και να λάβει τις σχετικές αποφάσεις , να συνεδριάσει εκ νέου για δεύτερη φορά η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και να παραστούν προς «εξέταση» η ηγεσία της ΕΥΠ και της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), οι αρμόδιοι υπουργοί, οι προηγούμενες ηγεσίες της ΕΥΠ, αλλά και συνολικά όλος ο φάκελος με τα στοιχεία που υπάρχουν σχετικά με τις παρακολουθήσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει την επέκταση της έρευνας και στη χρήση του παράνομου λογισμικού Predator, είτε μέσω «υπεργολάβων» για μικρά ή μεγαλύτερα διαστήματα είτε από ιδιωτικά κέντρα με τη γνώση την ανοχή της Πολιτείας. Επίσης, στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν κρίσιμο να ερευνηθεί η δράση όσων δραστηριοποιούνται στη χώρα στον τομέα αυτό και πώς τους ελέγχει η ΕΥΠ και η ΕΛΑΣ.

Στελέχη του κόμματος δεν σκοπεύουν να αφήσουν τις εξελίξεις στα χέρια της κυβέρνησης, γιατί φοβούνται ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει να υποβαθμίσει την υπόθεση και να κρύψει τυχόν στοιχεία που θα αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του κ. Ανδρουλάκη για πλήγμα στη Δημοκρατία, κάτι που θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη πολιτική ζημιά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο ίδιος βέβαια αφού έχει αποδεχθεί τα λάθη που έγιναν και μίλησε ανοικτά για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, ζητώντας παράλληλα και τις παραιτήσεις του κ. Κοντολέοντος, τέως πλέον διοικητή της ΕΥΠ, και του κ. Δημητριάδη, του πιο άμεσου συνεργάτη του, είναι αποφασισμένος να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο, ξεκαθαρίζοντας τι ακριβώς έχει συμβεί και ρίχνοντας άπλετο φως στην υπόθεση.

Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση θα προτείνει να φτάσει η δικαστική έρευνα, αλλά και η έρευνα μέσω της Εξεταστικής Επιτροπής, μέχρι και τα χρόνια διακυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, πηγαίνοντας πίσω κατά δέκα χρόνια, από το 2012 τότε δηλαδή που υπεύθυνοι πολιτικά για την ΕΥΠ ήταν οι σημερινοί υπουργοί Εξωτερικών και Τουρισμού οι κ.κ. Δένδιας και Κικίλιας.

«Αν η ΝΔ έχει στοιχεία ότι επί κυβέρνησης Σαμαρά, τότε που η ΕΥΠ ήταν ακόμη στον έλεγχο του υπουργού Δημόσιας Τάξης, χαρτοφυλάκιο που κατείχαν οι κ.κ. Δένδιας και Κικίλιας, υπάρχει κάτι μεμπτό, να τα καταθέσουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας» αναφέρουν από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Ανάλογα, τονίζουν ότι «αν η ΝΔ έχει στοιχεία ότι η κυβέρνηση ΣYPIZA-ANEΛ έκανε παράνομες παρακολουθήσεις, να τα καταθέσουν στην Επιτροπή».

«Θέλουν να μετατρέψουν τη διαδικασίας σε σόου ατάκας»

Ταυτόχρονα μέσα στην εβδομάδα, θα διεξαχθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών κοινοβουλευτική μάχη με φόντο τις παρακολουθήσεις, δείχνοντας καθαρά σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει ένα θέμα που αφορά την ίδια τη Δημοκρατία και την ασφάλεια της χώρας να την μετατρέψει σε επικοινωνιακό «σόου ατάκας» και σε μια προσωπική πολιτική αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, σε μια προσπάθεια όπως σημειώνουν στη Χαριλάου Τρικούπη, να θολώσουν τα νερά και να στρέψουν αλλού το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, εκείνο που θα επιδιώξουν με το αυστηρό «πρέσινγκ» που θα ασκήσουν νομικά και πολιτικά προς την κυβέρνηση είναι να έρθουν όλα τα στοιχεία στο φως.

Με λεπτομέρειες για το πώς παρακολουθείτο ο κ. Ανδρουλάκης, από πότε μέχρι πότε, ποια είναι τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των αρχών , ποιοι άλλοι βρίσκονται υπό παρακολούθηση, αλλά και αν βρίσκονται σε παρόμοιο καθεστώς «επισυνδέσεων» και άλλοι πολίτες και δημοσιογράφοι. Αφορά όλους τους πολίτες της χώρας και δεν θα αφήσουμε την υπόθεση να υποβαθμιστεί και να χάσει το ενδιαφέρον της, σημειώνουν άμεσοι συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη.

Για το σκοπό αυτό άλλωστε είχε προηγηθεί η κατάθεση ερώτησης προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης από ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Κώστα Σκανδαλίδη, που ζητούσαν να πληροφορηθούν για ποιους λόγους δεν προχώρησε προς υπογραφή η ΚΥΑ που αφορά στην τήρηση στοιχείων της ΑΔΑΕ, αλλά παραμένει ακόμη σε λειτουργία το παλαιό χειρόγραφο σύστημα καταγραφής.

«Δεν θα δώσουμε σε κανέναν τη δυνατότητα να συσκοτίσει το πραγματικό συμβάν της παγίδευσης του Νίκου Ανδρουλάκη. Δεν θα ρίξουμε νερό στο “μύλο” του συμψηφισμού» αναφέρουν με νόημα πηγές του ΠΑΣΟΚ.

Από κοντά ο ΣΥΡΙΖΑ

Από κοντά παρακολουθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα προσεγγίσει το ΠΑΣΟΚ, προσφέροντας μία κυβερνητική λύση στην περίπτωση που στις εκλογές ο κ. Τσίπρας έρθει πρώτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, με δεδομένο ότι στο ΣΥΡΙΖΑ αποκλείουν πλέον οριστικά, όπως φαίνεται, μια πιθανή κυβερνητική συνεργασία μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική.

Σε αυτή την περίπτωση, ο κ. Τσίπρας θα έχει πέσει στην πραγματικότητα στην παγίδα της απλής αναλογικής που ο ίδιος έστησε, για να μην μπορεί κανένα κόμμα να εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Άρα, θα υποχρεωθεί να συγκυβερνήσει πρωτίστως με το ΠΑΣΟΚ και για αυτό το λόγο η Κουμουνδούρου δείχνει ότι θέλει να στηρίξει τη Χαριλάου Τρικούπη στο αίτημά της για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού της τη συγκυβέρνηση της Κεντροαριστεράς.

Βάζει μπροστά την Ευρώπη ο Ανδρουλάκης

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης κινητοποιεί και τους Ευρωπαίους ηγέτες της Κεντροαριστεράς, ενώ η ξεκάθαρη θέση που πήρε η πρόεδρος του Ευρωκοινβουλίου αποτελεί βασικό «όπλο» στα χέρια του.

Μπορεί η απάντηση της Ρομπέρτα Μετσόλα να δόθηκε στην ερώτηση - επιστολή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ωστόσο ο κ. Ανδρουλάκης έχει μια ξεκάθαρη θεσμική απάντηση από την προσωπική του φίλη, η οποία μάλιστα είχε παραστεί και στα εγκαίνια της αίθουσας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στις 7 Ιουλίου, που πήρε το όνομα του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου. Με αυτή τη θεσμική απάντηση θα προχωρήσει, ανοίγοντας νέο δρόμο για να γίνει η αρχή και να ξεκινήσει μια συνολική συζήτηση για το θέμα των παρακολουθήσεων στην ΕΕ και τα κράτη-μέλη της.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με το θέμα των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα τονίζει ότι καταδικάζει «τέτοιες παραβιάσεις των αρχών και αξιών που αποτελούν τη βάση του δημοκρατικού μας συστήματος και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές».

Ο κ. Ανδρουλάκης πιστεύει ότι η προσωπική του υπόθεση μπορεί να ξετυλίξει το κουβάρι των συνακροάσεων και να ριχτεί άπλετο φως, ώστε φορείς, κράτη, κυβερνήσεις και πολίτες να μπορούν να συνομιλούν ελεύθερα και όχι υπό το βάρος της υποψίας των παρακολουθήσεων.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι όλο αυτό το θέμα αφορά την ίδια τη Δημοκρατία και τους ίδιους του θεσμούς στους οποίους πρέπει να βασίζονται τα κράτη τα έθνη και οι πολίτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ