ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ για Ζαπορίζια: Στηρίζουμε την έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού

ΥΠΕΞ για Ζαπορίζια: Στηρίζουμε την έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού
«Ενδεχόμενη διαρροή θα αποτελέσει περιβαλλοντική καταστροφή για όλη την Ευρώπη» σημειώνει το ΥΠΕΞ INTIME NEWS (Φωτογραφία αρχείου)

Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών για την ένταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία λέγοντας πως η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. 

Όπως προειδοποιεί το ΥΠΕΞ, τυχόν διαρροή πυρηνικής ενέργειας σε συνέχεια των συγκρούσεων θα είχε καταστροφικές συνέπειες.

«Ενδεχόμενη διαρροή θα αποτελέσει περιβαλλοντική καταστροφή τόσο για την ίδια την περιοχή, όπου διαβιοί μέρος της ελληνικής κοινότητας της Ουκρανίας, καθώς και εσωτερικά εκτοπισμένοι προερχόμενοι από την Μαριούπολη, αλλά βεβαίως και για την υπόλοιπη Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας», τονίζει χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτετικών.

Υπενθυμίζεται δε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε συζητήσει το ζήτημα αυτό κατά τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι, τον περασμένο Μάρτιο στη Βιέννη.

«Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα στηρίζει με τον πιο έντονο τρόπο την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως και η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις, η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, επανέλαβε ότι είναι απαραίτητο οι δύο πλευρές «να σταματήσουν κάθε στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από τον πυρηνικό σταθμό».

Η ΝτιΚάρλο – απηχώντας τις δηλώσεις του γενικού γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ο οποίος έχει χαρακτηρίσει οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια «αυτοκτονική» -- ζήτησε από τη Ρωσία και την Ουκρανία να επιδείξουν «κοινή λογική».

Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας για «τις σχεδόν καθημερινές πληροφορίες για ανησυχητικά συμβάντα» που αφορούν τον πυρηνικό σταθμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ