ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μενέντεζ την Παρασκευή - Στο επίκεντρο η τουρκική προκλητικότητα

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μενέντεζ την Παρασκευή - Στο επίκεντρο η τουρκική προκλητικότητα
O πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ  Bonnie Cash/Pool Photo via AP

Τη χώρα μας επισκέπτεται ο Αμερικανός γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ , ο οποίος το απόγευμα της Παρασκευής θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Το βράδυ ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Αμερικανού γερουσιαστή.

Νωρίτερα, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ θα αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 26 Αυγούστου, στις 19.00 και θα μεταδοθεί διαδικτυακά: https://youtu.be/-uJz4WJTMc8

Σημειώνεται πως ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, πραγματοποίησε προ ημερών επίσκεψη στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης.

Ο γερουσιαστής, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνη, ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του Οργανισμού Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Κωνσταντίνο Χαντζηκωνσταντίνου για όλες τις εξελίξεις που αφορούν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

«Εξαιρετική τιμή και τεράστιας σημασίας η σημερινή ανεπίσημη επίσκεψη στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης του Πρόεδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Γερουσιαστή Bob Menendez στα πλαίσια ιδιωτικής επίσκεψης του στη Θράκη!» έγραψε ο πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Χατζημιχαήλ σε λογαριασμό του σε κοινωνικό δίκτυο.

Οι προειδοποιήσεις προς Τουρκία για τα F-16

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ είναι γνωστός για τα φιλελληνικά αισθήματά του, ενώ η στάση του έναντι της Τουρκίας είναι καθοριστική, ειδικά σε ό,τι αφορά τους εξοπλισμούς της από τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, θεωρείται ότι είναι ο άνθρωπος που κρατάει τα «κλειδιά» των F-16, καθώς ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στην πώληση αμερικανικών οπλικών συστημάτων.

Ο Μενέντεζ έχει θέσει σκληρούς όρους προκειμένου να προμηθευτεί η Τουρκία μαχητικά F-16 από τις ΗΠΑ.

«Ήμουν πολύ σαφής σχετικά με την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Πουλάμε τον στρατιωτικό μας εξοπλισμό με βάση κάποια στάνταρντ, με αυτούς που μοιράζονται τις αξίες μας, και όχι απλώς στη βάση του οικονομικού κέρδους», δήλωσε.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο γερουσιαστής απαρίθμησε μια σειρά από προβλήματα στα οποία η Άγκυρα θα πρέπει να αλλάξει τη συμπεριφορά και την στάση της. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται:

  • Το θέμα της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400
  • Οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά
  • Οι στενές σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία
  • Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι φυλακίσεις δημοσιογράφων και δικηγόρων

Παρόλο που αναγνώρισε ότι η λίστα με τα ανοιχτά θέματα είναι μεγάλη, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ υποστήριξε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτά τα εκκρεμή θέματα προκειμένου να επιτευχθεί η πώληση και η αναβάθμιση των μαχητικών F-16.

«Εάν κάποιος είναι πρόθυμος να ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα, τότε υπάρχει μια πιθανότητα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω δει κάποια προθυμία από τον πρόεδρο Ερντογάν να κάνει αυτά τα βήματα», σημείωσε.

Η πλέον πρόσφατη ανακοίνωσή του έχει να κάνει με τις πληροφορίες που θέλουν την Άγκυρα να αποκτά επιπλέον συστοιχίες του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Η αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ήλθε μετά από δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS που υποστηρίζει ότι η Άγκυρα ετοιμάζεται να υπογράψει νέα συμφωνία με τη Ρωσία για τα S-400.

Στην ανακοίνωσή του, ο γερουσιαστής εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία του για το ενδεχόμενο αγοράς νέων S-400 από τη Ρωσία ενώ παράλληλα κάνει ειδική αναφορά στο γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ