ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκρουση κορυφής για παρακολουθήσεις: Τα ερωτήματα της αντιπολίτευσης, οι απαντήσεις της κυβέρνησης

Σύγκρουση κορυφής για παρακολουθήσεις: Τα ερωτήματα της αντιπολίτευσης, οι απαντήσεις της κυβέρνησης
Αν και το ζήτημα αφορά κατά κύριο λόγο τον Νίκο Ανδρουλάκη, το «σκηνικό» έχει στηθεί για τη μονομαχία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα INTIME

Μετά το «ζέσταμα» των προηγούμενων 24ώρων, η σύγκρουση για τις παρακολουθήσεις πρόκειται να κορυφωθεί την Παρασκευή με την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Αν και το ζήτημα αφορά κατά κύριο λόγο τον Νίκο Ανδρουλάκη, το «σκηνικό» έχει στηθεί για τη «μονομαχία» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, δεδομένου ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να παραβρίσκεται. Ο ίδιος φρόντισε, ωστόσο, να θέσει τα «καυτά» ερωτήματα ήδη από την Πέμπτη, προετοιμάζοντας το πεδίο της «μάχης».

Ανδρουλάκης: Γιατί με παρακολουθούσατε;

Σε μια ομιλία σε υψηλούς τόνους, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έριξε το «γάντι» στον πρωθυπουργό, ζητώντας του να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό.

Σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση περί απόρρητων πληροφοριών για την υπόθεση, ο κ. Ανδρουλάκης κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποκαλύψει για ποιο λόγο γινόταν η παρακολούθηση από την ΕΥΠ σε βάρος του. Υπογράμμισε, δε, εύλογα τον χρόνο κατά τον οποίο διεξαγόταν η παρακολούθηση για να καταγγείλει την κυβέρνηση και τη ΝΔ.

Είναι «αδιανόητο το συναίσθημα να αγωνίζομαι οκτώ χρόνια στην Ευρωβουλή για τα εθνικά συμφέροντα και η κυβέρνηση της χώρας να μου έχει στήσει πλεκτάνη. Ένιωσα βαθύτατα προδομένος» επισήμανε.

«Την πιο κρίσιμη περίοδο για την παράταξή μας, με παρακολουθούσαν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας μου. Εξαρχής ξεκαθάρισα ότι το Predator και η παρακολούθησή μου από την ΕΥΠ δεν είναι προσωπικό, αλλά ζήτημα Δημοκρατίας. Δεν με ενδιαφέρει κανένα πολιτικό όφελος, με ενδιαφέρει μόνο ο λαός να μάθει την αλήθεια» υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για παρακρατικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος «ήθελε σε ομηρία το ΠΑΣΟΚ, αλλά απέτυχε παταγωδώς».

Απευθυνόμενος, δε, στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε: «Είστε ο πρωθυπουργός που στην προεκλογική περίοδο του ΠΑΣΟΚ παρακολουθούσε έναν από τους βασικούς υποψηφίους, που βάφτισε νόμιμο λάθος την παραβίαση του Συντάγματος και με καλεί να γίνω συνένοχος. Ουδέποτε υπήρξε επίσημη προσπάθεια ενημέρωσής μου από κάποια δημόσια αρχή».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να αφήσει σκιές και κάλεσε τον πρωθυπουργό «να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό» πριν εγκαταλείψει την εξουσία.

Τσίπρας: Πόσους παρακολουθείτε;

Πιάνοντας το νήμα από το ερώτημα «γιατί γινόταν η παρακολούθηση Ανδρουλάκη», ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας θα πιέσει περισσότερο τον πρωθυπουργό, ζητώντας να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός εάν παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, αξιωματούχοι.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα στηριχθεί στην απάντηση που -σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ- φέρεται να έδωσε ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την Τετάρτη, πως «a priori κανείς δεν εξαιρείται» των παρακολουθήσεων για να θέσει το ερώτημα «ποιοι άλλοι παρακολουθούνται από την ΕΥΠ».

Προετοιμάζοντας το έδαφος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανήρτησε την Πέμπτη βίντεο, με το οποίο απευθύνει το ερώτημα: «Παρακολουθείτε ακόμα; #ΕΥΠ #υποκλοπές». Με το βίντεο αυτό, η Αξιωματική Αντιπολίτευση βάζει στο στόχαστρο τον πρωθυπουργό, καταγγέλλοντάς τον για υποκρισία και ψεύδη, αναφερόμενη στα όσα δήλωνε το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ΕΥΠ και την αλλαγή νομοθεσίας, τους θεσμούς και τις παρακολουθήσεις.

Παράλληλα, οξύνοντας τη σύγκρουση, ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει για παρακράτος που έχει στήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, το οποίο αποτελεί απειλή για το κράτος δικαίου και τη λειτουργία της Δημοκρατίας, ενώ εκθέτει ανεπανόρθωτα τη χώρα διεθνώς. Όπως είναι φυσικό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα καλέσει τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί.

Εύλογα, και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί πρόκειται να θέσουν παρόμοια ερωτήματα, ενώ ειδικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναμένεται να αναφερθεί στις καταγγελίες που έχει κάνει και στο παρελθόν για παρακολουθήσεις εις βάρος του ΚΚΕ, που όμως δεν έτυχαν παρόμοιας ευαισθητοποίησης από την τότε κυβέρνηση.

Οι απαντήσεις της κυβέρνησης

Υπό αυτά τα δεδομένα, η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το βέβαιο είναι πως ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει ότι δεν είναι σε γνώση του και της κυβέρνησης άλλες υποθέσεις παρακολουθήσεων, όπως του Νίκου Ανδρουλάκη -για την οποία έχει δηλώσει πως μπορεί να ήταν νόμιμη, αλλά σε κάθε περίπτωση μη ανεκτή πολιτικά. Παράλληλα, θα επαναλάβει πως καμία δημόσια υπηρεσία δεν κατέχει ή έχει χρησιμοποιήσει το λογισμικό παρακολούθησης Predator.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει ότι θα χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, ενώ θα αναφερθεί εκτεταμένα στις πρωτοβουλίες που έχει εξαγγείλει για τις αναγκαίες αλλαγές στην ΕΥΠ -στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της λογοδοσίας και της εποπτείας της Υπηρεσίας, τον εσωτερικό της έλεγχο, την θωράκιση του πλαισίου των νόμιμων επισυνδέσεων και την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφορίων.

Πέραν αυτών, ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα διστάσει να ανταποδώσει τα πυρά στην Αντιπολίτευση και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση κατηγορεί την Αξιωματική Αντιπολίτευση για «πολιτική ελαφρότητα», «ασύστολα ψεύδη» και προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης της υπόθεσης. Με αφορμή, δε, την «υποστήριξη» που παρέχεται σε διάφορα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, η κυβέρνηση έχει καταγγείλει τον Αλέξη Τσίπρα πως προκειμένου να πλήξει τον πρωθυπουργό, αδιαφορεί για τη χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στο ζήτημα την Πέμπτη, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να ρίξει άπλετο φως στο θέμα της νόμιμης παρακολούθησης από την ΕΥΠ του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ενώ έκανε λόγο για «σενάρια ανωμαλίας» τα οποία απεργάζονται διάφοροι, και τα οποία η κυβέρνηση θα ματαιώσει μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος, σε δημοσίευμα των Financial Times, πηγές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος αναφέρουν ότι υπάρχουν «σκοτεινές δυνάμεις» που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. Σε μια έμμεση αναφορά στον ρωσικό παράγοντα, η εν λόγω πηγή δήλωσε στους FT: «Δεν μπορεί να είναι σύμπτωση ότι τους τελευταίους μήνες έχουμε δει απόπειρες αποσταθεροποίησης σειράς ευρωπαϊκών χωρών… άμεσα ή έμμεσα»...

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τη διαλεύκανση της υπόθεσης παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη υπενθυμίζεται ότι έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη, ενώ για το πολιτικό σκέλος της, τη Δευτέρα θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ