ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας για παρακολουθήσεις: Είναι πρωτοφανής στα χρονικά θεσμική εκτροπή, παραιτηθείτε

Τσίπρας για παρακολουθήσεις: Είναι πρωτοφανής στα χρονικά θεσμική εκτροπή, παραιτηθείτε
Ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της Βουλής ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / INTIME (Φωτογραφία αρχείου)

Συντονισμένα «πυρά» κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας συζήτηση για τις παρακολουθήσεις, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει λόγο για «θεσμική εκτροπή», να ζητά την παραίτηση του πρωθυπουργού και να τον καλεί να αποκαλύψει άμεσα τους λόγους για τους οποίους παρακολουθείτο από την ΕΥΠ ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατηγορώντας τον παράλληλα ότι ο ίδιος ζήτησε την επισύνδεση του τηλεφώνου του.

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας αμέσως μετά την πρωτολογία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός έρχεται στη σημερινή συζήτηση ως υπόλογος. «Δεν είστε τιμητής, είστε κατηγορούμενος, κ. Μητσοτάκη, για μια πρωτοφανή στα χρονικά θεσμική εκτροπή. Μιλάτε για ανηθικότητα. Ποιος την έχασε την ηθική για να τη βρείτε εσείς;».

«Οι υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων είναι μια αξιόποινη πράξη, ακόμη περισσότερο όταν πρόκειται για παρακολούθηση πολιτικού αρχηγού, δεν νοείται καμία επίκληση νομιμότητας ή νομιμοφάνειας».

Ο κ. Τσίπρας εγκάλεσε τον πρωθυπουργό για «τοξική παρουσία» προκειμένου να συσπειρώσει το ακροατήριό του. «Αλλά σας παρακολουθεί ο ελληνικός λαός και η δημοκρατική Ευρώπη που περιμένουν εξηγήσεις και όχι αστείες προσπάθειες αντιπερισπασμών. Είναι δυνατόν να παρακολουθείτε πολιτικό αρχηγό για λόγους εθνικής ασφάλειας; Ποιος τους κρίνει αυτούς τους λόγους; Εσείς και η παρέα σας;»

«Είστε πολιτικά, νομικά αλλά πρωτίστως ηθικά υποχρεωμένος να δώσετε εξηγήσεις. Γιατί παρακολουθούσατε τον κ. Ανδρουλάκη; Ποιος είναι ο λογος εθνικής ασφάλειας που επικαλείστε;» συνέχισε, δίνοντας τον λόγο στον πρωθυπουργό να εξηγήσει τον λόγο.

«Δεν απαντάτε», επισήμανε.

«Η άρνησή σας να πείτε την αλήθεια είναι κι αυτό μια απάντηση. Η χειρότερη απάντηση και απόδειξη της ενοχής σας»

Αν το μισό της σημερινής παρέμβασής σας ήταν θράσος, το άλλο μισό ήταν δειλία. Δεν αναλαμβάνετε την πολιτική ευθύνη. Λέτε 'δεν φταίω εγώ, φταίει ο ανηψιός μου'».

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας είπε: «Η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σας αφού με βάση τον νόμο είστε άμεσα ο προϊστάμενος του κ. Κοντολέοντα. Η ευθύνη αυτή είναι αμετάθετη», ενώ επανέλαβε την ερώτησή του ως προς το σκεπτικό της νόμιμης επισύνδεσης του κ. Ανδρουλάκη.

«Ας δεχτούμε ότι δεν γνωρίζατε, όπως λέτε, την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Ας σας καταλογήσουμε λοιπόν μειωμένη αντίληψη. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Όταν το μάθατε, όταν ο κ. Ανδρουλάκης έκανε μηνυτήρια αναφορά, δεν ρωτήσατε;», συνέχισε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. «Ποιος ήταν ο λόγος εθνικής ασφάλειας, δεν ρωτήσατε;».

«Δεν καταλαβαίνετε ότι με αυτόν τον τρόπο αφήνετε να σέρνεται μια υποψία για κάποιου είδους εθνικό κίνδυνο; Μέσα στον πανικό σας, όμως, εμπλέξατε τρίτες χώρες διακινδυνεύοντας την εξωτερική μας πολιτική. Κάνατε διεθνώς ρεζίλι τη χώρα μας. Αφήστε τις υπεκφυγές και κυρίως σταματήστε να διασύρετε τη χώρα διεθνώς ως μια φιλελεύθερη δημοκρατία», πρόσθεσε.

«Όταν ο κ. Πιερρακάκης και ο κ. Γεραπετρίτης είπαν ψέματα ότι δεν υπήρχε καμία παρακολούθηση από την ΕΥΠ στον κ. Ανδρουλάκη, εν αγνοία σας έγινε κι αυτό;», συνέχισε.

Όταν μάθατε την καταγγελία του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και σπεύσατε να νομοθετήσετε να μην ενημερώνεται ο πολίτης από την ΑΑΔΕ, η ανεξάρτητη Αρχή, πάλι δεν γνωρίζατε;

«Αφού δεν μας λέτε γιατί παρακολουθούσατε τον κ. Ανδρουλάκη, πείτε μας γιατί παρακολουθούσατε τον κ. Κουκάκη», είπε, «Πάλι δεν γνωρίζατε;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

«Αφού δεν απαντάτε εσείς, θα απαντήσω εγώ. Επί 3,5 χρόνια, απολύτως συνειδητά, χτίζετε με κάθε μέσο ένα καθεστώς νεποτισμού, εκφυλισμού σήψης και παρακμής που όμοιό του δεν έχει ξαναδεί η μεταπολιτευτική Ελλάδα».

«Κάνατε το κράτος κομματικό και οικογενειακό λάφυρο. Αυξήσατε τις διευθυντικές θέσεις σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς για να βολέψετε όλα τα στελέχη. Και ο μεγάλος σας στόχος παραμένει τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Είστε αλλεργικός σε κάθε διακομματικό έλεγχο, σε κάθε μορφή λογοδοσίας».

«Είχατε την ψευδαίσθηση ότι θα μείνετε ανεξέλεγκτος εις το διηνεκές».

«Είπα ότι θα πω αλήθειες και θα τις πω όπως τις καταλαβαίνω. Εσείς δώσατε την εντολή να παρακολουθήσετε τον κ. Ανδρουλάκη. Προσωπικά εσείς. Δεν σας έφτανε να είστε αρχηγός στο κόμμα σας, θέλατε να μαθαίνετε τις εξελίξεις και στο τρίτο κόμμα. Αυτός είναι ο λόγος. Και είναι τόσο ποταπός όσες και οι προθέσεις σας».

«Όσον αφορά στον δημοσιογράφο κ. Κουκάκη, ο οποίος ερευνούσε επιχειρηματίες που ελέγχονταν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αυτά τα ενοχλητικά που ερευνούσε ήταν που σας οδήγησαν να τον παρακολουθήσετε. Και δεν διστάσατε να χρησιμοποιήσετε άθλιες μεθόδους».

«Η παρακολούθηση Ανδρουλάκη - Κουκάκη δεν ήταν λοιπόν μια κακιά στιγμή, μια αβλεψία, ένα λάθος όσα συγκλονίζουν αυτές τις μέρες την κοινή γνώμη».

Συνέχισε: «Στη δημοκρατία κανείς δεν είναι υπεράνω του Συντάγματος και του νόμου. Με βάση λοιπόν το Σύνταγμα είστε αποκλειστικός υπεύθυνος για την παραβίαση του Συντάγματος. Γι' αυτό οφείλετε να δώσετε απαντήσεις».

Σχολιάζοντας την καταγγελία περί διαρροής των συζητήσεων της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ο κ. Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είπε: «Μιλάτε εσείς οι ωτακουστές για παραβίαση των διαδικασιών; Ντροπή δεν έχετε πάνω σας;».

«Πέρα από τις πολιτικές μας διαφορές, είμαστε αντιμέτωποι με την πολιτική και δημοκρατική μας ευθύνη. Και στις κρίσιμες στιγμές με την ίδια μας την αξιοπρέπεια. Εσείς οι ίδιοι θα αποφασίσετε αν αυτό θα καταγραφεί ως ένα σκάνδαλο της επιτελικής κυβέρνησης ή ως ένα σκάνδαλο της δημοκρατίας. Δική σας είναι η απόφαση», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Να δώσετε απάντηση και σε ένα ακόμη ερώτημα αν παρακολουθείται ένας βουλευτής και ένας δημοσιογράφος, ποιος μπορεί να κοιμάται ήσυχος ότι δεν παρακολουθείται; Ο κ. Δεμίρης είπε ότι κανείς δεν εξαιρείται».

«Βασικό ερώτημα πόσοι ακόμη παρακολουθούνται», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Η μόνη συνετή απάντηση σε αυτό ερώτημα είναι η κατάργηση του απαράδεκτου άρθρου που απαγορεύει στην ΑΑΔΕ η γνωστοποίηση της άρσης απορρήτου. Αν δεν έχετε κάτι να φοβηθείτε, προχωρήστε άμεσα στην επαναφορά του νόμου. Αν δεν το κάνετε επιβεβαιώνετε ότι οι παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη - Κουκάκη δεν ήταν ολίσθημα αλλά η κορυφή του παγόβουνου που φέρει την υπογραφή σας».

Η απαλλαγή του τόπου από τη σήψη πρέπει να είναι κοινός τόπος, να αντισταθούμε στις λογικές του Μεγάλου Αδελφού.

Κ. Μητσοτάκη έχετε δύο επιλογές: τη δημοκρατική, παραίτηση και προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, και την καθεστωτική που συνεπάγεται λάσπη στον ανεμιστήρα».

«Σας ενθαρρύνω να πράξετε το πρώτο: παραιτηθείτε και δώστε την επιλογή στους Έλληνες να αποφασίσουν. Μην βυθίζετε πολιτική ζωή σε κλίμα ζόφου, οι καθεστωτικές πρακτικές δεν είναι πια αποδεκτές. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον ανένδοτο θεσμικό αγώνα για να χυθεί φως στο παρασκήνιο της εκτροπής, να απαλλαγή η χώρα από το τοξικό νέφος και να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Γεραπετρίτης, απαντώντας επί προσωπικού στην αναφορά Τσίπρα.

Δείτε live εικόνα:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ