ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δευτερολογία Βαρουφάκη: Όταν υπουργός ή πρωθυπουργός πιάνεται ψευδόμενος, τότε παραιτείται

Δευτερολογία Βαρουφάκη: Όταν υπουργός ή πρωθυπουργός πιάνεται ψευδόμενος, τότε παραιτείται
Η Δευτερολογία του κ. Βαρουφάκη ΙΝΤΙΜΕ/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις παρακολουθήσεις. Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, τόνισε: «Ο πλοίαρχος είναι υπεύθυνος για το πλοίο του» και πρόσθεσε: «Όταν υπουργός ή πρωθυπουργός πιάνεται ψευδόμενος, τότε παραιτείται».

Μεταξύ άλλων είπε:

«Κύριε πρωθυπουργέ, καταφέρατε να με εκπλήσσετε. Δεν είναι δυνατόν να λέτε ως πλοίαρχος του πλοίου "και να θέλω να μάθω στην περίπτωση του Ανδρουλάκη, δεν μπορώ να ξέρω". Αυτά δεν είναι λογικά πράγματα. Αλλά θέλω να κρατήσω χαμηλά τους τόνους για να βγει και κάτι θετικό από αυτή τη συνεδρίαση», είπε ο ίδιος.

Ο κ. Βαρουφάκης προχώρησε σε μία πρόταση προς τον πρωθυπουργό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε μία Αρχή Διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών, έχουμε ένα εξαιτερικό άνθρωπο που εσείς τον διαλέξατε, ένας εξαιρετικός δικαστής ο οποίος πασχίζει να κάνει τη δουλειά του. Χρειάζεται μία νομοθετική ρύθμιση, κι εμείς θα την ψηφίσουμε αν θέλετε, που να λέει κάτι πολύ απλό: Όταν πρόκεται για παρακολούθηση Ελλήνων πολιτών, ο κ. Ράμμος ή οποισδήποτε είναι στη θέση του, να μπορεί να ξέρει τι έχουμε. Να μπορεί να ελέγξει την ΕΥΠ ή τον εισαγγελέα, ο οποίος υπογράφει ότι του δώσουν από την ΕΥΠ. Είναι μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση. Δεν μπορεί η ΕΥΠ να έχει τέτοια υπερδύναμη και να μην μπορούμε να ξέρουμε ότι ο έλεγχος (από την ΕΥΠ) έγινε σωστά».

Πρόσθεσε ότι «Σε άλλα κοινοβούλια, κύριε Πρωθυπουργέ, όταν υπουργός ή πρωθυπουγός, πιάνεται ψευδόμενος, τότε παραιτείται».

Σε άλλο σημείο είπε ότι: «Το να έρχεται ένας πρωθυπουργός στη Βουλή και να ψεύδεται τόσο εύκολα θεωρώντας ότι είναι στο απυρόβλητο επειδή έχει 158 βουλευτές είναι καταστρατήγηση βασικών κοινοβουλευτικών κανόνων».

Μεταξύ άλλων έθεσε το ερώτημα εάν η Χρυσή Αυγή εξαρθρώθηκε ή όχι μέσα από παρακολουθήσεις τις ΕΥΠ.

Απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι: «Από το 2015 με χαρακτηρίζεται καταστροφέα της χώρας. Η πορεία σας τρία χρόνια τώρα και κυρίως η σημερινή σας συμπεριφορά, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, αυτό σας καθιστά εκτός του πλαισιού του πολιτικού πολιτισμού και ζητώ συγγνώμη από το πανελλήνιο που σας χαρακτήρισα πολιτισμένο. Δεν είστε».

»Μία υπόσχεση δώσατε στα μέλη της Νέας Δημοκρατίας για να γίνετε Πρόεδρος κι αυτό ήταν να κάνετε Εξεταστική για την περίοδο Βαρουφάκη και δεν την κάνετε. Σας παρακαλούσα, σας εκλιπαρούσα, σας απειλούσα και δεν την κάνατε. Θέλετε να παρακολουθείτε όποιον θέλετε, δημοσιογράφο, πολιτικό, ακτιβιστή, αλλά εσείς να παίρνετε αποφάσεις κεκλεισμένων των θυρών χωρίς να γνωρίζει ο κάθε πολίτης πως παίρνονται οι αποφάσεις για το μέλλον της χώρας. Δεν σας πείραζε που η NSA παρακολουθούσε τον Κώστα Καραμανλή, εμένα, άλλους».

Τέλος, πρόσθεσε ακόμη ότι «τολμήσατε να εγκαλέσετε εμένα επειδή μαγνητοφωνούσα το Eurogroup. Το να μαγνητοφωνείς συσκέψεις στις οποίες συμμετέχεις στο πλαίσιο της άσκησης των δημοσίων καθηκόντων σου, είναι απολύτως νόμιμο. Εγώ ήθελα να έχω αποδείξεις για το τί λεγόταν εκεί μέσα, εκ μέρους των πολιτών της Ευρώπης, εναντίον της Ευρώπης, εναντίον της Γερμανίας, εναντίον της Ελλάδας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ