ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλεύρης: Εάν ληφθούν μέτρα για τον κορωνοϊό θα είναι ήπια - Πρόβλεψη να επιδοτηθεί η κρυοσυντήρηση

Πλεύρης: Εάν ληφθούν μέτρα για τον κορωνοϊό θα είναι ήπια - Πρόβλεψη να επιδοτηθεί η κρυοσυντήρηση
«Βούλησή μας είναι να μην λάβουμε περισσότερα μέτρα κατά του κορωνοϊού» είπε ο κ. Πλεύρης INTIME/ (Φωτογραφία αρχείου)

Για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων, την εξέλιξη της πανδημίας και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, για τους υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή αλλά και τις καταγγελίες για τα ασθενοφόρα μίλησε το πρωί της Δευτέρας (29/8) ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Θεωρώ πως τα τεστ πρέπει να είναι στοχευμένα και το κομμάτι της μάσκας να παραμείνει στη σύσταση και όχι στην υποχρεωτικότητα», είπε ο Θάνος Πλεύρης στο MEGA. «Βούλησή μας είναι να μην λάβουμε περισσότερα μέτρα, από αυτά που βλέπουμε σήμερα. Εάν ληφθούν θα είναι ήπια» πρόσθεσε ο ίδιος.

Παραμένουν εκτός οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Ερωτηθείς για το υγειονομικό προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί και έχει τεθεί σε αναστολή των καθηκόντων του, ο υπουργός είπε ότι μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου δεν θα επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα και θα εξεταστεί εκ νέου το μέτρο.

Ελλείψεις προσωπικού και ασθενοφόρα

«Στα ασθενοφόρα έχουμε δύο επίπεδα. Πρώτα απ’ όλα το κομμάτι του εξοπλισμού που εκεί δεν έχουμε πρόβλημα, έχει γίνει ανανέωση του στόλου σε μεγάλο βαθμό, αλλά έχουμε και οχήματα και το δεύτερο είναι το κομμάτι των διασωστών, όπου σε νησιωτικές περιοχές έχουν πράγματι μεγάλη ζήτηση» εξήγησε ο υπουργός.

Σχετικά με την έλλειψη προσωπικού, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε 130 επιπλέον διασώστες και παράλληλα έχει δοθεί η δυνατότητα η δευτερογενείς διακομιδές, δηλαδή αυτές που γίνονται από το νοσοκομείο σε σπίτι και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, να μπορούν να γίνονται και από ιδιωτικές εταιρείες, τις οποίες πληρώνει το κράτος.

Προσωπικός Γιατρός

Σχετικά με την προσωπικό γιατρό είπε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε 3.200 γιατρούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, εκ των οποίων οι 2.200 είναι ιδιώτες». Εξήγησε ότι από 1/1/2023 που θα μπει το πρόγραμμα σε πλήρη εφαρμογή θα είναι μία σημαντική βοήθεια για τους συμπολίτες που βρίσκονται σε πιο αδύναμη θέση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την επίσκεψη στον οικογενειακό γιατρό, οι ασθενείς δεν θα πληρώνουν τίποτα, ούτε την επίσκεψη.

«Το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο γιατρός θα είναι να ενημερώνει το ιατρικό φάκελο του ασθενούς και έτσι θα έχουμε μία πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα» συμπλήρωσε ο υπουργός.

Κάλυψη των φαρμάκων στις εξωσωματικές

Σύμφωνα με τον υπουργό, στόχος είναι να διευρυνθεί η κάλυψη των φαρμάκων στις εξωσωματικές, ενώ επισήμανε ότι ήδη συζητείται η στήριξη αναφορικά με την εξωσωματική γονιμοποίηση να αφορά παραπάνω από μία φορά.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «υπάρχει πρόβλεψη να επιδοτηθεί και η κρυοσυντήρηση. Θέλουμε να δοθούν οικονομικά κίνητρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ