ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Δέσμευσή μας να εξαντληθεί και το τελευταίο ευρώ για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας

Οικονόμου: Δέσμευσή μας να εξαντληθεί και το τελευταίο ευρώ για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας
ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIME (Φωτογραφία αρχείου)

Για την ενεργειακή κρίση, τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης και την ταχεία έκδοση των συντάξεων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

Ο κ. Οικονόμου ξεκίνησε αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση λέγοντας πως οι ροές του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί κατά 75% φέτος και οι τιμές έχουν ξεπεράσει τα 320 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πάνω από 10 φορές ακριβότερα δηλαδή σε σχέση με το παρελθόν.

Οι χώρες της Ευρώπης, συνέχισε προχωρούν σε λήψη έκτακτων μέτρων για να υπάρχει ενεργειακή επάρκεια το χειμώνα, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία.

Το ίδιο γίνεται και στη χώρα μας λέει, σημειώνοντας πως η «κυβέρνηση έχει ξεκινήσει την προετοιμασία εδώ και καιρό για παν ενδεχόμενο. Έχει διπλασιαστεί η χωρητικότητα της Ρεβυθούσας με νέα πλωτή δεξαμενή που της δίνει τη δυνατότητα να υποδέχεται ταυτόχρονα δύο πλοία. Έχει διπλασιαστεί επίσης η παραγωγή από λιγνίτη και υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί πετρέλαιο σε πέντε εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που σήμερα λειτουργούν με φθισικό αέριο. Παράλληλα η κυβέρνηση συνεχίζει την στήριξη νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων καλύπτοντας τον μέγιστο μέρος των αυξήσεων στο ρεύμα».

Η στήριξη της κοινωνίας είναι απαραίτηση τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας πως εάν δεν υπήρχε θα οδηγούσε σε χρεοκοπία νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε πως σύμφωνα με το Ινστιτούτο Bruegel, η Ελλάδα έχει διαθέσει τα περισσότερα χρήματα μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ ως ποσοστό του ΑΕΠ της για τη στήριξη στην ενεργειακή ακρίβεια. Τα μέτρα υπολογίζονται στα 6,8 δισ. ευρώ.

«Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη σημασία της δημοσιονομικής αξιοπιστίας και παραμένει βασικός μας στόχος η ανάπτυξη της επενδυτικής μας βαθμίδας ως το 2023. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε και δεν θα βρεθούμε ξανά σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό», τόνισε λέγοντας πως ανακοινώσεις για τα μέτρα το επόμενο διάστημα θα γίνουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

«Δέσμευσή μας ήταν και παραμένει να εξαντληθεί και το τελευταίο ευρώ για την στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και κυρίως των πιο αδύναμων συμπολιτών μας και της μεσαίας τάξης χωρίς όμως να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας», επισήμανε ο κ. Οικονόμου.

Για το ρεκόρ έκδοσης συντάξεων των Ιούλιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να μπει τέλος στις εκκρεμείς συντάξεις .

«Ήταν ντροπή για το κράτος να υπάρχουν συμπολίτες μας που βγαίνουν σε σύνταξη και μπορεί να περιμένουν και τέσσερα και παραπάνω χρόνια για την έκδοση. Αυτή η ντροπή παίρνει επιτέλους τέλος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι όλα αυτά δεν έγιναν στην τύχη και πολλές αποφάσεις πολεμήθηκαν από την αντιπολίτευση.

Για την Εξεταστική Επιτροπή που συζητείται στη Βουλή, είπε ότι «έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι η ΝΔ δεν θα καταθέσει πρόταση για δεύτερη Επιτροπή. Είναι μια συνταγματική ρύθμιση που συνιστά τον δείκτη της δημοκρατικής συναίσθησης από την κυβέρνηση. Πρέπει να αφορά το παρόν αλλά και την διερεύνηση για την λειτουργία των κακόβουλων λογισμικών αλλά να ακουστούν και πρόσωπα που είχαν την διοίκηση της ΕΥΠ στο παρελθόν για να εντοπιστούν παθογένειες και να διορθωθούν».

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις, αναφορικά με τα νέα μέτρα συνέστησε μέχρι τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις είπε πως «εμείς δεν κάνουμε πολιτική με βάση αυτές. Βλέπουμε με ικανοποίηση πως η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη και η διαφορά είναι στα όρια με την αξιωματική αντιπολίτευση από τις εκλογές. Το θέμα των υποκλοπών δεν είναι το μείζον θέμα της κοινωνίας» τόνισε.

Παράλληλα, σημείωσε πως προφανώς δεν είναι νόμιμη η παρακολούθηση των Ελλήνων πολιτών όταν γίνεται εκτός του θεσμικού πλασίου που υπάρχει στη χώρα. Βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα για το Predator.

Για την Τουρκία ανέφερε πως «προσπαθεί να δημιουργήσει τις δικές της εντυπώσεις. Το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα επικαλείται ψευδή γεγονότα για να προκαλέσει συμψηφισμούς για τους λόγους και τις αιτίες που έχουν αποκλείσει την Τουρκία από την προμήθεια εξοπλιστικών συστημάτων από τις ΗΠΑ. Είναι τόσο εξόφθαλμη η αγωνία της να δημιουργήσει συμψηφισμούς, με μια προπαγάνδα βασιζόμενη σε παντελώς ανύπαρκτα περιστατικά που βγάζει μάτι. Το κακό για την Τουρκία και το καλό για τη χώρα μας είναι πως είναι σε πλήρη γνώση των συμμάχων μας και του ΝΑΤΟ ποια είναι η πραγματικότητα. Η Ελλάδα πάντοτε σέβεται τις υποχρεώσεις της στη συμμαχία και είναι παράγοντας σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

Αναφορικά με την σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για την Εξεταστική, σε σχετική ερώτηση είπε πως η ΝΔ θα ψηφίσει παρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ