ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξεταστική για τις παρακολουθήσεις: Οι τοποθετήσεις των εισηγητών

Εξεταστική για τις παρακολουθήσεις: Οι τοποθετήσεις των εισηγητών
Εικόνα από τη σημερινή κοινοβουλευτική διαδικασία ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME

Συζητείται από το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η πρόταση αναμένεται να εγκριθεί καθώς συγκεντρώνει τις απαιτούμενες από το αναθεωρημένο Σύνταγμα 120 θετικές ψήφους με το ενδιαφέρον να στρέφεται στο χρονικό εύρος της έρευνας.

Ο Χάρης Καστανίδης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ έθεσε το πλαίσιο της έρευνας, σημειώνοντας ότι η επιτροπή δεν ερευνά χρονικές περιόδους αλλά υποθέσεις.

Τη δεδομένη στιγμή όπως είπε, η εξεταστική πρέπει να διερευνήσει τις υποθέσεις Ανδρουλάκη, Κουκάκη αλλά και τις καταγγελίες του ΚΚΕ για συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του Περισσού.

«Παρών» θα δηλώσει η ΝΔ η οποία δεν καταθέτει δική της πρόταση.

Η Πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της συγκρότησης σεβόμενη το δικαίωμα της μειοψηφίας, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές. Θα ψηφίσει ωστόσο, «παρών», καθώς η αντιπολίτευση δεν δέχεται τη διεύρυνση της έρευνας.

Επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος από τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι είναι ο ιθύνων νους της υπόθεσης αυτής, ενώ έχει πει τερατώδη ψεύδη.

Το ΚΚΕ στηρίζει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέφερε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, καλώντας τα κόμματα να υπερψηφίσουν χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.

«Ναι», θα ψηφίσει και η Ελληνική Λύση με τον Αντώνη Μυλωνάκη να εκτιμά πως όσες εξεταστικές κι αν γίνουν δεν θα απαντηθούν τα κρίσιμα ερωτήματα.

Ο κ. Μυλωνάκης κάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη να προσέλθει στην κατ' ίδιαν ενημέρωση.

«Ως ΜέΡΑ25 στηρίζουμε και θα ψηφίσουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής, σχετικά με τις υποκλοπές ώστε να αποτραπεί η προσπάθεια ενός απαράδεκτου συμψηφισμού που μεθοδεύεται όλο αυτό το διάστημα από την Μητσοτάκης Α.Ε. Το πρόβλημα είναι πράγματι διαχρονικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως σήμερα επέλεξε να το “αναβαθμίσει” αισθητά, χρησιμοποιώντας την ΕΥΠ για να ακούει τους πολιτικούς του αντιπάλους», αναφέρει σε ανακοίνωση του το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα τέλος, με πληροφορίες εντός της εβδομάδας και πιθανότατα την Πέμπτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με την ακρόαση προσώπων όπως ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Παναγιώτης Κοντολέων , ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ.α.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ