ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Προετοιμάζονται για όλα τα πολιτικά σενάρια του φθινοπώρου

ΣΥΡΙΖΑ: Προετοιμάζονται για όλα τα πολιτικά σενάρια του φθινοπώρου
Κι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπορέσει να βγει αλώβητος από το σκάνδαλο των υποκλοπών, το οποίο, κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν του στοιχίζει μόνο σε διεθνές πρεστίζ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME - Φωτογραφία αρχείου

Στο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία προετοιμάζονται για ένα πολιτικό φθινόπωρο με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Γι’ αυτό και κάνουν ασκήσεις επί χάρτου ούτως ώστε να αντιμετωπίσουν τα όποια σενάρια υλοποιηθούν.

Κι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε, εκτιμά πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπορέσει να βγει αλώβητος από το σκάνδαλο των υποκλοπών, το οποίο, κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν του στοιχίζει μόνο σε διεθνές πρεστίζ αλλά και στην εκτίμηση της μεσαίας τάξης.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι τυχαίο, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, πως στις δημοσκοπήσεις ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών, που φτάνει ακόμα και το 15%, υποστηρίζει πως οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις θα επηρεάσουν και την ψήφο του στις βουλευτικές εκλογές.

«Ο Μητσοτάκης αναρριχήθηκε στην πρωθυπουργία με το μανδύα του εκσυγχρονιστή, Ευρωπαίου πολιτικού. Σήμερα, όμως, με τα όσα έχουν συμβεί με τα ΜΜΕ, τις παράνομες επαναπροωθήσεις κι ως κερασάκι στην τούρτα τις υποκλοπές όχι μόνο έχει απωλέσει το όποιο διεθνές κύρος είχε, αλλά έχει βυθίσει τη χώρα κάτω κι από την Ουγγαρία και την Πολωνία. Πώς να μην έχει αποξενώσει, συνεπώς, και το μετριοπαθές Κέντρο που τον ψήφισε το 2019;», αναρωτιούνται οι ίδιες πηγές.

Με αυτό το πολιτικό σκηνικό στην Κουμουνδούρου δεν αποκλείουν τίποτα: ούτε πρόωρες εκλογές ούτε αντικατάσταση εν κινήσει του κ. Μητσοτάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Γι’ αυτό και δεν αποκλείουν νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου, ιδίως τώρα που το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να αποτελέσει κυβερνητικό εταίρο για τη ΝΔ.

Όπως κι αν έχει, στο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγγείλουν οποιαδήποτε αλλαγή του εκλογικού νόμου- τη δεύτερη μέσα στην ίδια κοινοβουλευτική περίοδο- με τις όποιες αντισυνταγματικές της διαστάσεις.

Θα επιμείνουν, ως «πατέρες» της απλής αναλογικής, στην αναγκαιότητα σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης μολονότι πιστεύουν ότι θα είναι πρώτοι στις εκλογές και μια αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το πλειοψηφικότερο θα ευνοήσει τους ίδιους κι όχι τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ