ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρακολουθήσεις: Στο «φως» τα πρακτικά της Επιτροπής Θεσμών ζητά η αντιπολίτευση

Παρακολουθήσεις: Στο «φως» τα πρακτικά της Επιτροπής Θεσμών ζητά η αντιπολίτευση
Οι τρόποι διασφάλισης της μυστικότητας της συνεδρίασης συζητήθηκαν στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ΙΝΤΙΜΕ

Στο φως τα πρακτικά της κρίσιμης συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που θα διεξαχθεί αύριο, Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου, ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της Ελληνικής Λύσης, με την επισήμανση αφαίρεσης όσων σημείων θεωρούνται ότι άπτονται θεμάτων εθνικής ασφάλειας.

Στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων που συζητήθηκαν τρόποι διασφάλισης της μυστικότητας της συνεδρίασης για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ώστε να μην γίνει όπως την προηγούμενη εβδομάδα κατά την ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη η συζήτηση «σουρωτήρι» και «φέιγ βολάν», τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ ανέφεραν πως πρέπει να έρθουν οι απαντήσεις των εμπλεκομένων στο φως. Με την άποψη των τριών κομμάτων συμφωνεί και το ΜέΡΑ25.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η Ευαγγελία Λιακούλη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επεσήμαναν ακόμη την ανάγκη κατά μόνας ακρόαση των κ.κ. Γρηγόρη Δημητριάδη, Θεμιστοκλή Δεμίρη (νυν διοικητής ΕΥΠ), Παναγιώτη Κοντολεοντα (τέως διοικητή ΕΥΠ), Γιάννη Ρουμπάτη και Θεόδωρου Δραβίλλα (πρώην διοικητές ΕΥΠ), των εισαγγελέων εφετών κ.κ. Κώστα Τζαβέλας και Βασιλικής Βλάχου αλλά και του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου. Παρών στη συνεδρίαση θα είναι κι ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Το να ξέρουμε αν ο Μητσοτάκης γνώριζε αν παρακολουθείται ο Ανδρουλάκης είναι σοβαρό πολιτικό θέμα αλλά δεν είναι απόρρητο», είπε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος και συμπλήρωσε «διαπιστώσαμε αυτό που υποψιαζόμασταν, ότι η συνταγματική εκτροπή θα έχει συνέχεια».

Ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι με τη διαδικασία που προέκρινε η πλειοψηφία δεν θα γίνει ουσιαστική συζήτηση, καθώς θα κληθούν ταυτόχρονα εννέα άνθρωποι και όχι είτε κατά μόνας.

«Υπάρχει χειραγώγηση της πληροφόρησης από τη ΝΔ, ώστε αλλού να μιλούν για παραπληροφόρηση και αλλού να επικαλούνται το απόρρητο» είπε και πρόσθεσε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο τα πρόσωπα που θα κληθούν να επικαλεστούν και οι ίδιοι το απόρρητο και να μην απαντήσουν. Τόνισε πάντως, ότι δεν δεν θα αποχωρήσουν από τη συζήτηση. «Δεν θα κάνουμε τέτοιο δώρο στην κυβέρνηση», ανέφερε σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους.

Την άποψη ότι η διαδικασία που επελέγη με την ομαδοποίηση όλων όσοι έχουν κληθεί προς ακρόαση, οδηγεί στον απόλυτο ευτελισμό, εξέφρασε η Ευαγγελία Λιακούλη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Η γραμματέας της ΚΟ του κόμματος ρωτήθηκε για την ύπαρξη κινητών τηλεφώνων και μετέφερε την άποψη του Κώστα Τασούλα ότι είναι απόρρητη όλη η συνεδρίαση και ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν κινητά τηλέφωνα. Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι πως δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα ή το νόμο ή την ειδική νομοθεσία να ελέγχεται ο βουλευτής.

«Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει σύσταση από κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα στους βουλευτές τους να δείξουν υπευθυνότητα», είπε και συμπλήρωσε ότι δεν τέθηκε θέμα κυρώσεων σε όσους βουλευτές παραβιάσουν τον Κανονισμό της Βουλής.

«Τα ζητήματα παρακολουθήσεων είναι σοβαρά θέματα. Σχετίζονται άμεσα με τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού, άρα δεν μπορεί να είναι απόρρητα. Πρέπει να υπάρχει δημοσιοποίηση. Και όχι επιλεκτική για δημιουργία εντυπώσεων», ανέφερε ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ και υποστήριξε ότι η σύσταση περί κινητών είναι ψευτοδίλημμα, καθώς οι διαρροές γίνονται με πολλούς τρόπους.

Η Ελληνική Λύση διαφωνεί με τα άλλα κόμματα, ζητώντας να είναι απόρρητη η διαδικασία και να αφήσουν εκτός αιθούσης τα κινητά τους τηλέφωνα οι βουλευτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ