ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρακολουθήσεις: Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο με τις ακροάσεις στην Επιτροπή Θεσμών

Παρακολουθήσεις: Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο με τις ακροάσεις στην Επιτροπή Θεσμών
Eννέα πρόσωπα έχουν κληθεί για ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τις υποθέσεις των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ INTIME

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 10 το πρωί της Πέμπτης, στρέφονται τα βλέμματα σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα των παρακολουθήσεων, με την Αντιπολίτευση να αυξάνει την πίεση και την κυβέρνηση να απαντά ότι όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για να δοθούν απαντήσεις έχουν ήδη κινηθεί.

Η κυβερνητική πλειοψηφία θα προσέλθει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με σκοπό την καταγραφή των διαχρονικών παθογενειών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, όπως άλλωστε έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ η Αντιπολίτευση θα ζητήσει απαντήσεις για κάθε πτυχή της παρακολούθησης Ανδρουλάκη.

Συνολικά εννέα πρόσωπα έχουν κληθεί για την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στην οποία θα παρίσταται ο υπουργός Επικρατείας, Γεώργιος Γεραπετρίτης, με τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα να ζητά τη διαφύλαξη της διαδικασία του απορρήτου.

Πιο συγκεκριμένα, προσκλήσεις απεστάλησαν προς τον νυν διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη, τον τέως και τους πρώην διοικητές της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων, Γιάννη Ρουμπάτη και Θεόδωρο Δραβίλλα. Επιπλέον, θα παρευρεθούν οι εισαγγελείς Εφετών Βασιλική Βλάχου και Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος.

Θέμα «αυτοπροστασίας της διαδικασίας» έθεσε ο Κώστας Τασούλας, κατά τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής την Τετάρτη, όπου η αντιπολίτευση ζήτησε τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης της Πέμπτης -χωρίς τα στοιχεία εκείνα που αφορούν στην εθνική ασφάλεια- καθώς και την κατά μόνας ακρόαση των εννέα προσκεκλημένων. Ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε πως η διαδικασία ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών προσώπων είναι συγκεκριμένη και πώς από τον Κανονισμό της Βουλής προβλέπεται η έκδοση «πορίσματος», δηλαδή ενός κειμένου συμπερασμάτων με τη σύμφωνη γνώμη των όλων των κομμάτων.

Τον φάκελο της ΕΥΠ για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη ζητά το ΠΑΣΟΚ

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Θανάση Μπούρα, να διαβιβαστεί στην Επιτροπή το σύνολο του φακέλου της ΕΥΠ και όλων των πληροφοριών που αφορούν στην παρακολούθηση του προσωπικού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, και που οδήγησαν στην άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του.

Στην επιστολή τους, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Μιχάλη Κατρίνη ζητούν η διαβίβαση του φακέλου να γίνει άμεσα και επισημαίνουν ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, έχει διατυπώσει το συγκεκριμένο αίτημα, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το ζήτημα.

«Είναι επιτακτικό να τεθεί στη διάθεση των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όσο και στις αρμόδιες Ανεξάρτητες Αρχές, κάθε χρήσιμη πληροφορία για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης», σημειώνουν οι βουλευτές στην επιστολή τους.

Έρευνα ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις πολιτικών ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Η αξιωματική αντιπολίτευση αυξάνει περαιτέρω την πίεση προς την κυβέρνηση, μετά και τα δημοσιεύματα περί καταστροφής κρίσιμων αρχείων για την υπόθεση των υποκλοπών.

Μετά τους Όλγα Γεροβασίλη και Χρήστο Σπίρτζη που την Τρίτη επισκέφθηκαν τον διοικητή της ΕΥΠ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε το κατώφλι της ΑΔΑΕ, το πρωί της Τετάρτης.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον πρόεδρο της Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστο Ράμμο, να διεξάγει έρευνα για το «εάν υπάρχουν και πόσα πολιτικά πρόσωπα, βουλευτές ή ευρωβουλευτές, που έχουν τεθεί σε νόμιμη επισύνδεση, τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια, που οι πάροχοι των επικοινωνιών έχουν τη δυνατότητα να κρατούν αρχεία».

«Η σημερινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην ΑΔΑΕ αποσκοπούσε μόνο στη δημιουργία εντυπώσεων, χωρίς να φέρνει κανένα αποτέλεσμα», αναφέρει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στη δήλωση του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επισημαίνει ότι η υπόθεση του κ. Ανδρουλάκη έχει περάσει τάχιστα, και με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, στη δικαιοδοσία της ελληνικής Δικαιοσύνης και της Βουλής και κατηγορεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι «χειρίζεται το ζήτημα με όρους ελαφρού θεάματος, χρησιμοποιώντας μυθεύματα και ουρανομήκεις ανακρίβειες».

Ηχηρή παρέμβαση Καραμανλή

Την πλήρη διαλεύκανση της πολύκροτης υπόθεσης ζήτησε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του στο πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη του Γιάννη Κεφαλογιάννη, στην Κρήτη.

«Διαύγεια και διαφάνεια είναι θεμελιώδη ζητούμενα για σύννομο και ομαλό δημόσιο βίο. Ακόμη περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα όπως αυτό της παρακολούθησης τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού, δημοσιογράφου ή κάθε πολίτη. Σε τέτοιου είδους καταστάσεις, η κάθαρση επέρχεται μόνο εφόσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται -ούτε αντέχεται- να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Άπλετο φως», είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Καραμανλής.

«Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι -εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο- τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας, που είναι αδιανόητο», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα, απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών», πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.

Κυβερνητικές πηγές σχολίασαν τα όσα δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «από την πρώτη στιγμή που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήρθε στο φως η υπόθεση της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, με σεβασμό των προβλέψεων του νόμου για το απόρρητο και του κανονισμού της Βουλής».

«Γι' αυτό κινήθηκαν άμεσα όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες ενώ η υπόθεση ερευνάται και από τη Δικαιοσύνη. Αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ακολουθούν οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής. Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει προτάσεις από τα κόμματα προκειμένου να υπάρξουν θεσμικές βελτιώσεις που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών αρχών» τόνισαν οι ίδιες πηγές.

«Γενικά άλλωστε σε αυτό το πλαίσιο κινούμαστε», κατέληξαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ