ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα δύο μεγάλα μέτωπα και η νέα «διάταξη μάχης» του Μητσοτάκη

Τα δύο μεγάλα μέτωπα και η νέα «διάταξη μάχης» του Μητσοτάκη
Aλλάζει στρατηγική ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μετατρέπει το Υπουργικό Συμβούλιο σε «πολιτκό κέντρο» INTIME / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σε προεκλογική πορεία εννέα μηνών βρίσκεται πλέον η χώρα, στη διάρκεια της οποίας η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εκπέμψει στο εκλογικό σώμα μήνυμα ανανέωσης, δίνοντας μάχη σε δύο -μέχρι στιγμής- μεγάλα μέτωπα.

Η μάχη στο πρώτο μέτωπο έχει να κάνει με τον περιορισμό της φθοράς που προκαλεί στην κυβέρνηση το ξέσπασμα της υπόθεσης των παρακολουθήσεων -φθορά που συντελείται με καταιγιστικό τρόπο και όχι με τον ρυθμό που ούτως ή άλλως θα συνέβαινε έπειτα από τρία χρόνια εξουσίας. Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο είναι εκείνο της αντιμετώπισης της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης εν μέσω ενός πολιτικά τοξικού χειμώνα που θα προηγηθεί των εκλογών.

Το εναρκτήριο λάκτισμα για το πέρασμα της κυβέρνησης σε «διάταξη μάχης» έδωσε ο πρωθυπουργός προχτές στο Υπουργικό Συμβούλιο, παρουσιάζοντας το πολιτικό πλαίσιο μέχρι τις εκλογές το 2023.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ουσιαστικά αλλαγή στρατηγικής στο μοντέλο λειτουργίας της κυβέρνησης με την μετατροπή του Υπουργικού Συμβουλίου σε ένα «πολιτικό όργανο», όπου θα τίθενται οι επιλογές τις κυβέρνησης, θα γίνεται ανταλλαγή απόψεων και πολιτική ανάλυση με πιο ενεργή συμμετοχή των υπουργών στη διαμόρφωση της πολιτικής επικαιρότητας. Ουσιαστικά, ζητείται από τους υπουργούς να λειτουργούν περισσότερο πολιτικά. Οι συνεδριάσεις του Υπουργικού και την πολιτική τους καθημερινότητα των υπουργών δεν θα περιορίζεται στον προγραμματισμό και την παρακαλούθηση του κυβερνητικού έργου, όπως προέβλεπε μέχρι σήμερα ο σχεδιασμός του επιτελικού κράτους, του οποίου ο ρόλος κατ’ επέκταση θα επηρεαστεί -λογικά θα περιοριστεί- σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε στους υπουργούς ο πρωθυπουργός.

Μήνυμα σταθερότητας έναντι αβεβαιότητας

Με δεδομένο ότι το θέμα των «επισυνδέσεων» φέρει τη δυναμική να δημιουργήσει ευρύτερες αναδιατάξεις στο πολιτικό σκηνικό, με απρόβλεπτες μέχρι πρότινος συγκλίσεις και αποκλίσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, η κυβέρνηση ανασύρει το χαρτί της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας, εντείνοντας την επιχειρηματολογία της για το διακύβευμα της επόμενης ημέρας.

Από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει ακριβώς το δίλημμα της σταθερότητας και θα μιλήσει για συνέχιση της θετικής πορείας της χώρας στην οικονομία την υγεία, την ψηφιακή διακυβέρνηση, την εξωτερική πολιτική κ.ά. έναντι της επιστροφής στην αβεβαιότητα, τους οικονομικούς κινδύνους και την πολιτική αστάθεια.

Παράλληλα, έχει ήδη βάλει στο ίδιο κάδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, όπως έπραξε και κατά την ομιλία του την Παρασκευή στη Βουλή: «Θα ψηφίσετε Ανδρουλάκη και θα σας βγει Τσίπρας». Μια πρόγευση έδωσε και η Πειραιώς με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου: «Με το να επιμένει μονοθεματικά να μιλά για το θέμα αυτό (σ.σ. των υποκλοπών) ταυτιζόμενος απόλυτα με τον ΣΥΡΙΖΑ, απλά επιβεβαιώνει αυτό που ολοένα και περισσότεροι πολίτες σκέφτονται: ότι ψηφίζοντας Ανδρουλάκη προκύπτει Τσίπρας».

Παροχές στα όρια του δημοσιονομικού χώρου

Κοινή είναι πάντως η εκτίμηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι παρά τις εντυπώσεις -και τη συνακόλουθη ζημία- που προκαλεί για την εικόνα της κυβέρνησης η υπόθεση των υποκλοπών, το βασικό αντικείμενο προβληματισμού της κοινής γνώμης παραμένει το πώς θα βγάλει την καθημερινότητα με την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση που αναμένεται να χτυπήσει την πόρτα της Ευρώπης τους χειμερινούς μήνες.

Υπό το πρίσμα αυτό, η μάχη που θα δοθεί μέχρι τις εκλογές στο δεύτερο μεγάλο μέτωπο, εκείνο της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, θεωρείται σημαντικότερη από την πρώτη.

Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι την τελική απόφαση του εκλογικού σώματος καθορίζουν τα «πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας», γεγονός που αποτυπώνεται, όπως υποστηρίζουν, και στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, στις οποίες το κυβερνών κόμμα εξακολουθεί διατηρεί την πρωτιά. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ότι το ίδιο θα συμβαίνει και στο τέλος της κυβερνητικής τετραετίας, έχοντας εν τω μεταξύ μεσολαβήσει εννέα μήνες τους οποίους τα λαϊκά στρώματα θα περάσουν διά «πυρός και σιδήρου».

Έτσι, το πρωθυπουργικό επιτελείο και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζονται για τις εξαγγελίες και τα πολιτικά μηνύματα της 86ης ΔΕΘ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος είναι να εμφανιστεί ο πρωθυπουργός το πρώτο Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ, στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου, με πειστικά μέτρα στήριξης για τη μεσαία τάξη και τους ευάλωτους εν όψει του οικονομικά δύσκολου χειμώνα.

Ωστόσο, υπό τις πρωτόγνωρες συνθήκες που διανύει η οικονομία, το πακέτο ελαφρύνσεων που θα εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να ισορροπεί μεταξύ δημοσιονομικής πειθαρχίας και στήριξης της πραγματικής οικονομίας.

Πονοκέφαλος, για το οικονομικό επιτελείο είναι να διατηρηθεί μέχρι τις εκλογές ο δημοσιονομικός χώρος που θα επιτρέπει να στηριχθούν τα νοικοκυριά τον επόμενο χρόνο, τουλάχιστον στην έκταση που γίνεται τώρα ή θα πρέπει να περιοριστούν τα κονδύλια που θα δοθούν. Τα αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό και την είσπραξη του ΦΠΑ έχει δημιουργήσει προσδοκίες, ωστόσο ο δημοσιονομικός χώρος περιορίζεται συνεχώς από την αύξηση των τιμών ενέργειας και τις πληθωριστικές πιέσεις που αυτή δημιουργεί. Είναι αμφίβολο αν οι πόροι φθάνουν για τη στήριξη των νοικοκυριών π.χ. με την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος το 2023 που δεν έχει προβλεφθεί, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να υπολογιστεί η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και μέρος της αύξησης των συντάξεων.

Με αυτά τα δεδομένα ο πρωθυπουργός επιχείρησε να βάλει «φρένο» στην παροχολογία, δηλώνοντας: «Προσοχή, οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν η πολιτεία σήμερα είναι σε θέση να στηρίζει με πάνω από 2 δισεκατομμύρια τον μήνα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, το οφείλει και στη συνετή πολιτική, η οποία αύξησε τον δημόσιο πλούτο, ώστε αυτός να μπορεί να επιστρέφεται στους πολίτες», είπε, καταλήγοντας πως «τα μέτρα μας θα είναι πάντα μετρημένα και χωρίς οι πρόσκαιρες ανάγκες να ναρκοθετούν τις εθνικές αναγκαιότητες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ