ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Η Ρωσία επιτίθεται μαζικά στην Ευρώπη με «όπλο» το φυσικό αέριο

Οικονόμου: Η Ρωσία επιτίθεται μαζικά στην Ευρώπη με «όπλο» το φυσικό αέριο
INTIME

Στην ενεργειακή κρίση, το θέμα των παρακολουθήσεων και την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για το ζήτημα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου

Ο κ. Οικονόμου ξεκίνησε λέγοντας πως η οικονομία της Ελλάδας έχει πολύ γερά θεμέλια και θετικές επιδόσεις χάρη στο σχέδιο της κυβέρνησης.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση είπε πως φαίνεται πως έρχεται ένας εξαιρετικά δύσκολος χειμώνας τονίζοντας πως η χώρας μας αντέχει και δεν έχει συνθλιβεί παρά τις πιέσεις.

Σημείωσε πως οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2021 ανήλθαν σε 4,8 δις ευρώ, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας 20ετίας και η ανοδική πορεία συνεχίστηκε και το πρώτο εξάμηνο του 2022 φτάνοντας τα 4.3 δις ευρώ που αντιστοιχούν στο 86% των ξένων επενδύσεων που πετύχαμε πέρυσι.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σημείωσαν το 2021 ιστορικό ρεκόρ που ανήλθε στα 74,3 δις. ευρώ με την καλή τους πορεία να συνεχίζει και στο πρώτο εξάμηνο του 2022 αφού ήδη έχουν ξεπεράσει τα 45 δις ευρώ. Πλέον οι εξαγωγές αποτελούν το 40% του ΑΕΠ της χώρας μας τόνισε ο κ. Οικονόμου, διπλάσιο ποσοστό από τα προ κρίσης επίπεδα.

Για τον κύκλο εργασιών συνέχισε, το πρώτο εξάμηνο του 2022 ανήλθε στα 203 δις ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 32% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Για την ανεργία, υπογράμμισε πως ήταν στο 12,1% τον Ιούνιο, οι απασχολούμενοι συνεχίζουν να αυξάνονται, φτάνοντας στα 4 εκατ. εργαζόμενοι.

Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 8,4% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο και ο τουρισμός έχει επιστρέψει δυναμικά με τις εισπράξεις να φτάνουν τα 2,6 δις ευρώ τον Ιούνιο του 2022 και τα 5,1 δις σε επίπεδο εξαμήνου.

«Η πορεία αυτή μας δίνει τα όπλα να αντέχουμε», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Η Ρωσία συνέχισε, ο κ. Οικονόμου «φαίνεται πως επιτίθεται μαζικά στην Ευρώπη με όπλο το φυσικό αέριο. Οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 1.000%, 10 φορές υψηλότερες προ κρίσης, εκτινάσσοντας και το κόσμο της ηλεκτρικής ενέργειας, τροφοδοτώντας πρωτόγνωρες πληθωριστικές πιέσεις».

Αναφερόμενος στην έντονη κινητοποίηση της Ευρώπης για την ενεργειακή κρίση υπενθύμισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο με δηλώσεις όσο και με επιστολές και παρεμβάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει προτείνει εδώ και καιρό σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου με την ηλεκτρική ενέργεια, κοινή προμήθεια φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του αερίου.

Τόνισε επίσης τις προειδοποιήσεις του πρωθυπουργού προς την ΕΕ.

Για τον Έβρο

Συνεχίζοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό και συγκεκριμένα στην υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο. Είπε πως ο υπουργός ο κ. Μηταράκης καταθέτει σήμερα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφορά με τα στοιχεία που αφορούν τόσο την είσοδο των 38 μεταναστών από τον Έβρο το Δεκαπενταύγουστο όσο και τις αναφορές για το νεκρό παιδί.

Σχετική ενημέρωση έγινε και χθες στη Βουλή και αυτό γιατί από την ανάλυση των έως τώρα δεδομένων προκύπτουν όπως τόνισε, «σημαντικές ανακολουθίες». Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα σχετικά στοιχεία που μαζί με άλλα τίθενται στη διάθεση της Δικαιοσύνης.

Υπογράμμισε πως απώλεια ζωής επί ελληνικού εδάφους δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία πηγή, από κανένα στοιχείο στη συγκεκριμένη περίπτωση και μέμφθηκε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ως ανεύθυνη αλλά και εθνικά επιζήμια.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στο ότι ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα εγγραφής σε προσωπικό γιατρό για τους πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους στις περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου.

«Κανένα άδεισμα προς τον κ. Καραμανλή»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην παρέμβαση που έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για την υπόθεση των υποκλοπών.

Όπως είπε:

«Κανένα άδειασμα προς τον πρωθυπουργό και καμία αιχμή προς την κυβέρνηση δεν υπήρχε στην χτεσινή τοποθέτηση του κ. Καραμανλή. Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά την παρέμβασή του θα δει ότι κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβέρνηση. Να ριχτεί άπλετο φως και να μην μείνει καμία σκιά. Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι είναι αδιανόητο να πιστεύει κανείς ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για την υπόθεση αυτή. Πρέπει να πάρουμε όλοι απαντήσεις και η κυβέρνηση έκανε αυτό από την πρώτη στιγμή. Μέσα από αυτή τις θεσμικές διαδικασίες θα φτάσουμε στο τι έγινε λαμβάνοντας υπόψιν την φύση των ζητημάτων αυτών. Κάποιοι προσπαθούν να δουν μέσα από παραμορφωτικό φακό τις απόψεις του κ. Καραμανλή. Είναι οι ίδιοι κύκλοι που του έκαναν κριτική το προηγούμενο διάστημα. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει σταθερά διαχρονικές απόψεις και για την πατρίδα και τον ρόλο της παράταξης».

Για τις κυβερνητικές διαρροές είπε: «Δεν υπήρξε απολύτως τίποτα. Ο Κώστας Καραμανλής είπε το αυτονόητο. Δεν ανεχόμαστε να μείνει καμία σκιά στην υπόθεση αυτή. Από την πρώτη στιγμή ξεκίνησαν όλες οι διαδικασίες για την υπόθεση αυτή».

Ερωτηθείς σχετικά σημείωσε ότι δεν υπήρξε καμία επικοινωνία ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Καραμανλή.

Αναφορικά με δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ, είπε πως «μεταδίδουν μία εικόνα που είναι σε πλήρη διάσταση με την πραγματικότητα που υπάρχει στη χώρα μας. Δεν πιστεύω να υπάρχει πολίτης που να πιστεύει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας αυταρχικός ηγέτης. Ο πρωθυπουργός έχει δείξει εδώ και καιρό τον δρόμο που πρέπει να κινηθεί η Κομισιόν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ