ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου για Κώστα Καραμανλή: «Απελπισμένη προσπάθεια κάποιων να παραμορφώσουν τις απόψεις του»

Οικονόμου για Κώστα Καραμανλή: «Απελπισμένη προσπάθεια κάποιων να παραμορφώσουν τις απόψεις του»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ΑΠΕ/ΜΠΕ

«Κανένα άδειασμα προς τον πρωθυπουργό και καμία αιχμή προς την κυβέρνηση δεν υπήρχε στην χτεσινή τοποθέτηση του κ. Καραμανλή. Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά την παρέμβασή του, θα δει, ότι κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβέρνηση. Να ριχτεί άπλετο φως και να μην μείνει καμία σκιά», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κληθείς να σχολιάσει την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, την Πέμπτη, ο κ. Οικονόμου είπε:

«Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, ότι είναι αδιανόητο να πιστεύει κανείς ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για την υπόθεση αυτή. Πρέπει να πάρουμε όλοι απαντήσεις και η κυβέρνηση έκανε αυτό από την πρώτη στιγμή. Μέσα από τη Δικαιοσύνη και τις θεσμικές διαδικασίες θα φτάσουμε στο τι και πώς έγινε, λαμβάνοντας υπόψιν την φύση των ζητημάτων αυτών. Κάποιοι προσπαθούν να δουν μέσα από παραμορφωτικό φακό τις απόψεις του κ. Καραμανλή. Είναι οι ίδιοι κύκλοι που του έκαναν κριτική το προηγούμενο διάστημα. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει διαχρονικά τις ίδιες απόψεις για την πατρίδα και τον ρόλο της παράταξης», κάνοντας λόγο για «απελπισμένη προσπάθεια κάποιων, να παραμορφώσουν τις απόψεις του».

Όσον αφορά στις κυβερνητικές διαρροές, είπε: «Δεν υπήρξε απολύτως τίποτα. Ο Κώστας Καραμανλής είπε το αυτονόητο. Δεν ανεχόμαστε να μείνει καμία σκιά στην υπόθεση αυτή. Από την πρώτη στιγμή ξεκίνησαν όλες οι διαδικασίες για την υπόθεση αυτή».

Τέλος, ερωτηθείς, για το εάν υπήρξε καμία επικοινωνία ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και Καραμανλή, απάντησε ότι δεν γνωρίζει.

Συνεργάτες Κώστα Καραμανλή: «Καμία αιχμή για την κυβέρνηση»

Λίγο νωρίτερα, συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της ΝΔ, κάλεσαν άπαντες, να διαβάσουν προσεκτικά τις αναφορές του, ώστε να διαπιστώσουν πως δεν υπάρχει «καμία αιχμή προς την κυβέρνηση».

«Αυτό που ενδιαφέρει τον Κώστα Καραμανλή είναι, να μην μείνει καμιά δηλητηριώδης σκιά πάνω από το Δημόσιο βίο» εξ ου και «είπε τα αυτονόητα», σχολιάζουν σχετικά με την ομιλία του στο πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη του Γιάννη Κεφαλογιάννη, στην Κρήτη.

Υπενθυμίζεται, ότι ο πρώην πρωθυπουργός, το βράδυ της Τετάρτης ζήτησε τη διαλεύκανση της πολύκροτης υπόθεσης των παρακολουθήσεων, σημειώνοντας πως «διαύγεια και διαφάνεια είναι θεμελιώδη ζητούμενα για σύννομο και ομαλό δημόσιο βίο. Ακόμη περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα όπως αυτό της παρακολούθησης τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού, δημοσιογράφου ή κάθε πολίτη. Σε τέτοιου είδους καταστάσεις, η κάθαρση επέρχεται μόνο εφόσον αποσαφηνιστούν πλήρως».

«Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται -ούτε αντέχεται- να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Άπλετο φως», τόνισε.

Στη συνέχεια σημείωσε, πως «το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι -εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο- τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας, που είναι αδιανόητο» και προσέθεσε:

«Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα, απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ