ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Οι καταθέσεις Δραβίλλα - Ράμμου - Δεμίρη τα σοβαρότερα «χτυπήματα» στη ρητορική της ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Οι καταθέσεις Δραβίλλα - Ράμμου - Δεμίρη τα σοβαρότερα «χτυπήματα» στη ρητορική της ΝΔ
Στην αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή και τα όσα είπε ο Κώστας Καραμανλής στα Ανώγεια, υποστηρίζουν πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είναι καζάνι που βράζει κι αυτό θα φανεί ακόμα περισσότερο αν αποφασίσει να μιλήσει κι ο Αντώνης Σαμαράς ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία δεν μπαίνουν στον πειρασμό να σχολιάσουν επισήμως τα όσα συνέβησαν χθες Πέμπτη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, έχοντας αποφασίσει να κινούνται θεσμικώς και να μην δίνουν πατήματα στο Μέγαρο Μαξίμου και στην κυβερνητική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο ώστε να «πετά τη μπάλα στην εξέδρα».

Κοινοβουλευτικές πηγές, πάντως, της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν στο CNN Greece «βόμβες» τα όσα είπαν ο διοικητής της ΕΥΠ επί κυβέρνησης Σαμαρά, Θόδωρος Δραβίλλας, κι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, οι οποίοι ισχυρίστηκαν πως δεν είναι δυνατό να γίνεται ενώπιον βουλευτών επίκληση του απορρήτου από τους κληθέντες να καταθέσουν στην Επιτροπή, αλλά κι ο νυν διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο οποίος φέρεται να υποστήριξε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ενημερωθεί για τις νόμιμες επισυνδέσεις.

Αξιολογούν ως σοβαρότερα χτυπήματα στη ρητορική της ΝΔ αυτές τις καταθέσεις γιατί, σε αντίθεση με τον Γιάννη Ρουμπάτη ο οποίος είχε διοριστεί διοικητής της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, οι υπόλοιποι έχουν διοριστεί επί κυβερνήσεων ΝΔ.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάνουν λόγο για «Βατερλό του παρακρατικού συστήματος Μητσοτάκη που έκρυψε την ενοχή του πίσω από το δήθεν απόρρητο».

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Επιτροπή, ο κ. Δεμίρης διέψευσε Κοντολέοντα, αλλά και Μητσοτάκη, καθώς δήλωσε πως ο πρωθυπουργός είναι απολύτως ενημερωμένος από αυτόν για τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ που είναι σε εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής είχε υποστηρίξει πως «κανείς πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ».

Σημειώνεται, επίσης, πως ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας συντάχθηκε πλήρως με την αντιπολίτευση που από την πρώτη στιγμή επιμένει ότι η επίκληση του απορρήτου δεν μπορεί να προβάλλεται για ζητήματα που συνδέονται με τη λειτουργία της δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα, γίνεται λόγος για μονταζιέρα της ΝΔ, «ενδεικτική του πανικού της», που διαστρέβλωσε την ακριβή κατάθεση του Γιάννη Ρουμπάτη σύμφωνα με την οποία «η παρακολούθηση εκλεγμένων βουλευτών, ευρωβουλευτών και υπουργών συνιστά απόλυτη παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων του ελληνικού κράτους. Μια επισύνδεση είναι νόμιμη όταν έχει υπογραφή εισαγγελέα, όμως δεν νοείται νόμιμη επισύνδεση όταν αυτή αφορά εκλεγμένους».

Δεν παραλείπουν, επίσης, να σχολιάσουν στην Κουμουνδούρου, με αφορμή και τα όσα είπε ο Κώστας Καραμανλής στα Ανώγεια, πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είναι καζάνι που βράζει κι αυτό θα φανεί ακόμα περισσότερο αν αποφασίσει να μιλήσει κι ο Αντώνης Σαμαράς.

Σημειώνουν, επίσης, με νόημα πως η οχύρωση του Γρηγόρη Δημητριάδη και του Παναγιώτη Κοντολέοντα πίσω από το απόρρητο δεν μαρτυρά διάθεση να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, αλλά μάλλον το ακριβώς αντίθετο.

Όπως κι αν έχει, το σίριαλ των υποκλοπών έχει πολλά επεισόδια ακόμα μπροστά του με τη σύγκληση της σχετικής εξεταστικής επιτροπής, η πρώτη συνεδρίαση της οποίας θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανόν τη Δευτέρα, όπως πληροφορούμαστε.

Στο μεταξύ και στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ανόδου του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, επισκέπτεται σήμερα κι αύριο τη Θεσσαλονίκη η Ράνια Σβίγκου.

Η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιήσει, στις 19.30, ομιλία στο Φεστιβάλ ΣΠΟΥΤΝΙΚ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, στο Πάρκο Ξαρχάκου ΧΑΝΘ, ενώ αύριο στις 9:00 π.μ. θα επισκεφτεί μαζί με βουλευτές και στελέχη του κόμματος τους απεργούς εργαζόμενους στο εργοστάσιο Μαλαματίνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ