ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το κυβερνητικό δεκαήμερο «φωτιά», το πακέτο της ΔΕΘ και το ενεργειακό… πόκερ

Το κυβερνητικό δεκαήμερο «φωτιά», το πακέτο της ΔΕΘ και το ενεργειακό… πόκερ
Το οικονομικό πακέτο της ΔΕΘ αναμένεται να κλειδώσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

Την ώρα που στην εγχώρια πολιτική σκηνή κυριαρχεί η υπόθεση των υποκλοπών, η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει όχι μόνο με τα απόνερα της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και ένα δεκαήμερο… φωτιά μέχρι τη ΔΕΘ.

Παρά τις προσπάθειες του Μαξίμου να αλλάξει την πολιτική «ατζέντα», η κόντρα για τις πρακτικές της ΕΥΠ το περασμένο διάσημα φουντώνει μέρα με την ημέρα.

Η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά, ρίχνουν το «βάρος» στην οικονομία αλλά και τις παρεμβάσεις που θα δώσουν… ανάσα στα ελληνικά νοικοκυριά, που στενάζουν υπό την ενεργειακή και όχι μόνο ακρίβεια.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο λόγω του ενεργειακού… πόκερ στο οποίο επιδίδεται η Ρωσία το τελευταίο διάστημα.

Και αυτό γιατί μόλις χθες, Πέμπτη, η Μόσχα ανακοίνωσε πως θα κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου σε όσες χώρες αποφασίσουν να επιβάλλουν πλαφόν στις τιμές.

Η προειδοποίηση αυτή ήρθε μόλις μερικές ώρες αφότου έγινε γνωστό πως η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σκοπεύει να ανακοινώσει έκτακτα ευρωπαϊκά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στις 14 Σεπτεμβρίου.

Όπως έχει γίνει γνωστό, στο «τραπέζι» έχει πέσει και το ενδεχόμενο επιβολής ευρωπαϊκού πλαφόν στο φυσικό αέριο -μια πρόταση που είχε κάνει εδώ και μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. θα συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν τις προσωρινές παρεμβάσεις στις τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος αλλά και να «σχεδιάσουν» την επόμενη ημέρα της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.

Η εξέλιξη αυτή, παρότι καλοδεχούμενη από την κυβέρνηση, περιπλέκει ελαφρώς τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ στις 10 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό πακέτο της ΔΕΘ θα κλειδώσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ενώ σε περίπτωση που βγει… λευκός καπνός από τη σύνοδο των υπουργών ενέργειας τότε θα εμπλουτιστεί ακόμη περισσότερο.

Με βάση τους μέχρι στιγμής σχεδιασμούς, οι μεγαλύτερες παρεμβάσεις θα αφορούν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την ανακούφιση των ευάλωτων νοικοκυριών.

Αυτό έχει καταστεί σαφές, άλλωστε, και από τις δηλώσεις του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει ξεκαθαρίσει πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες για όσο διάστημα χρειαστεί -ανάλογα, φυσικά, με τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Τα σενάρια

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει ένα ενισχυμένο -και ενδεχομένως με διευρυμένα κριτήρια- επίδομα θέρμανσης.

Απώτερος στόχος του εν λόγω μέτρου είναι να στραφούν οι καταναλωτές στο πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους, περιορίζοντας τη χρήση κλιματιστικών και άλλων ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών.

Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκεται και η επιδότηση στους λογαριασμούς του φυσικού αέριου, οι τιμές του οποίου βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα (παρά την ελαφρά αποκλιμάκωση των τελευταίων ημερών).

Υπολογίζεται ότι από την επιδότηση θα καλυφθούν περίπου 700.000 νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο.

Παρότι τίποτα δεν έχει… κλειδώσει ακόμη, θεωρείται βέβαιο ότι τα μέτρα που θα ισχύσουν από το 2023 θα περιλαμβάνουν την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους αλλά και την αύξηση των συντάξεων και του κατώτατου μισθού.

Στο «τραπέζι» βρίσκεται επίσης και η επιταγή ακρίβειας.

Την ίδια ώρα, κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει και το σχέδιό του για τη στεγαστική πολιτική -κάτι που έχει ήδη προαναγγείλει ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

Κατά πληροφορίες, το εν λόγω σχέδιο θα είναι «φιλόδοξο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ