ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Είναι ντροπή για όλους μας»: Αντίδραση Κικίλια για τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομου

«Είναι ντροπή για όλους μας»: Αντίδραση Κικίλια για τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομου
«Είναι ντροπή για όλους μας και συκοφαντική για την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη και την Εκκλησία μας που πάντα στέργει τα θύματα βίας, η δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βιασμού» είπε ο Βασίλης Κικίλιας ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME - Φωτογραφία αρχείου

Την άμεση αντίδραση του Βασίλη Κικίλια προκάλεσαν οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης περί γυναικείας συναίνεσης στο βιασμό αλλά και τα όσα υποστήριξε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του για τις αμβλώσεις, με τον υπουργό Τουρισμού να τονίζει πως τα όσα ειπώθηκαν είναι ντροπιαστικά για όλους και συκοφαντικά για την ορθόδοξη χριστιανική πίστη.

«Είναι ντροπή για όλους μας και συκοφαντική για την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη και την Εκκλησία μας που πάντα στέργει τα θύματα βίας, η δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βιασμού» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή, υποστήριξε πως οι αμβλώσεις «είναι έγκλημα», ενώ για τις περιπτώσεις βιασμού, είπε πως «μια γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος, χωρίς να υπάρχει συμμετοχή».

«Όταν έχουμε τόση υπογεννητικότητα, είναι δυνατόν να επιτρέπεται η καταστροφή ενός νηπίου, ενός παιδιού που όταν συλληφθεί, έχει ήδη αρχίσει να έχει ζωή», σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Μητροπολίτης αναφορικά με τις αμβλώσεις.

Ερωτηθείς αν αυτό θα έπρεπε να ισχύει και στις περιπτώσεις βιασμού, ο Μητροπολίτης Δωδώνης ανέφερε πως «Δεν κάθεται μια γυναίκα να βιάζεται χωρίς να το θέλει, μην τρελαθούμε τώρα», προκαλώντας την αντίδραση των δημοσιογράφων.

Στις προσπάθειες των δημοσιογράφων να του εξηγήσουν τι σημαίνει βιασμός, σημείωσε: «Εσείς αντιλαμβάνεστε ότι μια γυναίκα κάθεται και βιάζεται και μένει και έγκυος; Θέλει συμμετοχή».

Στη συνέχεια επανέλαβε ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να συλλάβει, χωρίς να υπάρχει συμμετοχή.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο Μητροπολίτης είπε πως το παιδί που είναι αποτέλεσμα ενός βιασμού, πρέπει να προστατεύεται.

«Να γεννηθεί το παιδί και να υπάρχει μία πρόνοια για το πού θα πάει αυτό το παιδί», είπε και συνέχισε λέγοντας πως:

«Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η άμβλωση».

Η Εκκλησία είναι εναντίον της προφύλαξης (κατά την σεξουαλική επαφή) είπε ακόμα, ερωτηθείς σχετικά, αφήνοντας ωστόσο ένα «παράθυρο» για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες εάν συλλάβει μια γυναίκα κινδυνεύει να πεθάνει και όχι «αν κάνουμε έρωτα μόνο για τον έρωτα».

«Η Εκκλησία δέχεται την επαφή με μόνο σκοπό τη σύλληψη», τόνισε.

Για τις περιπτώσεις που ένα έμβρυο έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, τόνισε ότι εκεί υπάρχουν επιφυλάξεις, καθώς όπως είπε «ξέρουμε ότι βγάζουν και σκόπιμες αποφάσεις». Πρόσθεσε πως στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να ζητηθεί άδεια από την Εκκλησία για να γίνει άμβλωση και πως όντως θα πρέπει να αποδεικνύεται επιστημονικά και όχι «με χρηματική εξασφάλιση της αποφάσεως του γιατρού».

«Αν ο εγκέφαλος του παιδιού είναι ότι θα βγει προβληματικό, τότε θα πρέπει να ζητήσει την βοήθεια της εκκλησίας και να δεχθεί να κάνει άμβλωση, αλλά με επιστημονική και όχι με χρηματική εξασφάλιση της αποφάσεως του γιατρού», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ