ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου για ενεργειακή κρίση: Στις Βρυξέλλες συζητάνε τις προτάσεις του Μητσοτάκη

Σδούκου για ενεργειακή κρίση: Στις Βρυξέλλες συζητάνε τις προτάσεις του Μητσοτάκη
Διαβεβαίωσε ότι η στήριξη των πολιτών από την κυβέρνηση θα συνεχιστεί για όσο χρειάζεται Δελτίο τύπου / POOL/INTIME

Για έναν δύσκολο χειμώνα έκανε λόγο η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, αναφερόμενη στην ενεργειακή κρίση

Ωστόσο, όπως επισήμανε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100.3: «με ψυχραιμία μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση».

Η κυρία Σδούκου υπογραμμίζει πως υπάρχει μια κινητικότητα στις Βρυξέλλες σε επίπεδο διαπραγμάτευσης και ουσιαστικά συζητούνται αυτή τη στιγμή, οι προτάσεις που έχει θέσει εδώ και πολλούς μήνες η ελληνική πλευρά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου.

«Είναι καιρός να δούμε μια πιο δομική μεταρρύθμιση στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, να αποσυνδέσουμε τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου από την χονδρική τιμή για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε στην ρίζα το πρόβλημα», σημείωσε.

Διαβεβαίωσε επίσης, ότι η στήριξη των πολιτών από την κυβέρνηση θα συνεχιστεί για όσο χρειάζεται.

Τι μπορεί να κάνει η ΕΕ για να μειώσει το κόστος για καταναλωτές και επιχειρήσεις

Όπως γράφουν οι Financial Times, αξιωματούχοι της Κομισιόν πρέπει να πιέσουν τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών της ΕΕ να επιβάλλουν έκτακτους φόρους σε επιχειρήσεις ενέργειας και να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα αυτά για να στηρίξουν τους ευάλωτους καταναλωτές.

Την ίδια ώρα, προτείνεται και ένας προσωρινός διαχωρισμός των τιμών του φυσικού αερίου από το ηλεκτρικό ρεύμα ενώ αργότερα θα πρέπει να εξεταστεί και μια πιο μόνιμη λύση.

Ένα άλλο σενάριο προβλέπει υποχρεωτικό «ψαλίδι» στην κατανάλωση -ένα μέτρο που αυτή τη στιγμή είναι εθελοντικό.

Ωστόσο, η βρετανική οικονομική εφημερίδα υπογραμμίζει πως τα εν λόγω μέτρα θα πρέπει να συνδυαστούν με νέες προσπάθειες ανεύρεσης εναλλακτικών πόρων.

Μέχρι στιγμής, το μπλοκ έχει αντικαταστήσει περίπου το 1/5 του φυσικού του αερίου από τη Ρωσία με καύσιμα από άλλες χώρες ενώ παράλληλα «τρέχει» προγράμματα επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όπως ανακοινώθηκε, στις 14 Σεπτεμβρίου αναμένεται να περιγράψει το σχέδιο για τη θέσπιση ευρωπαϊκού πλαφόν στις τιμές ενέργειας η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ