ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευθεία και ωμή απειλή Ερντογάν στην Ελλάδα: Δεν κρύβει την πρόθεσή του για εισβολή στα νησιά

Ευθεία και ωμή απειλή Ερντογάν στην Ελλάδα: Δεν κρύβει την πρόθεσή του για εισβολή στα νησιά
Ερντογάν: «Δεν δεσμευόμαστε από την κατοχή που κάνατε στα νησιά. Όταν έρθει η ώρα θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Όπως λέμε, μία νύχτα μπορεί ξαφνικά να έρθουμε»

Σε ένα νέο «κρεσέντο» εμπρηστικών δηλώσεων εναντίον της Ελλάδας επιδόθηκε για ακόμη μία φορά ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απειλώντας με τουρκική εισβολή στα ελληνικά του Αιγαίου και κάνοντας αναφορές στη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922.

Είπε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν:

«Η Τουρκία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δεύτερη θέση σε ανάπτυξη. Ξέρετε, λένε για μας οι "τρελοί Τούρκοι"… Οι τρελοί Τούρκοι συνεχίζουν το δρόμο τους αναπτυσσόμενοι. Ω Έλληνες! Κοιτάξτε την Ιστορία. Αν θα προχωρήσετε άλλο το τίμημα θα είναι βαρύ. Μία μόνο κουβέντα έχουμε για την Ελλάδα: Μην ξεχνάτε τη Σμύρνη. Δεν δεσμευόμαστε από την κατοχή που κάνατε στα νησιά. Όταν έρθει η ώρα θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Όπως λέμε, μία νύχτα μπορεί ξαφνικά να έρθουμε».

Οι δηλώσεις του Ερντογάν έγιναν κατά την επίσκεψη του στο φεστιβάλ τεχνολογίας “TEKNOFEST” που λαμβάνει χώρα στην Αμισό (Σαμψούντα), όπου παρουσιάστηκε το πρωτότυπο του τουρκικής κατασκευής μη επανδρομένου μαχητικού αεροσκάφους “Kizilelma”(Κόκκινη Μηλιά). Η κατασκευάστρια εταιρεία είναι η Baykar, που κατασκευάζει και τα τουρκικά drone (UAV), και ανήκει στην οικογένεια του γαμπρού του Ερντογάν, Μπαϊρακτάρ.

«Η Ελλάδα δεν έχει καμία αξία εντός ΝΑΤΟ»

Οι νέες αυτές δηλώσεις έρχονται ένα εικοσιτετράωρο μετά τις απαράδεκτες τοποθετήσεις του Τούρκου προέδρου, ότι «η Ελλάδα δεν έχει καμία αξία εντός ΝΑΤΟ».

«Το ΝΑΤΟ έχει ισχυρούς δεσμούς με την Τουρκία» συνέχισε ο ίδιος, μιλώντας μετά από την προσευχή της Παρασκευής.

Των δηλώσεων Ερντογάν προηγήθηκαν οι «συστάσεις» του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, καλώντας τους να είναι αντικειμενικοί απέναντι στις ελληνικές κινήσεις.

Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε πως η Άγκυρα παρακολουθεί στενά τις ενέργειες της Ελλάδας, που παραβιάζουν το διεθνές Δίκαιο, σύμφωνα με το Anadolu, ενώ σημείωσε πως «θα συνεχίσουμε να απαντάμε στην αυθάδεια της Ελλάδας».

Οι εμπρηστικές δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ έρχονται την ώρα που η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει στη Γενική Γραμματεία του ΝΑΤΟ και τα υπουργεία Άμυνας των χωρών μελών της Συμμαχίας, αρχεία από τα ραντάρ της, από τα οποία προκύπτει, όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα, η παρενόχληση των τουρκικών μαχητικών F-16 που εκτελούσαν πτήσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο από το αντιπυραυλικό σύστημα S-300 της Ελλάδας.

Η Άγκυρα, κατηγορεί την Αθήνα για «εχθρική πράξη» και κάνει λόγο για παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου και παρενοχλήσεις από ελληνικά αεροσκάφη.

Οι τουρκικές πηγές ισχυρίζονται ότι οι παρενοχλήσεις από ελληνικής πλευρά συνεχίζονται τόσο στον εναέριο χώρο όσο και τα τουρκικά χωρικά ύδατα τα οποία έχουν παραβιαστεί 33 φορές.

Τις τουρκικές διαρροές για «λοκάρισμα» τουρκικών F-16 από ελληνικούς S-300 διέψευσαν κατηγορηματικά από την πρώτη στιγμή πηγές του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, αποδίδοντας τις νέες αυτές προκλήσεις στην προπαγάνδα της Άγκυρας αλλά και σε προσπάθεια καλλιέργειας εντυπώσεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κανένας κίνδυνος κυρώσεων για τους S-300 στην Κρήτη

Νωρίτερα πάντως εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κυρώσεων για το αντιπυραυλικό σύστημα S-300 που βρίσκεται στην Κρήτη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξήγησε ότι η παρουσία του εν λόγω συστήματος στην Ελλάδα δεν υπάγεται στο πλαίσιο των κυρώσεων που προβλέπει ο Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA).

«Η απόκτηση των S-300 από την Ελλάδα έγινε τη δεκαετία του 1990, δεκαετίες πριν από την υιοθέτηση του νόμου CAATSA. Το εδάφιο 231 του νόμου CAATSA επιβάλλει κυρώσεις μόνο για σημαντικές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στις ή μετά τις 2 Αυγούστου 2017. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλους τους νατοϊκούς συμμάχους ναεξασφαλίσουν πλήρη διαλειτουργικότητα εντός της συμμαχίας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Υπενθυμίζεται ότι το αντιπυραυλικό σύστημα S-300 είχε αγοραστεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι από την Ελλάδα.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη αγορά είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Τουρκίας με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μια αμερικανική διαμεσολάβηση που έγινε υπό τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Το αποτέλεσμα αυτών των συνομιλίων ήταν να εγκατασταθεί το σύστημα S-300 στην Κρήτη με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Αποστάσεις των ΗΠΑ από τους τουρκικούς ισχυρισμούς για τη στοχοποίηση των F-16

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κράτησε για δεύτερη συνεχόμενη φορά αποστάσεις από τους τουρκικούς ισχυρισμούς που θέλουν την Ελλάδα να έχει στοχοποιήσει με το σύστημα S-300 τουρκικά μαχητικά F-16, καθώς περιορίστηκε να επαναλάβει την πάγια αμερικανική θέση που καλεί για διπλωματική διευθέτηση των διαφορών.

«Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών μέσω της διπλωματίας. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ