ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολές Δένδια σε ΟΗΕ και ΝΑΤΟ για τις «εξωφρενικές» δηλώσεις Ερντογάν

Επιστολές Δένδια σε ΟΗΕ και ΝΑΤΟ για τις «εξωφρενικές» δηλώσεις Ερντογάν
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ θα ενημερώσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, για τις απειλές σε βάρος της Ελλάδας από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και από μια σειρά Τούρκων αξιωματούχων.

Συγκεκριμένα ο κ. Δένδιας σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναμένεται να αποστείλλει άμεσα επιστολές στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ στον απόηχο των πρωτοφανών δηλώσεων από Τούρκους αξιωματούχους τις τελευταίες ημέρες.

Στις εν λόγω επιστολές θα παρατίθενται αυτούσιες οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το κείμενο των δηλώσεων αυτών είναι τόσο εξωφρενικό που παρέλκει οποιοσδήποτε σχολιασμός, σχολίαζαν οι ίδιες πηγές.

Ο κ. Δένδιας έχει ήδη προχωρήσει στην άμεση ενημέρωση των Ευρωπαίων εταίρων, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και των ΗΠΑ το περασμένο Σάββατο.

Ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε επίσης τον Τσέχο ομόλογό του Γιαν Λιπάφσκι για την άμεση αντίδραση της Τσεχικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτες» και «καθόλου επιβοηθητικές» τις πρόσφατες τουρκικές δηλώσεις.

Κομισιόν: «Πηγή μεγάλης ανησυχίας», οι δηλώσεις Ερντογάν κατά της Ελλάδας

«Πηγή μεγάλης ανησυχίας», χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν κατά της Ελλάδας, καλώντας την Τουρκία να απέχει από επιθετική ρητορική και να σέβεται την κυριαρχία και την ακεραιότητα των κρατών-μελών της ΕΕ.

Κληθείς να σχολιάσει στη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής προς τον Τύπο, τις πρόσφατες απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κατά της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο απάντησε τα εξής:

«Οι δηλώσεις αυτές είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας. Αναμένουμε από την Τουρκία να απέχει από κλιμακούμενη ρητορική και να δεσμευτεί σε σχέσεις καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Ελλάδα, τα όποια ανοιχτά ζητήματα αναμένουμε να αντιμετωπίζονται με ειρηνικό τρόπο, μέσω του διαλόγου καλή τη πίστει, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και η κυριαρχία και η ακεραιότητα ενός κράτους-μέλους της ΕΕ πρέπει να γίνονται σεβαστές».

Τσεχία: Απαράδεκτες οι απειλές Ερντογάν κατά της Ελλάδας

Για «απαράδεκτη απειλή κατά των κρατών-μελών» από την Τουρκία κάνει λόγο το Υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας με ανάρτηση στο τουίτερ σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδας.

«Ένας από τους στόχους της τσεχικής προεδρίας είναι η προώθηση του διαλόγου ΕΕ-Τουρκίας. Η απαράδεκτη απειλή κατά των κρατών μελών της ΕΕ, όπως αυτή που εκφράστηκε για την Ελλάδα κατά την πρόσφατη δημόσια ομιλία του Προέδρου Ερντογάν, είναι εξαιρετικά επιζήμια από αυτή την άποψη», σημειώνει το τσεχικό υπουργείο Εξωτερικών.

Μετά τον Ερντογάν απειλή εισβολής και από τον Μπαχτσελί: «Είναι πολύ εύκολο να περάσουμε το Αιγαίο»

Τις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για εισβολή στα νησιά του Αιγαίου με μία ανάλογου μεγέθους απειλή σχολίασε ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων και κυβερνητικός εταίρος του Τούρκου προέδρου Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

«Ο πρόεδρός μας σωστά τα είπε. Είναι πολύ εύκολο να περάσουμε το Αιγαίο» δήλωσε ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Ερντογάν αναφορικά με τα ελληνικά νησιά ότι «μία νύχτα μπορεί να έρθουμε».

Οι δηλώσεις του Μπαχτσελί έγιναν στη Σεβάστεια, όπου οι Τούρκοι εθνικιστές πραγματοποίησαν την Κυριακή συλλαλητήριο για να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν στις προεδρικές εκλογές του 2023.

Το Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας επιδόθηκε σε ενά ακόμη «κρεσέντο» εμπρηστικών δηλώσεων εναντίον της Ελλάδας, απειλώντας με τουρκική εισβολή στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου και κάνοντας αναφορές στη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922.

Είπε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν:

«Η Τουρκία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δεύτερη θέση σε ανάπτυξη. Ξέρετε, λένε για μας οι "τρελοί Τούρκοι"… Οι τρελοί Τούρκοι συνεχίζουν το δρόμο τους αναπτυσσόμενοι. Ω Έλληνες! Κοιτάξτε την Ιστορία. Αν θα προχωρήσετε άλλο το τίμημα θα είναι βαρύ. Μία μόνο κουβέντα έχουμε για την Ελλάδα: Μην ξεχνάτε τη Σμύρνη. Δεν δεσμευόμαστε από την κατοχή που κάνατε στα νησιά. Όταν έρθει η ώρα θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Όπως λέμε, μία νύχτα μπορεί ξαφνικά να έρθουμε».

Οι δηλώσεις του Ερντογάν έγιναν κατά την επίσκεψη του στο φεστιβάλ τεχνολογίας “TEKNOFEST” που λαμβάνει χώρα στην Αμισό (Σαμψούντα), όπου παρουσιάστηκε το πρωτότυπο του τουρκικής κατασκευής μη επανδρομένου μαχητικού αεροσκάφους “Kizilelma”(Κόκκινη Μηλιά). Η κατασκευάστρια εταιρεία είναι η Baykar, που κατασκευάζει και τα τουρκικά drone (UAV), και ανήκει στην οικογένεια του γαμπρού του Ερντογάν, Μπαϊρακτάρ.

Αθήνα: Εξωφρενικός ο κατήφορος της Άγκυρας

Απάντηση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε η Αθήνα μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για εξωφρενικό κατήφορο της Άγκυρας και τονίζοντας ότι θα ενημερωθούν σχετικά οι σύμμαχοι.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αφορά τόσο τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, όσο και μια σειρά άλλων Τούρκων αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες.

Η Αθήνα τονίζει ότι η Τουρκία προκαλεί πέρα από κάθε όριο και επ' αυτού θα ενημερωθούν οι σύμμαχοι και εταίροι. Επίσης, απαντώντας στις αιχμές της Άγκυρας σε σχέση με το ΝΑΤΟ τονίζει ότι πλέον καθίσταται σαφές σε όλους «ποιος δυναμιτίζει τη συνοχή της συμμαχίας σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδο».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει:

«H Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει την Τουρκία στον καθημερινό εξωφρενικό και πέρα από κάθε όριο κατήφορο δηλώσεων και απειλών.

»Θα ενημερώσουμε άμεσα τους συμμάχους και τους εταίρους μας, για το περιεχόμενο των προκλητικών δηλώσεων των τελευταίων ημερών, προκειμένου να καταστεί σαφές ποιος δυναμιτίζει τη συνοχή της συμμαχίας μας σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδο.

»Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε, με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας, ως πυλώνας σταθερότητάς και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή».

Θεοδωρικάκος κατά Σοϊλού: Θλιβερά ψέματα για τον «Κούρδο που εκπαιδεύτηκε στο Λαύριο»

Σκληρή απάντηση στον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη,Τάκης Θεοδωρικάκος μετά από ισχυρισμό της Άγκυρας ότι συνελήφθη «στην Τουρκία ένας Κούρδος ο οποίος είχε εκπαιδευτεί στο Λαύριο».

Συγκεκριμένα, ο υπουργός έκανε λόγο για «θλιβερά και προκλητικά ψέματα» εις βάρος της Ελλάδας, μιλώντας σήμερα κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στον νέο γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Καραμαλάκη από τον απερχόμενο Κωνσταντίνο Τσουβάλα.

«Η τουρκική προκλητικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο ακραίας ρητορικής» δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε:

«Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να εργαλειοποιεί τον ανθρώπινο πόνο των παράτυπων μεταναστών, χρησιμοποιώντας τον ως διαρκή μοχλό απειλής προς όλη την Ευρώπη, ο υπουργός Εσωτερικών της επαναλαμβάνει και χθες τα γνωστά θλιβερά και προκλητικά του ψέματα σε βάρος της Ελλάδας. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Όλοι γνωρίζουν πως η Ελλάδα αποτελεί σήμερα τη διεθνή και αξιόπιστη δύναμη της πιστής και αποφασιστικής εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και όλοι γνωρίζουν πως οι Έλληνες είμαστε απολύτως ενωμένοι στον σεβασμό των συνόρων μας, των διεθνών μας υποχρεώσεων αλλά και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής».

Παρ' ότι η Αθήνα έχει πολλάκις διαψεύσει ότι εκπαιδεύονται μέλη του PKK στην Ελλάδα, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού έβαλε τη χώρα μας ξανά στο «κάδρο» των χωρών που υποθάλπουν «τρομοκράτες», όπως αποκαλούν τους Κούρδους.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε επίσης ότι υλοποιείται το σχέδιο "Ακρίτας" για «να μην επιτρέπεται σε κανένα να αμφισβητεί τα σύνορά μας στον Έβρο εργαλειοποιώντας δυστυχισμένους ανθρώπους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ