ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας - Συνάντηση με τον ομόλογό της, Νίκο Δένδια

Στην Αθήνα η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας - Συνάντηση με τον ομόλογό της, Νίκο Δένδια
Στην Αθήνα την Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου, η ΥΠΕΞ της Γαλλίας (AP Photo/Aurelien Morissard)

Στην Αθήνα αναμένεται να βρεθεί αύριο Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά (Catherine Colonna) προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Η εν λόγω επίσκεψη πραγματοποιείται σε ανταπόδοση της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών στο Παρίσι τον περασμένο Ιούλιο.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 17:20 και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο (γύρω στις 18:30), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Κατά την διάρκεια των συζητήσεων αναμένεται να εξετασθούν οι στρατηγικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ουκρανία, στα Δυτικά Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στην περιοχή του Σαχέλ, καθώς και η συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κ. Κολονά θα μεταβεί και στην Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση της Γαλλίδας υπουργού με τον Νίκος Δένδια αλλά και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται να γίνει μόλις λίγα 24ωρα μετά τις δηλώσεις Μακρόν ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ο τουρκικός αναθεωρητισμός.

Συγκεκριμένα, σμφωνα με το ρεπορτάζ της Liberation, κατά την ομιλία που απηύθυνε στους Γάλλους πρεσβευτές την Πέμπτη, ο Εμανουέλ Μακρόν συσχέτισε την Τουρκία με τη Ρωσία και την Κίνα, κάνοντας λόγο για «αφηγήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Συγκεκριμένα, ενώπιον των Γάλλων διπλωματών που είχαν συγκεντρωθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για άνοδο «αυταρχικών δυνάμεων και ανισορροπία» αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο ίδιος χρησιμοποίησε τον όρο γεωπολιτική «ταλάντευση» για την τρέχουσα πραγματικότητα και ζήτησε να αντιμετωπισθούν «οι ρωσικές, κινεζικές, τουρκικές αφηγήσεις».

Οι αιχμές του Γάλλου προέδρου κατά της Άγκυρας δεν σταμάτησαν εδώ, καθώς σημείωσε: «Η Γαλλία θα συνεχίσει να συνομιλεί με τη Ρωσία. Ποιος θέλει να είναι η Τουρκία η μοναδική δύναμη στον κόσμο που θα εξακολουθεί να συνομιλεί με τη Ρωσία;»

Οι φράσεις αυτές του Μακρόν είναι χαρακτηριστικές για το τρόπο που εκλαμβάνει το ρόλο της Τουρκίας στο διεθνές στερέωμα και κυρίως έναντι της Ελλάδας, καθώς η χώρα μας έχει γίνει αποδέκτης ωμών απειλών και αμφισβήτησης της κυριαρχίας της.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο (3/9), ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν δίστασε να απειλήσει ευθέως με εισβολή στα νησιά του Αιγαίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ