ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το CNN Greece στην 86η ΔΕΘ: Ο απολογισμός της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη

Το CNN Greece στην 86η ΔΕΘ: Ο απολογισμός της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη
Ο πρώτος απολογισμός των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Έναν πρώτο απολογισμό των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη -πριν από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου και την εξειδίκευση των μέτρων από το υπουργείο Οικονομικών τη Δευτέρα- κάνει από τη Θεσσαλονίκη ο απεσταλμένος του CNN Greece, Δημήτρης Πεφάνης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου σε ένα κοστολογημένο σχέδιο παροχών, μεταρρυθμίσεων και αλλαγών κυρίως φορολογικού και δημοσιονομικού χαρακτήρα ύψους 5,5 δισ. ευρώ.

Συνολικά πρόκειται για 21 παρεμβάσεις οι οποίες εκτείνονται σχεδόν σε όλο το φάσμα της οικονομίας, πολλές από τις οποίες έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση, καθώς αφορούν κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα ζητήματα.

Σημαντική χαρακτηρίζεται και η πιο ευθεία παρέμβαση, που αφορά στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους. Υπενθυμίζεται πως είχε καταργηθεί στον ιδιωτικό τομέα ενώ τώρα καταργείται και για συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξουν σημαντικές ελαφρύνσεις και περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι των Ελλήνων σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

Το μέτρο αυτό συνδυάζεται και με την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Την ίδια ώρα, μια ακόμη σημαντική δέσμη μέτρων αφορά του νέους, το επίδομα φοιτητικής κατοικίας, το οποίο μπορεί να φτάσει υπό προϋποθέσεις και τα 2.000 ευρώ το χρόνο ανά άτομο.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ποσό εάν αναλογιστεί κανείς πως μεταφράζεται σε μείωση ενοικίου της τάξεως των 200 ευρώ το μήνα.

Έπειτα, εξαγγέλθηκαν και ειδικά προγράμματα στέγασης για νέους τα οποία θα βοηθήσουν νέους ανθρώπους να πάρουν στεγαστικό δάνειο με σχεδόν μηδενικά επιτόκια, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν τη δυνατότητα να νοικιάσουν και ακίνητο από το κράτος.

Ένα πολύ σημαντικό μέτρο έχει να κάνει με το πετρέλαιο θέρμανσης και το γεγονός πως θα υπάρχει επιδότηση στην αντλία. Πέραν δηλαδή από το επίδομα θέρμανσης τα κριτήρια του οποίου διευρύνονται, θα υπάρχει και επιδότηση για όλους στην αντλία.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αναμένεται να εξειδικευτούν περαιτέρω από τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού σήμερα το μεσημέρι.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει το πολιτικό «στίγμα» για την επόμενη περίοδο, αναφερόμενος στις εκλογές, τα ελληνοτουρκικά και δεν αποκλείεται και τον εκλογικό νόμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ