ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Στις τουρκικές απειλές απαντούμε με μια ελληνική λέξη «όχι» κ. Ερντογάν

Οικονόμου: Στις τουρκικές απειλές απαντούμε με μια ελληνική λέξη «όχι» κ. Ερντογάν
Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κ. Οικονόμου © Intime p.a. (Φωτογραφία αρχείου)

Τους πολιτικούς συντάκτες ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μια μέρα μετά τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στην 86η ΔΕΘ.

Σε μια αποτίμηση των όσων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ο κ. Οικονόμου είπε πως «ξεκαθάρισε πως δεν είναι στις προθέσεις του καμία αλλαγή του εκλογικού νόμου παρά μόνο εάν συμφωνούσε σε αυτό ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζοντας την ακαταλληλότητα της απλής αναλογικής ιδίως στην παρούσα συγκυρία που ζητούμενο είναι η σταθερότητα και η σιγουριά».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης, συνέχισε, «παρουσίασε στην κοινωνία το τρίπτυχο που διασφαλίζει την πατρίδα συνέπεια, συνέχεια, σταθερότητα και απέδειξε πως όσα είπαμε τα κάναμε. Ακόμη αναφέρθηκε στο δίλημμα των εκλογών του 2023 συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω;».

«Τίποτα από όσα πετύχαμε δεν ήταν δεδεμένο και με λάθος αποφάσεις όλα μπορούν να γκρεμιστούν», ανέφερε.

Για το προκλητικό κρεσέντο της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός απάντησε, όπως αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «απάντησή μας, είναι η επιφυλακή, είναι η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, η ακμαία οικονομία μας και οι διεθνείς συμμαχίες αλλά κυρίως η ενότητα και η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο. Κάλεσε τους γείτονές μας να σταματήσουν να ανιστόρητα πυροτεχνήματα που ούτε μας φοβίζουν ούτε μας πτοούν και τόνισε πως στις απειλές που εκτοξεύει η άλλη πλευρά απαντούμε με μια ελληνική λέξη "όχι" κ. Ερντογάν».

Για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης είπε πως είναι ένα ευρύ πλαίσιο μέτρων στήριξης της κοινωνίας στην ενεργειακή κρίση που εντάσσονται τρεις βασικές ενότητες:

1. Μέτρα στήριξης άμεσης εφαρμογής μέχρι το τέλος του 2022 που αφορούν την ανακούφιση έναντι των ενεργειακών ανατιμήσεων έναντι της ακρίβειας.

2. Μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που θα εφαρμοστούν από τις αρχές του 2023

3. Ένα σχέδιο που απαντά στα προβλήματα της στέγασης, ιδίως των νέων ζευγαριών για να αποκτήσουν ή να μισθώσουν το δικό τους σπίτι.

Όσον αφορά το πρόγραμμα για τη στέγη, θα υπάρξει εξειδίκευση τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε ο κ. Οικονόμου.

«Οι πολίτες συγκρίνοντας τα λόγια και τα έργα του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα έχουν μια επιλογή», σημείωσε.

Παράλληλα, ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς.

«Η σχολική χρονιά ξεκινάει και φέτος με ετοιμότητα σε όλες τις μονάδες αλλά και με σημαντικές καινοτομίες», τόνισε.

Ερωτώμενος σχετικά, για νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως «οι Έλληνες τρώγονται και θα μπουν σε περιπέτειες», ο κ. Οικονόμου απάντησε:

«Στους ρητορικούς παροξυσμούς της Άγκυρας δίνουμε τη σημασία που πρέπει. Ξέρουμε ότι κυρίως γίνονται για εσωτερική κατανάλωση και προσπαθούν να κατασκευάσουν μια πραγματικότητα που βασίζεται σε μυθεύματα. Απαντιόνται όπως και όταν πρέπει με τον κατάλληλο τρόπο. Η χώρας μας είναι παράγοντας σταθερότητας και είναι ανοιχτή σε διάλογο με επιχειρήματα και είναι ανυποχώρητη σε ότι αφορά τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Για τα νέα μέτρα, σε άλλη ερώτηση για τη μεσαία τάξη, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν αφήνει κανέναν εκτός και πως υπάρχει οριζόντιο πρόγραμμα για την ενέργεια, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες.

Για την αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας στην Ελλάδα και την συνάντηση που θα έχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε πως «πάντοτε επιδιώκουμε την εμβάθυνση των σχέσεών μας με τους γείτονές μας με την προϋπόθεση ότι τηρούνται τα συμφωνηθέντα στις διεθνείς συνθήκες που υπάρχουν. Η ενέργεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι λαοί της Ευρώπης. Η Ελλάδα έχει βοηθήσει γείτονές της και θέλουμε να είμαστε κόμβος ενεργειακής ασφάλειας και μέσα από την αυριανή συζήτηση θα προκύψουν μέσα και τρόποι που θα εμπεδώσουν τη σταθερότητα στο ενεργειακό κομμάτι στην περιοχή μας».

Για την αποψινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο κ. Οικονόμου απάντησε:

«Στην συνάντηση θα τεθούν όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τους λαούς μας. Η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία, θέματα που έχουν να κάνουν με την περιοχή μας και τη συνεχιζόμενη επιθετική συμπεριφορά της Άγκυρας. Η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν άριστες σχέσεις και θα είναι μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για όλα τα θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη».

Παράλληλα, καταδίκασε υβριστικά συνθήματα που ακούστηκαν στο φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούσαν τον πρωθυπουργό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ