ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη ΔΕΘ ο Νίκος Ανδρουλάκης με «όπλο» τις παρακολουθήσεις - Στο επίκεντρο και η «τερατογέννεση»

Στη ΔΕΘ ο Νίκος Ανδρουλάκης με «όπλο» τις παρακολουθήσεις - Στο επίκεντρο και η «τερατογέννεση»
Στις 19:30 η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στην 86η ΔΕΘ (φωτ. αρχείου) INTIME

Με ευρεία ατζέντα θεμάτων βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αν και στο επίκεντρο της ομιλίας του στη ΔΕΘ, το απόγευμα, αναμένεται να βρεθεί η υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αδράξει την ευκαιρία να απαντήσει στον πρωθυπουργό για τα περί «πολιτικής τερατογέννεσης» σχετικά με το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ.

Ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ την Κυριακή απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, ενώ στο ερώτημα για συνεργασίες απάντησε: «Θεωρώ ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφικό σύστημα για τη χώρα. Η εκτίμηση μου ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές προκύπτει από τα απλά μαθηματικά. Αριθμητικά αν επιχειρούσαμε να προβάλλουμε τα σημερινά δεδομένα δημοσκοπήσεις, θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα. Θα συνιστά πολιτική τερατογέννεση. Γι' αυτό η πρώτη κάλπη έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία. Θα πρέπει να είναι σκαλοπάτι να διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία και να εξηγήσουμε γιατί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση που δεν είναι ανάγκη μονοκομματική μπορεί να οδηγήσει τη χώρα με σταθερότητα και ασφάλεια».

Εξηγώντας τα περί «πολιτικής τερατογέννεσης» ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε:

«Θέλω να γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες ότι υπάρχει η δυνατότητα συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα. Να γνωρίζουν οι πολίτες ποιες θα ήταν οι συνέπειες. Γι' αυτό η πρώτη κάλπη έχει τόσο μεγάλη σημασία. Μαθηματικά υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο. Όλη η στάση του ΠΑΣΟΚ και του κ.Ανδρουλάκη με κάνει να πιστεύω ότι είναι κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ».

Σε αυτό το κλίμα, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται δώσει απάντηση στα περί «πολιτικής τερατογέννεσης» και το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, αλλά και το κατά πόσο βρίσκεται πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως «καταγγέλλεται» από την κυβέρνηση.

Πάντως, το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί σε ένα πράγμα με τον πρωθυπουργό: ότι η «πρώτη κάλπη» της απλής αναλογικής έχει σημασία, καθώς το κόμμα φιλοδοξεί να ανεβάσει τα ποσοστά του όσο το δυνατόν υψηλότερα, προκειμένου να είναι σε θέση να καθορίσει τις εξελίξεις.

Στη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ακόμη το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αναγόρευσε το ΠΑΣΟΚ σε «στρατηγικό του αντίπαλο», ενώ επιμένουν ότι τα περί σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός πραγματικότητας.

Ενδεικτικό είναι ότι ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του: «Κανένα μέτωπο δεν μας αφορά, πολλώ δε μάλλον αυτά που δημιουργεί ο κ. Μητσοτάκης για τους ευνόητους λόγους της δικής του προσωπικής και πολιτικής επιβίωσης. Εμείς θέλουμε να έχουμε τη δική μας ξεχωριστή εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση του τόπου, τόσο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, στις καθεστωτικές λογικές τους, στις αναχρονιστικές πρακτικές που διαδοχικά υιοθέτησαν και προφανώς για όλα τα μεγάλα προβλήματα που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Εμείς θέλουμε να είμαστε μια θετική δύναμη μεταρρύθμισης με το δικό μας ευδιάκριτο ιδεολογικό και αξιακό στίγμα».

Οι παρακολουθήσεις στο επίκεντρο

Aπό το βήμα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, όπου συζητήθηκε το ζήτημα των παρακολουθήσεων στις χώρες της ΕΕ, ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι στόχος της παρακολούθησής της του από την ΕΥΠ ήταν η αυτονομία της παράταξης.

Στην πλέον πρόσφατη επίθεσή του κατά του πρωθυπουργού για το ζήτημα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Ο πρωθυπουργός με κάλεσε και χθες [Κυριακή] να πάω να ενημερωθώ από την ΕΥΠ για τους τυπικούς λόγους που με παρακολουθούσαν. Με καλεί όμως να κάνω κάτι, που έγινε παράνομο με νόμο της κυβέρνησής του. Μάλιστα όπως μαθαίνουμε, ο φάκελός μου καταστράφηκε την ίδια μέρα που ενημερώθηκε η Ανεξάρτητη Αρχή για την καταγγελία μου. Γιατί άραγε; Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια».

Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός, ως πολιτικός προϊστάμενος των μυστικών υπηρεσιών, μπορεί σύμφωνα με το νόμο 3649 του 2008 να άρει το απόρρητο και να γίνει γνωστός ο λόγος της παρακολούθησής μου, αντί να συνεχίζει να δηλητηριάζει και να διχάζει τον ελληνικό λαό με θεωρίες συνωμοσίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, το ζήτημα των παρακολουθήσεων θα βρεθεί στο επίκεντρο της ομιλίας του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος θα στρέψει τα «βέλη» του κατά του πρωθυπουργού, αλλά αναμένεται να αφήσει αιχμές και κατά του Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι επιχειρεί να έχει μικροκομματικά οφέλη από την υπόθεση.

Παράλληλα, ωστόσο, κατά την επίσκεψή του στη ΔΕΘ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να προβάλλει το θετικό στίγμα της παράταξης, αναφερόμενος σε προγραμματικές προτάσεις του κόμματος. Μεταξύ αυτών είναι το πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής το οποίο έχει ανακοινώσει το ΠΑΣΟΚ νωρίτερα από το πρόγραμμα «φθηνής στέγης» της κυβέρνησης, όπως σημειώνει η Χαριλάου Τρικούπη.

Το πρόγραμμα της εμφάνισης Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ:

  • Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, θα μιλήσει σε εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».
  • Την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, στις 11:30, θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης». Στις 17.00 θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ - HELEXPO και στη συνέχεια θα επισκεφθεί την 86η ΔΕΘ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ