ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Παράθυρο» διαγραφής των προστίμων για τους άνω των 60 που δεν είχαν εμβολιαστεί

«Παράθυρο» διαγραφής των προστίμων για τους άνω των 60 που δεν είχαν εμβολιαστεί

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να διαγραφούν τα πρόστιμα για τους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν είχαν εμβολιαστεί άφησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε περίπτωση που οι εν λόγω πολίτες έχουν προχωρήσει πλέον στον εμβολιασμό τους.

«Μέχρι 31/12 παραμένουν σε αναστολή. Υπάρχει ήδη και απόφαση του ΣτΕ που το κρίνει συνταγματικό. Θα επαναξιολογηθεί το μέτρο στο τέλος του χρόνου» ξεκαθάρισε ο αρμόδιος υπουργός, προσθέτοντας πως η προσωπική του θέση είναι να βρεθούν εκτός του συστήματος υγείας, εφόσον φυσικά δεν εμβολιαστούν.

«Ανάλογα με την πορεία της πανδημίας θα πάρουμε και τις ανάλογες αποφάσεις. Θα ήθελα να μην παραμείνουν στο εθνικό σύστημα υγείας. Στην επαναξιολόγηση όλα θα μπουν στο τραπέζι» δήλωσε επίσης.

Παράλληλα, μέσω του ΑΝΤ1, ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε στην επιτυχία του προγράμματος "Προσωπικός Ιατρός" που έχει ήδη εγγεγραμμένους 3200 γιατρούς και όταν φτάσει στο 100% θα είναι αναγακαίοι περίπου 1600 γιατρούς ακόμη.

Ανέφερε μεταξύ άλλων πως έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3,130.000 εγγραφές στον προσωπικό γιατρό, με το πρόβλημα των περιορισμένων επιλογών να υπάρχει στη Αττική και σε άλλες στοχευμένες περιοχές.

«Στην Αττική μπορεί να εγγραφει το 50% του γιατρού, άρα χρειάζονται περισσότεροι εγγεγραμμένοι ιατροί», είπε.

Ο κ. Πλεύρης διευκρινίζει ότι «για τη συνταγογράφηση και για να μην υπάρξει επιβάρυνση στη συμμετοχή, αρκεί να έχει εγγραφεί κάποιος σε προσωπικό γιατρό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως μόνο ο συγκεκριμένος γιατρός θα μπορεί να συνταγογραφεί».

Για τον εμβολιασμό με τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Σχετικά με τα νέα εμβόλια, ο υπουργός ανέφερε: «Οι οδηγίες αυτές είναι επιστημονικές που δεν βασίζεται σε κάποια επιτροπή εμβολιασμού.
Οι άνω των 60 και ευάλωτες ηλικιακές ομάδες έχουν σύσταση για να κάνουν το νέο εμβόλιο ενώ η ηλικιακή ομάδα 30-60, έχει τη δυνατότητα να κάνει το νέο εμβόλιο, σε συννενόηση με τον γιατρό. Η δόση με το νέο εμβόλιο μπορεί να γίνει στο τρίμηνο από την προηγούμενη δόση».

Σχετικά με την επικαιροποίηση, τόνισε πως:

«Όλα τα εμβόλια προστατεύουν από τη βαριά νόσηση, αλλά τα επικαιροποιημένα, παρέχουν κάλυψη όχι μόνο από τη βαριά νόσηση, αλλά προστατεύουν ως ένα κομμάτι και προς τη μόλυνση».

Ακόμη αναφέρθηκε και στους υγειονομικούς που είναι σε αναστολή και είπε πως:

«Θα επιθυμούσα τα άτομα που δεν εμβολιάζονται γιατί δεν πιστεύουν στην επιστήμη, να μην παρέμεναν στο Εθνικό σύστημα Υγείας, όμως η γραμμή που ακολουθούμε είναι να επαναξιολογούμε σύμφωνα με την πορεία της πανδημίας».

Τέλος, σχετικά με την μετάλλαξη Κένταυρος είπε πως «όσο είμαστε στην παραλλαγή Όμικρον δεν υπάρχει πρόβλημα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ