ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ - Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης να άρει το απόρρητο - Η σύνδεση με το Predator θα είναι το τέλος του

ΔΕΘ - Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης να άρει το απόρρητο - Η σύνδεση με το Predator θα είναι το τέλος του
«Το "όλα στο φως", έγινε "όλα στο σκοτάδι"», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από τη Θεσσαλονίκη INTIME/ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί αυτή την ώρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Αναφερόμενος στις παρακολουθήσεις, είπε: «Δεν είναι προσωπικό ζήτημα είναι ζήτημα δημοκρατίας. Θλιβερό να αντιμετωπίζουμε τέτοια νοσηρά φαινόμενα. Να άρει το απόρρητο και να μάθει ο ελληνικός λαός τι ακριβώς έχει συμβεί» και πρόσθεσε: «Όλα μου τα βήματα είναι βήματα νομιμότητας και δεν θα με σύρει κανείς στην παρανομία. Αυτό δεν θα περάσει διότι η χώρα μας είναι μια ευρωπαϊκή χώρα.

»Η κυβέρνηση περιφρουρεί μάρτυρες που θα μπορούσαν να μιλήσουν για την υπόθεση. Αυτό δεν είναι απόδειξη συγκάλυψης. Αν δεν κληθούν θα πάω το θέμα στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου. Θέλω να πέσει άπλετο φως. Αφορά τη χώρα, τη δημοκρατία, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας. Δεν πρέπει να υπονομεύεται η δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Είναι ζήτημα προτεραιότητας ο πρωθυπουργός να άρει το απόρρητο και ο κ. Κοντολέων να πει τους ακριβείς λόγους της παρακολούθησης μου. Θα βοηθήσει στην πολιτική ηρεμία και στη διαφάνεια. Διαφορετικά συνεχίζει το παιχνίδι συγκάλυψης».

Σε ερώτηση για το λογισμικό Predator και το αν θεωρεί ότι συνδέεται με την κυβέρνηση, είπε: «Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται πολύ το θεμα του Predator, κι αυτό γιατί θα τσαλακώσει πολύ την εικόνα του διεθνώς, αν υπάρξει οποιαδήποτε υπόνοια διασύνδεσης. Δεν μπορούν να δεχθούν οι Ευρωπαίοι ότι μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί από τον κ. Μητσοτάκη. Αν υπάρξει υπόνοια διασύνδεσης αυτό θα είναι το πολιτικό τέλος του κ. Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γι' αυτό η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να συμψηφίσει με τον ΣΥΡΙΖΑ τις παρακολουθήσεις. Ζητήσαμε να κληθούν στην Εξεταστική όλα τα πρόσωπα που έχουν αναδειχθεί μέσα από αυτήν την ιστορία και η ΝΔ το αρνήθηκε. Το link μου από το Predator ήταν ίδιο με αυτό του κ. Κουκάκη, επομένως το κέντρο είναι εδώ. Αυτά που λέω δεν είναι δικές μου θεωρίες συνωμοσίας, είναι πράγματα για τα οποία με ενημέρωσαν ειδικοί. Είναι πρωτεραιότητα και το Predator και η νομοθεσί που θα απαγορεύσει αυτά τα παράνομα λογισμικά. Γι' αυτό καλώ τη ΝΔ να αφήσει τα ναζάκια για να καλέσει όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα».

Στην ερώτηση με ποιο ποσοστό θα είναι ικανοποιημένο το κόμμα του και ο ίδιος στις επόμενες εκλογές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε: «Η παράταξή μας πέρασε δύσκολα τα τελευταία χρόνια γιατί επιφορτίστηκε με ένα μεγάλο βάρος της οικονομικής κρίσης. Αναλάβαμε ένα μεγάλο φορτίο. Το πληρώσαμε. Πιστεύω ότι αυτός ο αγώνας είναι χωρίς ταβάνι και μπορούμε να είμαστε ξανά νικητές. Χαίρομαι που βλέπω ότι στις δημοσκοπήσεις πάμε καλά. Δεν υπάρχει εφησυχασμός, υπάρχει αγώνας καθημερινός».

«Πρώτα να ξεκαθαριστεί το τοπίο και μετά εκλογές»

«Θέλω την ώρα που ο λαός πάει στην κάλπη να ξέρει όλη την αλήθεια. Δεν θα καλέσω κανένα βουλευτή σε αποστασία. Ό,τι κι αν κάνουν θα είμαστε συνεπείς απέναντι στον ελληνικό λαό. Έχουμε άλλες νοοτροπίες. Πρέπει και είναι ευθύνη του πρωθυπουργού να αναλάβει την πρωτοβουλία να ξεκαθαρίσει το πολιτικού τοπίου κι ας αφήσει τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά τους. Να πάμε σε εκλογές ομαλά με ήρεμο πολιτικό κλίμα. Υπάρχει μια ειδική κατάσταση και δεν θέλω να απαντήσω με σενάρια. Ο κ. Μητσοτάκης να άρει το απόρρητο. Να πάμε για εκλογές και να επιλέξει ο λαός», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Σε άλλη σχετική ερώτηση, είπε για το ίδιο θέμα: «Θα σας άρεσε αυτά τα χιλιάδες τρολς του διαδικτύου της ΝΔ να σας έχουν στοχοποιήσει; Με έχουν κάνει Ερντογανικό. Δεν ξέρω πώς κάποιοι μετράνε την αξιοπρέπεια. Να αποκαλυφθούν τα πάντα. Όταν ο λαός πάει στην κάλπη να ξέρει τι σημαίνει ΠΑΣΟΚ. Δεν ξέρω ούτε ολιγάρχες από τη Σαουδική Αραβία, ούτε έχω τραπεζώσει κανένα. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Η κ. Μπακογιάννη είπε ότι όποιος μιλήσει θα έχει 10 χρόνια φυλακή, αλλά είπε και ότι πρέπει να παρακολουθούνται και οι πολιτικοί που έχουν σχέσεις. Τότε θα έπρεπε να παρακολουθούν κι αυτούς. Πρέπει να πάμε σε εκλογές με καθαρό εκλογικό κλίμα. Να ξέρει ο λαός ποιος φταίει; Αν παρακολουθούσαν την κ. Σακελλαροπούλου, τον κ. Δένδια, τον κ. Σημίτη θα έλεγε τα ίδια ο κ. Μητσοτάκης. Η Δεξιά τρέφεται από τις συνωμοσίες».

Εκλογες και ενδεχόμενο συνεργασιών

Απαντώντας σε ερώτηση για τα σενάρια συνεργασιών ενόψει εκλογών: «Δεν ηγούμαι κόμματος σούπερ-μάρκετ. Έχουμε αρχές και ιδεολογία. Δεν μπορούμε να υπηρετούμε το οτιδήποτε με στόχο μια καρέκλα. Δεν θέλω να πιστεύω ότι μετά τις υποκλοπές, τα predator κλπ., θα δούμε και φαινόμενα αποστασιών. Ήδη υπάρχει η τερατογένεση των παρακολουθήσεων, ας μην δούμε και αυτή την τερατογένεση».

Σε άλλη σχετική ερώτηση, τόνισε: «Είναι προφανές ότι όλα θα διαμορφωθούν με την ψήφο του λαού. Θα επιλέξουμε με βάση τα ποσοστά. Αν πάρουμε ισχυρή εντολή θα βάλουμε άλλα πράγματα στο τραπέζι. Δεν θα επιλέξω εγώ ποιος θα είναι πρωθυπουργός. Ο λαός θα επιλέξει. Ας περιμένουμε. Κάνουμε τον αγώνα μας στο προσκήνιο, χωρίς παιχνίδια με την ολιγαρχία και τα media. Δεν θέλουμε καμία εξάρτηση. Δεν έχουμε δεσμεύσεις. Είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με ό,τι κρατά την Ελλάδα πίσω. Μην γράψει ή πει κάτι κάποιος, αμέσως να τον θεωρήσουμε αντίπαλο. Θέλουμε ανοιχτό διάλογο, όχι την προβοκάτσια. Δίνω μάχη στο προσκήνιο. Συμφωνίες στο παρασκήνιο με κανένα. Όλα στο φως της ημέρας και πάντα με προγραμματικούς όρους».

Ερωτηθείς για συνεργασία με ΝΔ χωρίς Μητσοτάκη, είπε: «Οι εξελίξεις είναι μπροστά μας. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί μέχρι το τέλος που θα γίνουν οι εκλογές. Θέλουμε να είμαστε συνεπείς σε ό,τι λέμε. Δεν θέλουμε επιτελικό κράτος με διαχειριστή το Μαξίμου. Θέλω φεύγοντας να πω ότι κάναμε 20-30 πράγματα για τη χώρα. Δεν θα συμμετάσχω σε ένα σύστημα εξουσίας που κάνει κακό στην κοινωνία. Μιλάμε για άλλες επιλογές. Μόνο με ισχυρή εντολή μπορούμε να απαντήσουμε στο δίλημμα δημοκρατική ανατροπή ή ανοχή στον καθεστωτισμό».

Ενεργειακή κρίση

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έκανε λόγο για στρατηγικά λάθος επιλογές: «Η χώρα θα μπορούσε να μην περάσει αυτά που περνάει σήμερα. Με επιλογή Τσίπρα και Μητσοτάκη κάνει απολιγνιτοποίηση, δεν έκανε απανθρωκοποίηση. Εμείς είπαμε από την αρχή για το πλαφόν στην λαϊκή, για την πραγματική φορολόγηση των υπερκερδών και βέβαια πολιτικές εξοικονόμησης. Δεν αρκεί το "Εξοικονομώ", εδώ θέλεις άμεσα αποτελέσματα» ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για μείωση των φόρων στα καύσιμα.

«Αργήσαμε πάρα πολύ», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης. «Μια επίσης επιδότηση που πρέπει να μεταρρυθμιστεί άμεσα είναι η επιδότηση στην κιλοβατόρα. Πρέπει να υπάρχει άλλη επιδότηση, ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει κάθε πολίτης και να αποκατασταθούν οι αδικίες».

Τουρκική ρητορική

Αναφερόμενος στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας είπε: «Παρακολουθώ πολλά χρόνια το τι συμβαίνει στα εσωτερικά της Τουρκίας. Η Τουρκία σε κάθε μέτωπο δημιουργεί εντάσεις. Τι πρέπει να κάνουμε; Το συζητάμε; Για μένα πρέπει η Ελλάδα να κινηθεί σε 2 κατευθύνσεις. Ειδικές σχέσεις και άμεσα εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από τα ευρωπαϊκά κράτη. Αυτά έπρεπε να είναι προτεραιότητα. Μιλάω για άρση της ομοφωνίας. Πρέπει πολλά πράγματα να ξαναμπούν στο τραπέζι. Να ξεκινήσει και πάλι η συζήτηση για το Κυπριακό. Πρέπει να είσαι πρωταγωνιστής και όχι να παρακολουθείς τη στρατηγική της Γερμανίας. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Υπάρχουν δυνάμεις στην Τουρκία που θέλουν αλλαγή. Δεν θέλουμε κανέναν εχθρό. Μετά τις εκλογές εύχομαι να υπάρχει μια άλλη κυβέρνηση που θα σεβαστεί την ευημερία μεταξύ των δύο χωρών. Το αξίζουν οι λαοί όλοι της περιοχής. Δεν γίνεται να κάνουμε κάθε χρόνο εξοπλιστικά. Πρέπει να συνετιστεί η Τουρκία».

Κληθείς να σχολιάσει τη φράση Πέτσα, «όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει», για την οποία ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ζήτησε συγγνώμη, είπε: «Οι δηλώσεις αυτού του τύπου δείχνουν το μέγεθος της αλαζονείας. Τις κάνουν άνθρωποι που δεν ξέρουν τι γίνεται δίπλα τους. Ήταν η πρώτη δήλωση; Ένας άλλος υπουργός είπε «σιγά μην ασχολούμαστε με τις υποκλοπές, θα πεινάσει ο κόσμος».

Αναφορικά με την οικονομία: «Δεν λέω ότι κοιτάω μακριά, βλέπω τι κοιτάω στις άλλες χώρες. Μπορούν άλλες χώρες, εμείς γιατί δεν μπορούμε; Ποιοι μας κρατάνε πίσω; Θέλουν να κρατάνε πράσινο προφίλ και παρέδιδε την πατρίδα στα λόμπι. Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα. Βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και αντιμετώπιση του δημογραφικού. Έχει τη δυνατότητα η χώρα μας να προχωρήσει προς την Ανάπτυξη. Και τα επιδόματα και οι απαλλαγές ναι είναι δίκαιες και όχι οριζόντιες».

Φοιτητές και δανειολήπτες

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την φοιτητική εστία, είπε: «Έπρεπε ο κ. Μητσοτάκης αυτό που έκαναν στην Πορτογαλία και στην Ισπανία. Πάνε οι γονείς να γράψουν τα παιδιά τους στα πανεπιστήμια και φεύγουν απελπισμένοι. Υπονομεύουμε την παιδεία. Του λέμε «δεν μπορείς να πας εκεί λόγω των ενοικίων». Τώρα είδε το πρόβλημα ο κ. Μητσοτάκης; Τα μέτρα που λένε μήπως τα παίρνουν για να βολέψου συμφέροντα; Λέμε εστίες στα πανεπιστήμια και πλαίσιο σοβαρό στις ενοικιάσεις. Ό,τι έγινε στην Ισπανία και την Πορτογαλία».

Για τα «κόκκινα δάνεια» υπογράμμισε πως: «Πρέπει να υπάρχει δεύτερη ευκαιρία σε όσους απλά δεν άντεξαν. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός απέτυχε παταγωδώς. Λέμε για το ιδιωτικό χρέος, 120 δόσεις, να επικαιροποιηθεί ο νόμος του 2010 για την πρώτη κατοικία, να υπάρξει ένα πλαίσιο διαφάνειας για τις διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες διαχείρισης και φυσικά αναστολή των πλειστηριασμών για τους αδύναμους. Πρέπει να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία που να επιτρέπει στους δανειολήπτες να διαχειριστούν το δάνειό τους. Υπάρχει τεράστια κοινωνική αδικία. Δεν πρέπει τα funds να εκβιάζουν τους πολίτες».

Μιλώντας για το μεταναστευτικό, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Γίνεται ένα παιχνίδι, με την εργαλειοποίηση του ζητήματος εκ μέρους της Τουρκίας. Δεν μπορεί να μην υπάρχει ευρωπαϊκή πολιτική για το ζήτημα, ανάλογα με το ΑΕΠ και τις ανάγκες κάθε χώρας. Τι έχουμε κάνει; Έχουμε κινηθεί διπλωματική για να κάμψουμε τις αντιστάσεις και να πάμε σε μια ολοκληρωμένη λύση; Θέλει μια πολιτική διαφορετική και εθνικά και ευρωπαϊκά. Διαφωνώ με την πολιτική των ανοιχτών συνόρων. Υπάρχουν σύνορα, αλλά διαφωνώ και με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ισχυρή πίεση για να αναθεωρηθεί η πολιτική της Ευρώπης. Όχι μόνο να παίρνουμε χρήματα, αλλά και νομοθετικό πλαίσιο».

Δείτε live τη συνέντευξη Τύπου του Νίκου Ανδρουλάκη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ