ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Θα συνεργαστούμε με πρόσωπα, όχι μόνο από ένα κόμμα

Οικονόμου: Θα συνεργαστούμε με πρόσωπα, όχι μόνο από ένα κόμμα
© Intime p.a. (Φωτογραφία αρχείου)

Τους πολιτικούς συντάκτες ενημέρωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας. 

Ο κ. Οικονόμου ξεκίνησε λέγοντας πως ο πρωθυπουργός παρουσίασε τον χάρτη που θα επιτρέψει στον λαό να βαδίσει με ασφάλεια και σιγουριά στον τυφώνα των διεθνών κρίσεων που δοκιμάζουν την Ευρώπη. Οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι αλλά καταφέραμε να αποκρούσουμε ένα μεγάλο μέρος της ακρίβειας στηρίζοντας την κοινωνία με ένα από τα τρία μεγαλύτερα προγράμματα απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια στην Ευρώπη».

Συνέχισε λέγοντας πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση θα τεθούν σε ισχύ σύντομα «ώστε να μπορούν οι πολίτες να κάνουν τον προγραμματισμό της ζωής τους για το επόμενο δύσκολο διάστημα».

«Στην παρούσα κατάσταση, βλέποντας την συμπεριφορά της αντιπολίτευσης, είναι προφανές πως για την κυβέρνηση υπάρχει ένας δρόμος: να αποτελέσει το θεματοφύλακα της σταθερότητας», επισήμανε.

«Θα συνεργαστούμε με πρόσωπα, όχι μόνο από ένα κόμμα»

Σε ερώτηση του Newsbomb.gr, που διατυπώθηκε ως: «Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη συνέντευξη Τύπου πριν από λίγο είπε: Δεν απαγορεύεται να γίνει Πρωθυπουργός αυτός του πρώτου κόμματος. Εμείς δεν θα τον κάνουμε ειδικά αν μειωθεί το ποσοστό του και αποδοκιμαστεί. Δεν θα τους βάλουμε από το παράθυρο. Αν το ποσοστό μας είναι μεγάλο θα μπουν και θέματα που θα αφορούν τα πρόσωπα, το λέω ξεκάθαρα. Μη φοβάστε τη λαϊκή ετυμηγορία. Τι απαντάτε σε αυτό;», ο κ. Οικόμου απάντησε:

«Πρωθυπουργούς κάνει ο λαός, ο Ανδρουλάκης έχει εμμονή να αποφεύγει τα μεγάλα και σημαντικά που απασχολούν τον λαό, ενώ έχει αυξήσει τις εμφανίσεις του για το θέμα των παρακολουθήσεων, θέμα που τον έχει φέρει πιο κοντά με τον Τσίπρα. Να αρχίσει να λέει και αυτά που θα κάνει, όχι μόνο ότι δεν θα κάνει. Εμείς είμαστε προσηλωμένοι σε αυτά που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, θα διεκδικήσουμε ισχυρή εντολή για αυτοδύναμη κυβέρνηση, όχι κατά ανάγκη με πρόσωπα από ένα μόνο κόμμα. Αυτό είναι το μοντέλο διακυβέρνησης που έχουμε ακολουθήσει αυτά τα χρόνια».

Για την διαμαρτυρία του Νίκου Ανδρουλάκη στη συνέντευξή Τύπου της ΔΕΘ πως δεν πήγαν πολιτικά πρόσωπα στην Εξεταστική Επιτροπή γιατί δεν έγινε αποδεκτό το αίτημα, και στην ερώτηση εάν θα πήγανε ο κ. Μητσοτάκης στην Ευρωβουλή εάν τον καλέσει απάντησε:

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει μιλήσει αναλυτικά για το θέμα της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη και στο ελληνικό κοινοβούλιο και η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή συμβάλλει με όλους τους τρόπους στο να γίνουν όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που ορίζει ο κανονισμός της Βουλής για να αποσαφηνιστεί η υπόθεση αυτή και οι παθογένειες. Η πολιτεία είναι πάντα διαθέσιμη να συνεργαστεί για να μην μείνει καμία σκιά».

«Στηρίζουμε έμπρακτα την κοινωνία»

«Για να αντέξουμε και να ξεφύγουμε από τον στρόβιλο των κρίσεων χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση και θα μείνουμε προσηλωμένοι σε αυτά», είπε μεταξύ άλλων.

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ασκεί κοινωνική πολιτική στην πράξη, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αναφέρθηκε στους συνταξιούχους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Αναφορά έκανε στο επίδομα μητρότητας και την κατάργηση της εισφοράς 1% για τους δημοσίους υπάλληλους και πρόσθεσε ότι θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο το οποίο θα μπει σύντομα σε διαβούλευση.

Τα πέντε σημαντικότερα μέτρα:

  • Αυξήσεις άνω του 6% στις κύριες συντάξεις
  • Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης
  • Εφάπαξ ενίσχυση 250 ευρώ τον Δεκέμβριο με διεύρυνση των ωφελούμενων συνταξιούχων
  • Επέκταση του επιδόματος μητρότητας από την ΔΥΠΑ
  • Κατάργηση της εισφοράς 1% υπέρ του ταμείου πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων

Ο κ. Οικονόμου επισήμανε πως η κυβέρνηση δίνει μεγάλη έμφαση στην ενίσχυση της απασχόλησης και έτσι προγραμματίζονται 6 προγράμματα ύψους 516 εκατομμυρίων ευρώ και αφορούν σε 500.000 δικαιούχους.

Στη συνέχεια, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Για την υπόθεση της παρακολούθηση του Στέργιου Πιτσιόρλα, ανέφερε πως:

«Για άλλα πήγαινε η Εξεταστική, και άλλα βγαίνουν στην επιφάνεια. Αναδεικνύεται η υποκρίσια του Αλέξη Τσίπρα. Αποδεικνύεται ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε πολιτικά πρόσωπα επί ΣΥΡΙΖΑ. Ο κύριος Πιτσιόρλας δεν είχε ιδέα ότι παρακολουθούταν. Υπήρχε συνεχής ενημέρωση του διοικητή της ΕΥΠ προς τον κύριο Τσίπρα, αναμένουμε να δούμε κι άλλες πτυχές της υπόθεσης».

Ερωτώμενος για τις πληροφορίες περί ρωσικής «επίθεσης» στις εκλογές, απάντησε πως:

«Υπάρχει πληροφορία πως υπήρξε απόπειρα επιρροής σε 24 χώρες με γενναία χρηματοδότηση σε κόμματα. Στη χώρα μας έχουμε τη δίωξη από την πλευρά της αμερικανικής δικαιοσύνης Ρώσου ολιγάρχη ο οποίος επιχείρησε να στήσει τηλεπτικό δίκτυο ρωσικών ΜΜΕ στην Ελλάδα με 10 εκατ. ευρώ. Περιμένουμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη της υπόθεσης. Η χώρα είναι θωρακισμένη απέναντι σε τέτοιες ενδεχόμενες απειλές».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην πρόταση του ΔΝΤ να μην επιδοτούνται οι λογαριασμοί της ενέργειας ώστε να υπάρχει κίνητρο μείωσης της κατανάλωσης, απάντησε:

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την κοινωνία για την ενεργειακή ακρίβεια με οριζόντια μέτρα. Θα τεθούν και κίνητρα για την εξοικονόμηση, όπως πολιτικές επιβράβευσης για όσους πετυχαίνουν κάποιους στόχους».

Συνέχισε λέγοντας πως «πολλές από τις προτάσεις της Κομισιόν είναι ελληνικές προτάσεις, όπως το πλαφόν στην τιμή. Προφανώς στηρίζουμε αυτές τις προτάσεις. Δεν συζητάμε για μέτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα για ιδιώτες».

Τέλος για το επίδομα θέρμανσης και το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα ενίσχυση, απάντησε:

«Έχουν ανακοινωθεί οι όροι και προϋποθέσεις για το επίδομα θέρμανσης. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν και επιπλέον μέτρα όσον αφορά το φυσικό αέριο. Κάθε καινούρια δυνατότητα που υπάρχει έρχεται να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ