ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργείο Άμυνας: Η Ελλάδα στέλνει 40 τεθωρακισμένα στην Ουκρανία - Θα αντικατασταθούν με γερμανικά

Υπουργείο Άμυνας: Η Ελλάδα στέλνει 40 τεθωρακισμένα στην Ουκρανία - Θα αντικατασταθούν με γερμανικά
Γερμανικό όχημα μάχης πεζικού Marder με τα οποία θα αντικαστασταθούν τα BMP-1 που στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία AP Photo / Michael Sohn

Στην παραχώρηση 40 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης BMP-1 από την Ελλάδα στην Ουκρανία συμφώνησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Γερμανίδα ομόλογός του Κριστίνε Λάμπρεχτ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τα οχήματα συμφωνήθηκε να αντικατασταθούν από 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder, που θα παραχωρηθούν από τη Γερμανία στην Ελλάδα.

Η συμφωνία έρχεται ως συνέχεια της απόφασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του καγκελάριου Όλαφ Σολτς για στήριξη της άμυνας της Ουκρανίας, ενάντια στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας.

Τον περασμένο Μάϊο, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια συνεργασία ανάλογη με αυτήν της Γερμανίας με την Τσεχία, στο πλαίσιο της οποίας η τελευταία παραδίδει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα από το απόθεμα του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, τα οποία κατόπιν αντικαθίστανται με αντίστοιχα γερμανικά εξοπλιστικά συστήματα.

«Σήμερα μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό για μία παρόμοια συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία διαθέτει τέτοια συστήματα και θα την προμηθεύσουμε με γερμανικά άρματα μάχης», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ