ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλεύρης για προσωπικό γιατρό: Τις επόμενες εβδομάδες θα μπουν και άλλοι γιατροί στο σύστημα

Πλεύρης για προσωπικό γιατρό: Τις επόμενες εβδομάδες θα μπουν και άλλοι γιατροί στο σύστημα
«Προσεγγίζουμε τα 3,5 εκατ. πολίτες εγγεγραμμένους στον προσωπικό γιατρό, ενώ είναι 3.300 οι γιατροί» δήλωσε ο υπουργός Υγείας ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/INTIME (Φωτογραφία αρχείου)

Για το θεσμό του προσωπικού γιατρού μίλησε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αναφέροντας πως τις επόμενες εβδομάδες θα μπουν και άλλοι γιατροί στο σύστημα.

Όπως είπε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ, τα κίνητρα θα εφαρμοστούν με τα μπόνους που υπάρχουν ενώ τα αντικίνητρα της αυξημένης συμμετοχής θα εφαρμοστούν μόνο όπου υπάρχει πλήρης επάρκεια γιατρών.

«Προσεγγίζουμε τα 3,5 εκατ. πολίτες εγγεγραμμένους στον προσωπικό γιατρό, ενώ είναι 3.300 οι γιατροί. Υπάρχει συμμετοχή ιδιωτών γιατρών, έχει φτάσει τα 30%. 4.000 ιδιώτες γιατροί μπορούν να μπουν στο σύστημα, έχουν μπει 1.200 γιατροί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε παράλληλα πως την επόμενη εβδομάδα το πρόγραμμα πάει στη δεύτερη φάση και ανοίγουν οι ειδικότητες.

«Παθολογικές ειδικότητες, καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι έχουν δυνατότητα να μπουν κι αυτοί στον προσωπικό γιατρό» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο κ. Πλεύρης παραδέχτηκε πως υπάρχει δυσκολία να βρει κάποιος γιατρό στην Αθήνα, καθώς υπάρχουν ακόμη 500.000 κενές θέσεις ενώ παράλληλα υπάρχουν και κενές θέσεις σε ορισμένα σημεία νησιών.

«Δεν υπάρχει θέμα να εφαρμοστούν κυρώσεις σε αυτές τις περιοχές» ξεκαθάρισε, και συνέχισε:

«Γιατροί θα μπαίνουν συνεχώς στο σύστημα, δεν θα εφαρμοστεί η αύξηση της συμμετοχής μέχρι να υπάρχει επάρκεια γιατρών σε όλα τα σημεία».

Υπενθυμίζεται πως το σύστημα των ραντεβού για τον προσωπικό γιατρό τίθεται σε λειτουργία από την 1η Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ο Θάνος Πλεύρης προανήγγειλε και την κατάργηση του προστίμου της ΑΑΔΕ για τους μη εμβολιασμένους άνω των 60, λέγοντας ότι πια δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν.

«Κοιτάμε συνολικά το θέμα των προστίμων… Σίγουρα για όσους έχουν εμβολιαστεί θα διαγράφουν τα πρόστιμα. Τα πρόστιμα ήταν ένας θεσμός που πέτυχε, και δεν υπάρχει λόγος πια να υπάρχει, θα δούμε το θέμα των προστίμων συνολικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Κλείνοντας, ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι θα ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των επικουρικών γιατρών, ενώ θα έχουν και αυξημένη μοριοδότηση, ώστε να διεκδικήσουν μόνιμες θέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ