ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγρια κόντρα Θεοδωρικάκου-Σκουρλέτη για τα επεισόδια στο ΑΠΘ

Άγρια κόντρα Θεοδωρικάκου-Σκουρλέτη για τα επεισόδια στο ΑΠΘ
«Εμάς μας ενδιαφέρει η ασφάλεια στο πανεπιστήμιο», ανέφερε ο Τάκης Θεοδωρικάκος ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME

Σφοδρή αντιπαράθεση για τα επεισόδια στο ΑΠΘ είχαν στη Βουλή Τάκης Θεοδωρικάκος και Πάνος Σκουρλέτης.

«Θέλετε ένα πανεπιστήμιο μπάχαλο και νοιάζεστε να το κάνετε μπάχαλο», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησής του για την ενδοοικογενειακή βία, στα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη, χαρακτηρίζοντας την πολιτική της κυβέρνησης «δημόσιο κίνδυνο». Κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να «χτυπάει τα παιδιά και να πυροδοτεί ένταση για να σπάσει την απομόνωση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση».

«Εμάς μας ενδιαφέρει η ασφάλεια στο πανεπιστήμιο», ανέφερε ο Τάκης Θεοδωρικάκος και αναφέρθηκε στον προπηλακισμό του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου, λέγοντας ότι ήταν «ντροπή». Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στην υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο, επικρίνοντας με δριμύτητα τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του. «Ήρθατε να μας κάνετε μαθήματα παροξυσμού... Πετάξατε διάφορες παρόλες για τους 38 μετανάστες στον Έβρο και δεν έχετε τσίπα να πείτε μια συγγνώμη για τα χοντροκομμένα ψέματα, ότι δήθεν η νησίδα ήταν ελληνικό έδαφος, περίπου ότι εκχωρούμε στην Τουρκία, ότι είμαστε προδότες και ότι σκοτώσαμε ένα παιδί που δεν έχει αποδειχθεί ότι συνέβη», είπε και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι έχει πιει το αμίλητο νερό αποφεύγοντας να πει το παραμικρό για την εργαλειοποίηση από την Τουρκία των ανθρώπων αυτών.

Επί της ουσίας της επίκαιρης ερώτησης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε λόγο για αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το 2019 η ΕΛΑΣ χειρίστηκε 5.221 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, το 2020 καταγράφηκαν 5.413 περιστατικά, το 2021 8.776 περιστατικά, ενώ μέχρι τον Ιούλιο του 2022 οι υποθέσεις έφθασαν τις 6.204, ενώ σε ό,τι αφορά στα περιστατικά γυναικοκτονιών το 2020 ήταν 4, το 2021 ανέβηκαν στις 15 και μέχρι τον 15Αυγουστο του 2022 σημειώθηκαν 8 γυναικοκτονίες.

Αναφέρθηκε στους τρεις άξονες στους οποίους κινείται η ΕΛΑΣ για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο: πρόληψη, προστασία των θυμάτων και διερεύνηση κάθε αξιόποινης πράξης.

Ειδικότερα:

  • Από τον Οκτώβριο του 2021 λειτουργούν 6 Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας. Στην Ομόνοια, τον Πειραιά, το Περιστέρι, την Αγία Παρασκευή, τον Άλιμο και τη Θεσσαλονίκη με συνολική δύναμη 81 στελεχών της ΕΛ.ΑΣ..
  • Ιδρύονται ακόμη 12 Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας, σε πόλεις που επιλέχθηκαν με βάση τον πληθυσμό τους, αλλά και τα στατιστικά στοιχεία περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας: Στην Καλλιθέα, τις Αχαρνές, τη Λάρισα, τους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, το Ηράκλειο Κρήτης, τα Χανιά, την Πάτρα, τον Βόλο, την Χαλκίδα, τα Ιωάννινα, το Αγρίνιο και τις Σέρρες. Το κάθε γραφείο, που θα αρχίσει να λειτουργεί από τα μέσα Οκτωβρίου, θα έχει από 10 έως 15 στελέχη..

Σημειώνεται ότι από την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους έως και τις 31 Ιουλίου, τα 6 πρώτα γραφεία στα οποία αναφέρθηκα έχουν χειριστεί περισσότερες από 2.000 υποθέσεις, σημείωσε.

Το Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στην επιτελική δομή της ΕΛΑΣ στελεχώνεται από αστυνομικούς, κατά προτίμηση κατόχους πτυχίων και μεταπτυχιακών τίτλων Νομικών, Κοινωνικών ή Ανθρωπιστικών σπουδών.

  • Ειδικότερα, για το αστυνομικό προσωπικό που στελεχώνει τα επιχειρησιακά γραφεία της Αττικής, δέκα αστυνομικοί είναι κάτοχοι πτυχίων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, εκ των οποίων οι δύο είναι κάτοχοι πτυχίων Ψυχολογίας και ένας κοινωνιολογίας.
  • Από το αστυνομικό προσωπικό που στελεχώνει το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Α.Τ. Λευκού Πύργου, το ένα είναι κάτοχος πτυχίου Ψυχολογίας.

Αναφορικά με το προσωπικό που θα στελεχώσει τα νέα Γραφεία, 19 αστυνομικοί είναι κάτοχοι πτυχίων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι κάτοχοι πτυχίων Παιδαγωγικών Σχολών και δύο ψυχολογίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ώστε να τεθεί σε λειτουργία το εργαλείο «panicbutton».

Το εν λόγω εργαλείο πρόκειται να λειτουργεί ως «κομβίο έκτακτης ανάγκης» και θα αξιοποιείται από γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας, που βρίσκονται σε κίνδυνο και, εξαιτίας αυτής της κατάστασης κινδύνου, δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω τηλεφωνικής κλήσης ή αποστολής γραπτού μηνύματος (SMS). Το εργαλείο προγραμματίζεται να τεθεί σε πιλοτική λειτουργία, για τις περιοχές αρμοδιότητας των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης. Παραμένει, ενεργή η γραμμή «15900», σε 24ωρη βάση, κάθε μέρα του χρόνου για όσους αναζητούν βοήθεια.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη άνοιξε την τοποθέτησή του, καταδικάζοντας ην χθεσινή επίθεση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Σίδνο, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να καταδικάσει αντίστοιχες επιθέσεις, όπως αυτή που έλαβε χώρα πρόσφατα στο γραφείο του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ