ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση περιμένει αλλαγή σελίδας μετά από το Eurogroup της Τρίτης

Η κυβέρνηση περιμένει αλλαγή σελίδας μετά από το Eurogroup της Τρίτης
Ο Αλέξης Τσίπρας στην τελετή εγκαινίων κατασκευής του αγωγού, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 17 Μαΐου 2016 MOTIONTEAM/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Φυγή προς τα μπρος. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει ο Αλέξης Τσίπρας για την κυβέρνησή του, περιμένοντας από το Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης να σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας για την χώρα με το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει την ευκαιρία που της δίνεται, εφόσον περάσει τον κάβο της Τρίτης (κάτι που σημαίνει ότι θα ψηφιστούν και τα μέτρα την Κυριακή), να διαμορφώσει μία νέα ατζέντα με επίκεντρο την ανασυγκρότηση της οικονομίας και την ανάπτυξη.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συγκροτήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, και ένα κυβερνητικό συμβούλιο που θα ασχολείται αποκλειστικά με τον τομέα των επενδύσεων, στο οποίο εκ των πραγμάτων θα συμμετάσχουν όσοι υπουργοί εμπλέκονται με τα ενεργειακά, αναπτυξιακά θέματα και θέματα υποδομών.

Μεσούσης της εβδομάδας, η κυβερνητική εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι δεν είναι στις άμεσες προθέσεις του πρωθυπουργού οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Κι αυτό διότι ο πρωθυπουργός –σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου– πιστεύει ότι πρέπει άμεσα να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο, να προωθηθούν στη Βουλή όλα τα νομοσχέδια που εκκρεμούν στα υπουργικά συρτάρια και φυσικά να δοθεί η ευκαιρία στο υπάρχον σχήμα να δείξει τις ικανότητές του και την αποτελεσματικότητά του χωρίς την πίεση που δημιουργούσε μέχρι τώρα ο σταθερός έλεγχος της τρόικας.

Οι επόμενες κινήσεις

Για το Μαξίμου κάποια στιγμή θα πρέπει να ανοίξει και το θέμα του εκλογικού νόμου και φυσικά και το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης. Μάλιστα κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν πως ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση για τα θεσμικά αυτά ζητήματα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Προσώρας όμως, το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου βρίσκεται στο στάδιο της διερεύνησης, καθώς επιθυμία του πρωθυπουργού είναι να μην ανοίξει το συγκεκριμένο ζήτημα, προτού ξεκαθαρίσει ο χρόνος του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα –κι αυτό έχει πει στους συνεργάτες του– είναι το 2ο τακτικό συνέδριο του κόμματος να γίνει τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου. Ο πρωθυπουργός θέλει την διεύρυνση του κόμματος, το άνοιγμά του σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες και την ισχυροποίησή του με μαζικές εγγραφές μελών στις οργανώσεις του κόμματος που αποδυναμώθηκαν πέρυσι με την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας, της μετέπειτα ΛΑΕ. Η πραγματοποίηση, ωστόσο, του συνεδρίου θα πρέπει να συμφωνηθεί με όλες τις επιμέρους τάσεις της Κουμουνδούρου, που μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν δείχνουν να ενθουσιάζονται με την διεξαγωγή του συνεδρίου μέσα στο κατακαλόκαιρο και θα προτιμούσαν να πραγματοποιηθεί το ερχόμενο φθινόπωρο μετά τα μπάνια του λαού.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν οπωσδήποτε μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης σε συνεννόηση του Αλέξη Τσίπρα με τα συλλογικά όργανα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ