ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ράμμος: Η καταστροφή του αρχείου Ανδρουλάκη έγινε την ημέρα της καταγγελίας

Ράμμος: Η καταστροφή του αρχείου Ανδρουλάκη έγινε την ημέρα της καταγγελίας
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ράμμος χαρακτήρισε την υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη ως τη μεγαλύτερη επέμβαση σε ιδιωτικό βίο και διαμήνυσε ότι θα δώσει συνέχεια και δεν θα σταματήσει INTIME

Στην καταγγελία ότι η καταστροφή του αρχείου επισύνδεσης του Νίκου Ανδρουλάκη έγινε μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης παρακολούθησης του φέρεται να προέβη στην εξεταστική επιτροπή ο επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστος Ράμμος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ράμμος χαρακτήρισε την υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη ως τη μεγαλύτερη επέμβαση σε ιδιωτικό βίο και διαμήνυσε ότι θα δώσει συνέχεια και δεν θα σταματήσει.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ φέρεται να ανέφερε πως ενημερώθηκε στις 5 Μαΐου 2022 πως μπορεί να παραστεί στην καταστροφή αρχείων της ΕΥΠ. Επίσης ο κ. Ράμμος φέρεται να υποστήριξε πως στους δειγματοληπτικούς ελέγχους στην ΕΥΠ, δεν διαπιστώθηκε τίποτα στραβό στις επισυνδέσεις. Υπήρξε ενημέρωση από την ΕΥΠ αν ήθελαν να παραστεί η ΑΔΑΕ στις καταστροφές αρχείων και φέρεται να απάντησε ότι δεν χρειαζόταν, καθώς δεν αμφισβητούσαν τη διαδικασία. Επίσης για τους έγχαρτους φακέλους της υπόθεσης επιβεβαίωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως δεν υπάρχει κανονισμός ή διαδικασία για τις καταστροφές και δεν υπάρχει πλαίσιο. Φέρεται να συμπλήρωσε πως η διαδικασία του νόμου ακολουθήθηκε και στην υπόθεση Κουκάκη.

Όπως φέρεται να ειπώθηκε, η καταστροφή του μηχανήματος παρακολούθησης έγινε στις 29 Ιουλίου 2022, την ημέρα που ο παραιτηθείς διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων και ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος, παρουσία των κ.κ. Γεραπετρίτη και Πιερρακάκη ενημέρωναν την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση Ανδρουλάκη.

Κατά άλλες πληροφορίες, ο κ. Ράμμος άφησε αιχμές κατά του νυν διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη και την εισαγγελέα που εποπτεύει την Υπηρεσία Βασιλική Βλάχου. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πληροφορίες, η αρχική απάντηση του κ. Δεμίρη στο αίτημα πρόσβασης του φακέλου ήταν ότι δεν ξέρει αν υπάρχει, ήξερε μόνον ένα έγγραφο του κ. Κοντολέοντος και της κ. Βλάχου προς τον πάροχο για πιστοποίηση αριθμού.

Επέμεινε η ΑΔΑΕ, φέρεται να είπε, και ζήτησαν να έρθουν οι υποδιοικητές. Σε νέο έλεγχο μετά δύο τρεις μέρες, τους δόθηκε από ΕΥΠ έγγραφη δήλωση Δεμίρη ότι η διαδικασία της άρσης του απορρήτου κινήθηκε νόμιμα. Στη συνέχεια επικαλέσθηκε απόρρητο και καθήκον εχεμύθειας για να μην δώσει άλλες απαντήσεις. Το χαρακτήρισε «υπεκφυγή» και «άρνηση συνεργασίας». Απάντησε στην ΕΥΠ ότι δεν μπορεί να αντιτάσσεται απόρρητο στην Αρχή που έχει από το Σύνταγμα την ελεγκτική αρμοδιότητα σε αυτή. Η Βλάχου είπε ότι η κρίση της είναι ανέλεγκτη -κάτι που ο ίδιος θεωρεί λάθος- και ότι δεν μπορεί να δείξει στοιχεία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, γενικά υπήρχε άρνηση συνεργασίας από Βλάχου και ΕΥΠ με "υπεκφυγές", "για να ξεγλυστρήσουν". Πουθενά δεν υπήρχε αιτιολογία για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, μόνον στο μυαλό της Εισαγγελέως. Δεν επιτρέπεται σε ένα κράτος δικαίου η αδιαφάνεια, κατέληξε, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Ο Χρήστος Ράμμος κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή τα πρακτικά ελέγχου στην ΕΥΠ με ημερομηνίες 5/5/22 και 6-7-13/9/22 που ο κ. Δεμίρης αρνήθηκε να καταθέσει ως απόρρητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ