ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρήστος Ράμμος - ΑΔΑΕ: Δεν γνωρίζω ειλικρινά αν έχει καταστραφεί ο φάκελος Ανδρουλάκη

Χρήστος Ράμμος - ΑΔΑΕ: Δεν γνωρίζω ειλικρινά αν έχει καταστραφεί ο φάκελος Ανδρουλάκη
Φέρεται να είπε πως δεν έχουν βρει τίποτα μέχρι στιγμής για τις καταγγελίες των 6 πολιτικών προσώπων που έχουν προβεί σε καταγγελίες, ούτε για νόμιμες επισυνδέσεις, ούτε για το predator ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Στροφή 180 μοιρών φέρεται να έκανε ο επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστος Ράμμος στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Μετά τις «φωτιές» που άναψε με τη χθεσινή του κατάθεση, καθώς κατέθεσε σύμφωνα με πληροφορίες ότι η καταστροφή του αρχείου της επισύνδεσης του Νίκου Ανδρουλάκη έγινε μετά την αποκάλυψη από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ της υπόθεσης, σήμερα φέρεται να απάντησε πως δεν μπορεί ειλικρινά να γνωρίζει αν έχει καταστραφεί ο φάκελος Ανδρουλάκη και πως δεν έχει γίνει καταγγελία στην ΑΔΑΕ για την Intellexa ή για άλλη εταιρία.

Παράλληλα, φέρεται να είπε πως δεν έχουν βρει τίποτα μέχρι στιγμής για τις καταγγελίες των 6 πολιτικών προσώπων που έχουν προβεί σε καταγγελίες, ούτε για νόμιμες επισυνδέσεις, ούτε για το predator και μένει μόνο - διαδικαστικά - ο έλεγχος της υπόθεσης του Κυριάκου Βελόπουλου.

Επίσης, ο κ. Ράμμος φέρεται ακόμη να κατέθεσε πως αν ζητηθεί από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να πουν αν έχουν γίνει επισυνδεσεις τα τελευταία χρόνια, είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν, καθώς δεν έχουν απόρρητο και υποχρεούνται να τηρούν τα στοιχεία δια παντός. Σύμφωνα με πληροφορίες είπε ακόμη πως τον Νίκο Ανδρουλάκη η ΕΥΠ θα ενημέρωνε μόνο «επί όσων επιτρέπεται να τον ενημερώσει», άρα -κατά την άποψη που φέρεται να εξέφρασε, όχι για όλα, ενώ μέλος της ΑΔΑΕ ζήτησε να ελεγχθεί το κινητό του για το ενδεχόμενο παρακολούθησης. Παράλληλα, φέρεται να ανέφερε πως η εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου που εποπτεύει την ΕΥΠ έχει πει ότι η κρίση της είναι ανέλεγκτη από τους πάντες, ενώ μόνον ο διοικητής επί των ημερών του οποίου έγιναν επισυνδέσεις, μπορεί να γνωρίζει γι αυτές και ο δεύτερος εισαγγελέας με βάση τη νέα π.ν.π. δεν μπορεί να ενημερώνεται για την αιτιολογία και τους λόγους μιας επισύνδεσης.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Χρήστος Ράμμος κατέθεσε πως το Σύνταγμα και οι νόμοι επιβάλλουν καταγεγραμμένη την αιτιολογία για την άρση απορρήτου και πως δεν είδε ούτε φάκελο Ανδρουλάκη ούτε υπογραφές στελεχών της ΕΥΠ, καθώς και ότι δεν μπορεί να γίνει ουσιαστικός έλεγχος νομιμότητας. Σχετικά με το αίτημα προς τη wind για ταυτοποίηση του τηλεφώνου φέρεται να κατέθεσε ότι η κ. Βλάχου είπε ότι δεν το είχε υπογράψει ενώ υπάρχει θεώρηση της υπογραφής από αστυνομικό αποσπασμένη στην ΕΥΠ και συμπλήρωσε σύμφωνα με πληροφορίες πως ή η αστυνομικός βεβαίωσε ψευδώς ότι είναι η υπογραφή της κ. Βλάχου στο αίτημα αυτό ή η κ. Βλάχου ψεύδεται, κι είναι προς διερεύνηση. Επίσης, φέρεται να πρόσθεσε πως για την καταστροφή του αρχείου που έγινε στις 29/7 έμαθε από τον έλεγχο του Σεπτεμβρίου, καθώς δεν είχε προηγούμενη ενημέρωση. Τον ίδιο, σύμφωνα με πληροφορίες τον παραξενεύει η σύμπτωση ημερομηνίας καταστροφής και της αναφοράς του κ. Ανδρουλάκη, ενώ φέρεται να είπε ότι στον εκ του Συντάγματος ελεγκτή δεν μπορείς να επικαλείται απόρρητο.

Φέρεται ακόμη να είναι ότι είναι ευνουχισμένος ο έλεγχος που κάνουμε, φαινομενικά υφίσταται αλλά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί και ότι η ΕΥΠ δεν ικανοποίησε το αίτημα μας για έλεγχο, υπήρχε άρνηση συνεργασίας. Αφήνοντας αιχμές, είπε σύμφωνα με πληροφορίες ότι έχουμε πέσει σε τοίχο σιωπής, καθώς και ότι συνεχίζεται ο έλεγχος για το predator με τον ίδιο να κάνει ότι μπορεί για να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με ένταση επί διαδικαστικών θεμάτων, καθώς η νόμιμη εκπρόσωπος της Intellexa που έχει κληθεί να καταθέσει τις επόμενες ημέρες βρίσκεται στο εξωτερικό, όπου διατηρεί τη μόνιμη κατοικία της.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζήτησε να γίνει με τηλεσύνδεση η εξέταση της, πρόταση που απέρριψε η ΝΔ. Για οργανωμένη συγκάλυψη κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που σημειώνει ότι τους δίνει το δικαίωμα να υποθέσουν ότι η ΝΔ είναι σε συνεννόηση με την Intellexa και τη ΝΔ να απαντά, καταλογίζοντας καταγγελίες φθηνού εντυπωσιασμού εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ.

Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε χθες αναφορικά με διαρροή που ήθελε τον βουλευτή της ΝΔ Λάζαρο Τσαβδαρίδη να έχει καταθέσει απόρρητο, παραποιημένο έγγραφο, ο κ. Τζαβδαρίδης αντέδρασε έντονα, καταθέτοντας ένσταση για το σχετικό δημοσίευμα της κομματικής εφημερίδας "Αυγή". Σύμφωνα με πληροφορίες οι συμμετέχοντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχθηκαν το ψευδές του δημοσιεύματος ως προς την κατάθεση του δήθεν πλαστού εγγράφου και οποιοδήποτε άλλου εγγράφου εκ μέρους του κ. Τσαβδαρίδη.

Ο βουλευτής ο οποίος όπως επισημαίνεται από την πλειοψηφία, ουδέποτε κατέθεσε (πολύ περισσότερο αλλοίωσε) κάποιο έγγραφο, απαίτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση, με τους βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναδιπλώνονται και να δηλώνουν ότι πράγματι ο εισηγητής της ΝΔ ουδέποτε κατέθεσε ή επικαλέστηκε στην επιτροπή οποιοδήποτε έγγραφο, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Χρήστος Ράμμος.

Ο εισηγητής της ΝΔ Λάζαρος Τσαβδαρίδης θα προχωρήσει σε μηνυτήρια αναφορά και θα αναζητήσει εκείνον που έκανε ψεύδη διαρροή και την αποκατάσταση της τιμής και υπόληψης του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ