ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποφασιστική απάντηση Μητσοτάκη στις συκοφαντίες Ερντογάν - Φρένο από ΕΕ στην τουρκική προπαγάνδα

Αποφασιστική απάντηση Μητσοτάκη στις συκοφαντίες Ερντογάν - Φρένο από ΕΕ στην τουρκική προπαγάνδα
Το πρωθυπουργικό επιτελείο οριστικοποιεί αυτές τις ώρες το πλαίσιο των απαντήσεων που θα λάβει ο Τούρκος πρόεδρος για τη χυδαία επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της Ελλάδας INTIME

Ηχηρή απάντηση στον τουρκικό αναθεωρητισμό θα δώσει την Παρασκευή από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στο πλευρό της Ελλάδας κόντρα στην προπαγάνδα της Άγκυρας στέκεται η ΕΕ.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο οριστικοποιεί αυτές τις ώρες το πλαίσιο των απαντήσεων που θα λάβει ο Τούρκος πρόεδρος για τη χυδαία επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της Ελλάδας, κατηγορώντας την ότι πνίγει προσφυγόπουλα στο Αιγαίο, δηλαδή ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν καταστήσει σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει στον Ταγίπ Ερντογάν σημείο προς σημείο έναντι των προκλήσεων που έχει εκστομίσει το τελευταίο διάστημα και ειδικά για τα όσα είπε στη Νέα Υόρκη.

Ήδη, μια «γεύση» ελληνικής αντίδρασης έχει δώσει ο πρωθυπουργός κατά τις συνεντεύξεις που έδωσε σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Για «απόλυτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας μέσα από τη συχνότητα του CNNi σκληρή απάντηση στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με τους ισχυρισμούς τους για το προσφυγικό.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «απαράδεκτες» και «εξωφρενικές» τις καταγγελίες του προέδρου της Τουρκίας.

«Η Ελλάδα έχει σώσει 10.000 ανθρώπους στη θάλασσα. Μόνο σήμερα σώσαμε εκατοντάδες ανθρώπους μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά. Το να κατηγορεί την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μία χώρα που έχει εργαλειοποιήσει μετανάστες είναι απίστευτο», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Να θυμίσω τι συνέβη το Μάρτιο του 2020 όταν ο πρόεδρος Ερντογάν ανοιχτά ενθάρρυνε περισσότερους από 10.000 κατατρεγμένους ανθρώπους να περάσουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για να ασκήσει πίεση στην ΕΕ. Εμείς έχουμε μία υποχρέωση να προστατεύουμε τα σύνορα και να σεβόμαστε απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε.

«Άρα είναι απόλυτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και είμαι πραγματικά πολύ απογοητευμένος με αυτά τα fake news. Θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να κάτσουμε με την Τουρκία και να συζητήσουμε σαν πολιτισμένοι γείτονες και να συνεργαστούμε. Είμαι ο πρώτος που έχω πει ότι η Τουρκία έχει ένα σημαντικό ρόλο να παίξει στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς γιατί το κάνει αυτό ο Τούρκος πρόεδρος, ο πρωθυπουργός απάντησε πως δεν ξέρει τι σκέφτεται ο Ταγίπ Ερντογάν. Είπε επίσης πως έχει εσωτερική ατζέντα εδώ και καιρό και τόνισε πως αυτή η ρητορική είναι απαράδεκτη και μη αποδεκτή. «Εμείς πορευόμαστε με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας», υπογράμμισε.

«Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ είναι προφανώς απαράδεκτη. Δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα, και ουσιαστικά δείχνει την Τουρκία ως μια χώρα που δεν είναι πλέον μέρος αυτού που συνηθίζουμε να αποκαλούμε, Δυτική συμμαχία. Το να κατηγορείς την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο ζήτημα της μετανάστευσης είναι απλώς εξωφρενικό. Είναι εξωφρενικό γιατί είναι η Τουρκία που, πολύ ανοιχτά και πολύ δημόσια, εργαλειοποιεί τους μετανάστες» διεμηνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg.

Με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και δείχνοντας προς την Άγκυρα, ο πρωθυπουργός καταδίκασε τον αναθεωρητισμό.

«Είναι ανάγκη να στείλουμε μήνυμα σε όλους τους ηγέτες απολυταρχικών καθεστώτων που θεωρούν πως μπορούν να αλλάξουν τα σύνορα με τη χρήση βίας, ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ανεκτό από την κοινότητα των δημοκρατικών κρατών» υπογράμμισε.

Εξ άλλου, ένα 24ωρο νωρίτερα, ενώπιον του θερμού ελληνο-αμερικανικού ακροατηρίου ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν απειλείται.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί bullying από τους επιθετικούς γείτονές μας. Οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία της Ελλάδας είναι εντελώς απαράδεκτες. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε τις συμμαχίες μας» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νέες προκλήσεις από Ερντογάν: «Οι διώξεις Τούρκων στη Δυτική Θράκη δεν έχουν όρια»

Την Πέμπτη, ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε δριμύτερος. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, κατηγόρησε την Ελλάδα για διώξεις Τούρκων από τη Δυτική Θράκη, ενώ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι οι θάνατοι βρεφών μεταναστών ήταν «αποτέλεσμα της βύθισης των σκαφών τους από την ελληνική ακτοφυλακή».

«Είχαμε την ευκαιρία να υποστηρίξουμε την ομιλία μας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με διάφορες φωτογραφίες. Μία από τις φωτογραφίες που έδειξα ήταν το άψυχο σώμα του βρέφους Ασίμ , που ήταν 9 μηνών, και του Aμπντούλ Βαχάπ, 4, που έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της βύθισης των σκαφών τους από την ελληνική ακτοφυλακή. Θέλαμε να δώσουμε στον κόσμο ένα μάθημα ανθρωπιάς» δήλωσε προκλητικά ο Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρώντας να απαντήσει στις κατηγορίες της Αθήνας για συρρίκνωση της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία σημείωσε ότι «ποτέ δεν έδιωξαν κανέναν Έλληνα από τη Τουρκία» και ότι «η δίωξη των ομογενών μας στη Δυτική Θράκη δεν έχει όρια».

«Δεν υπήρξαμε η κυβέρνηση που να θέλει τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού στην Τουρκία. Αντίθετα, όταν είχα ταξιδέψει στην Τένεδο και Ίμβρο, για παράδειγμα, πάντα ρωτούσα τους ελάχιστους Έλληνες που ζούσαν εκεί. "Πού είναι τα παιδιά σου;" "Στην Αμερική", μου είπαν. Τους είπα "Φέρτε τους να ζήσουν εδώ". Αν μη τι άλλο, η πόρτα μας είναι ανοιχτή. Θα δίναμε υπηκοότητα σε αυτά τα παιδιά αν δεν είχαν», υποστήριξε ο Ερντογάν.

Καταπέλτης η ΕΕ

Σαφείς αιχμές κατά της Τουρκίας άφησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στο Κολλέγιο της Ευρώπης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι όσοι δεν σέβονται αυτό που πρεσβεύει η ΕΕ δεν μπορούν να επωφελούνται από την τελωνειακή ένωση, την πρόσβαση στην ενιαία αγορά ή τα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Ειδικότερα, ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι σε δύο εβδομάδες, οι ηγέτες της ΕΕ θα συγκεντρωθούν στην Πράγα για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τις προοπτικές μιας «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας».

«Είναι μια κρίσιμη στιγμή, πιστεύω, για τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τους εταίρους μας να επαναδεσμευτούν σταθερά στις θεμελιώδεις αρχές και αξίες μας» είπε ο κ. Σχοινάς, επισημαίνοντας ότι «για να πετύχει μια τέτοια κοινότητα, δεν μπορούν να υπάρχουν γκρίζες ζώνες».

«Πριν από λίγες μέρες ακούσαμε τον πρόεδρο της Τουρκίας να χρησιμοποιεί το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να εξαπολύσει μια αβάσιμη επίθεση εναντίον δύο κρατών-μελών της ΕΕ, μιλώντας για «τυραννία» στην Κύπρο και κατηγορώντας την Ελλάδα για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

«Είδαμε την Τουρκία, από τη μια πλευρά, να παίζει έναν αξιέπαινο, καθοριστικό ρόλο στη διαμεσολάβηση μιας συμφωνίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και ταυτόχρονα να παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι σκοπιμότητας αρνούμενη να ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Αυτό, ενώ είναι υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ και μέλος του ΝΑΤΟ» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι η ΕΕ πρέπει να είναι πιο κατηγορηματική.

Πρέπει να αφήσουμε μια για πάντα πίσω μας την «εποχή της αθωότητας» της Ευρώπης, υπογράμμισε.

«Το να είναι δύναμη του καλού στον κόσμο -όπως είναι και πρέπει να συνεχίσει να είναι η ΕΕ- δεν σημαίνει ότι είναι κατευναστής. Δεν πρέπει να σημαίνει κακή κρίση ντυμένη με καλές προθέσεις» προσέθεσε.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, ο κ. Σχοινάς δήλωσε ότι η ΕΕ στάθηκε απέναντι «στις προσπάθειες αυταρχικών γειτόνων να χρησιμοποιήσουν τους ανθρώπους ως πιόνια στα πολιτικά τους παιχνίδια, εργαλειοποιώντας τη μετανάστευση».

Τις «πολιτικές διακρίσεων» που εφάρμοσε η Τουρκία κατά της ελληνικής μειονότητας και είχαν ως αποτέλεσμα «να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της εξαφάνισης», κατήγγειλε εκ μέρους της ΕΕ και των κρατών-μελών της ο ειδικός εκπρόσωπος της για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ίμον Γκίλμορ με δήλωσή του στην 77η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και με αφορμή την 30ή επέτειο από την έγκριση της Διακήρυξης για τα Δικαιώματα των Προσώπων που ανήκουν σε Εθνικές ή Εθνοτικές, Θρησκευτικές και Γλωσσικές Μειονότητες.

«Η ΕΕ εκφράζει τη βαθιά λύπη της για τις παλαιότερες πολιτικές διακρίσεων που εφάρμοσε η Τουρκία, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα η ελληνική μειονότητα να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της εξαφάνισης» ανέφερε συγκεκριμένα ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Στο πλαίσιο αυτό, διαμήνυσε πως η ΕΕ κάλεσε εκ νέου την Τουρκία να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών δικαιωμάτων των προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες και των νομικών προσώπων των μειονοτήτων.

Υπενθυμίζεται πως το θέμα της ελληνικής μειονότητας ανέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από τη Νέα Υόρκη, απαντώντας στους προκλητικούς και ανυπόστατους ισχυρισμούς του Τούρκου Προέδρου κατά της Ελλάδας από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Θα ήταν καλό η Τουρκία να απαντήσει τι συνέβη στην ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη και πώς η ακμάζουσα άνω των 100.000 ανθρώπους κάποτε μειονότητα, σήμερα έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 5.000 ή όπως κάποτε λεγόταν, η Τουρκία δεν δικαιούται διά να ομιλεί» είχε υπογραμμίσει ο υπουργός Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ