ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιούροβα σε Τσίπρα: Γνωστές οι ανησυχίες για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, αιχμές για τις υποκλοπές

Γιούροβα σε Τσίπρα: Γνωστές οι ανησυχίες για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, αιχμές για τις υποκλοπές
Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν μεταβαίνει αύριο στην Αθήνα για την παρακολούθηση της έκθεσης για το κράτος δικαίου και ιδίως των συστάσεων που η Επιτροπή συμπεριέλαβε σε αυτήν Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ/ Andrea Bonetti

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημέρωσε το διεθνή Τύπο για τη συνάντηση της αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βέρα Γιούροβα, με τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες.

H αντιπρόεδρος υπογράμμισε πως η Επιτροπή συνεργάζεται με τις ελληνικές Αρχές για την παρακολούθηση της έκθεσης για το κράτος δικαίου και ιδίως των συστάσεων που η Επιτροπή συμπεριέλαβε σε αυτήν.

Σημείωσε, μάλιστα, πως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μεταβαίνει στην Ελλάδα αύριο, Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου, η αντιπρόεδρος αναγνώρισε ότι υπάρχουν γνωστές ανησυχίες, ιδίως όσον αφορά την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης, τη δίκαιη κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία των συνεχιζόμενων εργασιών για την εφαρμογή των συστάσεων της Επιτροπής κατά των SLAPP και την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Όσον αφορά τα θέματα των υποκλοπών, η αντιπρόεδρος τόνισε, αφήνοντας αιχμές, πως η Επιτροπή συνεχίζει να παρακολουθεί και να συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με την αναφερόμενη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη μέλη και την πιθανή αλληλεπίδραση μεταξύ των κανόνων της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων και του εθνικού πλαισίου ασφαλείας.

«Αναμένουμε, επίσης, τα αποτελέσματα της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα αυτό. Είναι καθήκον των κρατών μελών να εποπτεύουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους, ώστε να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό περιλαμβάνει την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ελευθερία της έκφρασης. Ο ρόλος της Επιτροπής είναι να υποστηρίζει το κράτος δικαίου με συστημικό τρόπο. Ωστόσο, δεν έχουμε ερευνητικές εξουσίες, οπότε δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε τις έρευνες που διεξάγονται από τις εθνικές Αρχές και τα δικαστήρια σε μεμονωμένες περιπτώσεις», παρατήρησε ο εκπρόσωπος.

«Κατόπιν αιτήματός του, η αντιπρόεδρος Γιούροβα συναντήθηκε με τον πρόεδρο του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μία ημέρα πριν από την επίσκεψη της αντιπροέδρου Γιούροβα στην Αθήνα», αναφέρει η σχετική ενημέρωση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή πληροφόρησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε τις ανησυχίες του για ορισμένες εξελίξεις στην Ελλάδα, ιδίως όσον αφορά την ελευθερία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης κι αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις σχετικώς με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού εναντίον μέλους της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων.

«Η αντιπρόεδρος σημείωσε τα σχόλια. Τόνισε πως η Επιτροπή παρακολουθεί πολύ στενά όλα τα θέματα που σχετίζονται με το κράτος δικαίου σε όλα τα κράτη μέλη και πως οι απόψεις της περιλαμβάνονται στην έκθεση για το κράτος δικαίου του 2022», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην προσφάτως εκδοθείσα Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και στο γεγονός ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν ήδη χαιρετίσει την πρόταση.

Η κυρία Γιούροβα ενημέρωσε πως θα συζητήσει όλα τα θέματα που αναφέρονται στην έκθεση για το κράτος δικαίου του 2022 με διάφορους συνομιλητές κατά τη διήμερη επίσκεψή της στην Αθήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ